E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda dip ne zaman görünecek?---

Borsalarda dip ne zaman görünecek?

Borsalarda dip ne zaman görünecek?
11 Ekim 2022 - 10:57 borsagundem.com

FED’in faiz artışlarıyla birlikte volatilitenin hakim olduğu piyasalar milyarder Paul Tudor Jones’a göre bir süre daha devam edecek. Jones dibi tahmin etmek için tahvil piyasalarının dikkatle izlenmesi gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder hedge fonu yatırımcısı Paul Tudor Jones borsalarda dibi bulmak isteyen yatırımcıların ABD Hazinesi getirilerini yakından takip etmesi gerektiğini söyledi. Jones CNBC’deki açıklamasında ABD ekonomisinin önümüzdeki aylarda gerçekleşecek bir resesyona doğru hızla ilerlediği ve bu süreçte hisse senetleri ve tahvillerin çökmeye devam edeceği öngörülerini açıkladı.

Ancak yatırım firması Tudor Investment Corporation’ın kurucusu bu tablonun makro yatırımcılar için fırsatlar barındırdığını da sözlerine ekledi. Jones’a göre perakende yatırımcılar resesyon dönemi yaklaşırken hem hisse senetlerinde hem de tahvil piyasalarında zarar edecek. Bununla birlikte piyasalardaki volatilite patlaması, dalgalı piyasalarda daha iyi performans gösterme eğilimi taşıyan Jones gibi makro yatırımcılar için fırsat anlamına geliyor.

7,5 milyar dolarlık kişisel serveti olan ünlü yatırımcı konuyla ilgili açıklamasında, “Makro yatırımlar için harika zamanlardayız ve makro için iyi dönemle genellikle yaygın yatırım tercihleri için iyi zamanlar değildir. Makro yatırımlar genellikle her şeyin bir miktar kırıldığı zaman işler. İşte o zaman, benim de yaptığım ticaret türü için gerçekten en iyi volatiliteye sahip olursunuz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl başından bu yana faizleri agresif bir biçimde artırması ve 9 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeye başlaması varlık sınıflarında ve piyasalarda olağanüstü bir volatilite artışına sebep oldu. FED yükselen enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışlarının devam edeceğini açıklarken öte yandan ABD ekonomisi de bir resesyonun yaklaşmakta olduğunu kabullenmeye başladı.

Tahvil gibi sabit gelirli varlıklardaki volatiliteyi izleyen ICE BofA MOVE Endeksi, geçen ayın sonlarında 158,99'a ulaştı ve 2007'den bu yana en yüksek seviyesine erişti. Endekste o dönemden bu yana bir gerileme gözlense de 148,46 seviyesindeki endeks halen tarihsel ortalamalarının üzerinde işlem görüyor.

Wall Street’in ‘korku endeksi’ olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) pazartesi günü S&P 500 Endeksi negatife dönerken 33,07’ye kadar yükseldi. S&P 500 Endeksi’ndeki kısa vadeli opsiyon ticaretlerinin takip eden VIX Endeksi’nde 20 seviyesinin üzeri ‘yüksek volatilite’ anlamına gelir.

Dünyanın en popüler rezerv para birimi olan ABD Doları da büyük oranda FED’in faiz politikası nedeniyle son yılların en sert yükselişini gerçekleştirdi. Değerlenen dolar aynı zamanda döviz piyasasındaki volatiliteyi de artırdı.

Küresel piyasalardaki rakipleri karşısında doların değerini ölçen ICE ABD Doları Endeksi 1 Ocak tarihinden bu yana yaklaşık %18 yükseldi. Endeks pazartesi günü %0,42 artışla 113,22'ye ulaştı.

Jones enflasyonun piyasalara etkileri ile ilişkili yorumunda “Şu an üzerine düşünürseniz ABD Merkez Bankası enflasyon gibi neredeyse kırk yıldır görülmeyen bir şeyle savaşıyor. Enflasyon diş macunu gibidir. Bir kez tüpten çıktıktan sonra geriye sokması çok zordur” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcıların durgunluk sırasında piyasalarda nasıl hareket etmeleri gerektiği sorusunu cevaplayan Jones, geçmişte işe yarayan bir "taktik kitabı" olduğunu söyledi. Bu taktik kitabına göre, Jones, ABD hisse senetleri nihayet dibe vurmadan önce "kısa vadeli faiz oranlarının yükselmeyi bırakacağını ve düşmeye başlayacağını" öngörüyor.

Jones, bu teoriye dayanarak, 2 yıllık ABD Hazinesi tahvillerindeki yıl başından bu yana yükselen getirilerin yüzde 3,5 puandan fazla yükselmesiyle cazip görünmeye başladığını söyledi. Tahvil fiyatları, getiriler arttıkça düşer.

Haftalardır birçok borsa stratejisti kısa vadeli getirilerdeki hareketlerin hisse senetlerinde ve dolarda dalgalanmalara neden olduğunu söylüyordu.

Jones sonuç olarak ABD Hazinesi tahvil getirilerinde oluşabilecek dönüm noktasının, enflasyon arttıkça düşen varlıklar için büyük bir ralli başlatmaya yardımcı olacağını umuyor. Milyarder yatırımcıya göre Bitcoin gibi kripto para birimleri dahi bu yükselişten nasibini alabilir:

“Bu resesyona girdiğimizde, FED’in şahin yürüyüşünü durdurduğu ve para politikalarını yavaşlatmaya başladığı ya da bir noktada bu politikaları tersine çevireceği bir seviyeye ulaşılacak. Bu durum kripto da dahil olmak üzere enflasyon nedeniyle adeta dayak yiyen birçok ticarette muazzam bir ralliye yol açacaktır."

Jones ayrıca küçük miktarlarda kriptoya yatırım yapmayı önerdi. Milyarder yatırımcı mali tasarruf dönemlerinde çok fazla paranın piyasalarda bulunacağını ve bu tablonun Bitcoin ve Ethereum gibi varlıklarda hissedilebileceğini söyledi.

JPMorgan CEO'su: Resesyon kaçınılmaz

 

Piyasalarda senaryo değişmedi

 

Resesyon korkuları, hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ YILDIRIM11 Ekim 2022 11:20

    Bunlara ve ABD asla güvenilmez.bir de baksınız ki bir kaç gecede operosyan yapıp bitirmişlerdir.dikkatli olun.