E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar düşerken uygulanabilecek 3 yatırım stratejisi---

Borsalar düşerken uygulanabilecek 3 yatırım stratejisi

Borsalar düşerken uygulanabilecek 3 yatırım stratejisi
23 Şubat 2022 - 12:51 borsagundem.com

Küresel borsalar Ukrayna krizi, FED ve yüksek enflasyon gibi sebeplerden dolayı zorlu bir süreçten geçiyor. Uzmanlar bu süreçte yatırımcıların doğru zamanı beklemek yerine uygulayabileceği 3 stratejiyi öneriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz gün üç günlük tatilin ardından Ukrayna-Rusya krizinin tırmandığı bir piyasa kargaşasıyla karşı karşıya kaldı. Söz konusu kriz pek çok açıdan ABD borsalarının son birkaç aydır karşı karşıya olduğu sorunlara bir yenisini ekledi.

Wall Street endeksleri yükselen enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını değiştirmesi nedeniyle halihazırda bir süredir baskı altındaydı. Borsalardaki bu zayıflığının birçok yatırımcıyı tedirgin ettiği de açık bir gerçek. Google'da ABD’de son günlerde yapılan en popüler aramalar arasında "Borsa çökecek mi?" gibi sorular yer aldı.

Finans uzmanları yatırımcılara soğukkanlı olunması ve uluslararası diplomasideki krizlere kapılmaması tavsiyesinde bulunuyorlar. Borsa ticaret platformu Pepperstone'un Araştırma Başkanı Chris Weston, "Gündem odaklı bir pazarda ticaret yapmak herkes için uygun değildir. Bu borsa ekranların önünde olmaya adanmak, gürültünün ve sinyalin ne manaya geldiğini anlamak ve duyguları kontrol altında tutma yeteneği gerektirir" uyarısında bulundu.

Bankrate Baş Finans Analisti Greg McBride, “Volatilite ve düzeltmeler piyasalara yatırım yapmanın normal bir parçasıdır. Faiz oranlarının bu yıl yükselmeye hazır olması ve FED’in ekonomi ve piyasalar için çok gevşek olan konumunu sıkılaştırmasıyla, getiriler son 18 aydaki kadar kolay gelmeyecektir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bu tür bir piyasa ortamında yatırım yapmak için finans uzmanlarının tavsiyesi karar alma süreçleri için büyük bir önem taşıyor. MarketWatch’un haberinde bu gergin atmosferde yatırımcıların ne yapması gerektiği finans uzmanlarına soruldu:

Mart 2020’den ders alın

Bankrate’ten McBride'a göre verilebilecek en önemli tavsiye kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey yapmamak ve panik yapmamak. Borsa uzmanı bu tavsiyeyi veren tek finans uzmanı da değil.

LendingTree Kıdemli Ekonomi Analisti Jacob Channel, “Genellikle borsanın düşüşte olduğu veya dengesiz davrandığı durumlarda, en iyi hamle genellikle paranızı olduğu yerde bırakmaktır” dedi. Zararına satış yapılmaması gerektiği düsturu bu örnekte de kendisini gösteriyor. Zira borsa uzmanına göre endeks fonlarına veya istikrarlı şirketlere yatırım yapanlar için, büyük olasılıkla, yatırımları yeniden canlanabilir.

Bu düşünceye inanmayan yatırımcılarınsa geçmiş piyasa hareketlerine bakması yeterli olabilir. Piyasalar Kovid-19 salgınının başlangıcında uzun süreli resesyon korkusuyla sert bir şekilde düşmüştü. Ancak bu düşüş uzun bir süre devam etmedi.

Channel, "Bu satışın ardından piyasa olağanüstü bir şekilde toparlandı ve S&P 500 şu anda son düşüşünü hesaba katsa bile neredeyse rekor seviyede bulunuyor" dedi.

Yatırım planınızı gözden geçirin

Çoğu yatırımcı için, emeklilik hesapları veya bireysel yatırımlar yoluyla piyasada sahip olunan para uzun vadeli amaçlar için tasarlanmıştır. Yani kısa vadeli dalgalanmalar kişinin stratejisini çok fazla değiştirmemeli.

Yine de finans uzmanları paranızın sizin için çalıştığından emin olmak için bazı şeyleri gözden geçirmek konusunda iyi bir zamanda olunduğunu belirtiyor. Birçok finansal planlama uzmanı portföylerin bu süreçte yeniden dengelemesini öneriyor.

New Jersey merkezli mali danışmanlık firması Cereus Financial Advisors’ın Başkanı David Haas, “Borsalardaki bir düşüş hala hedef dağılımınızı yansıtıp yansıtmadığınız görmek için yatırımlara bakmak konusunda harika bir fırsattır” dedi.

Hisse senetleri düşerken ve tahviller yükselirken portföy dağılımında dengesizlikler görmek doğaldır. Hedeflere geri dönmek ise kilit önemdedir. Wisconsin merkezli bir danışmanlık firması olan WisMed Financial'ın Genel Müdürü Mark Ziety, bu dengelemenin portföylerde yüksek değere sahip varlıkların satılması ve düşük değere sahip olanların satın alınması anlamına geldiğini söyledi.

Benzeri bir şekilde geri çekilme dönemleri yatırımcıların portföylerindeki çeşitliliği gözden geçirmeleri için de uygun bir zaman. Zira piyasalardaki dengesizlikler portföylerin büyüme odaklı fonlara aşırı maruz kalması gibi sonuçlara yol açabilir.

Ziety yatırımcıların ilgilendikleri portföy tercihlerine göre ayarlama yapabilmek için iyi bir zamanda olduklarını söyledi. Borsa uzmanı piyasalardaki düşüşle birlikte yatırımcıların vergi avantajları da yakalayabileceğine dikkat çekti.

Paranız sizin için çalışsın

Borsalara ilişkin yaygın aforizmalardan birisi de dipten almaktır. Bu diğer bir deyişle hisse senetlerinin değerinin altında işlem görmesi anlamına gelir.

ABD merkezli ulusal bir muhasebe ve yatırım danışmanlığı firması olan Kaufman Rossin Wealth'in Planlama Direktörü ve Uyumdan Sorumlu Başkanı Charles B. Sachs, "Yaşınıza ve yatırım zaman ufkunuza bağlı olarak, bu süreç borsalar satıştayken piyasaya satın almak için doğru zaman olabilir" dedi.

Haberde yatırım yapabilecek ek birikimi olanların zamanlamayı yakalamak için çok fazla uğraşmamaları tavsiye ediliyor.

Bireysel yatırım sitesi NerdWallet'ın Yatırım Sözcüsü Alana Benson, "Muhtemelen piyasayı en iyi dibe vuran fiyatlarda yakalayamayacaksınız, bu yüzden bir düşüş sırasında yatırım yapmak istiyorsanız, 'mükemmel anı' beklemek en iyi strateji olmayabilir" dedi.

Ancak borsaları yakından ilgilendiren Ukrayna Rusya krizi daha da kötüye gitme sinyalleri vermeye devam ediyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Merkezi’nden Sonia Mycak Salı günü CNBC'ye verdiği demeçte, Rusya'nın tam ölçekli bir işgal riskinin "çok, çok yüksek" olduğunu söyledi ve Ukrayna'nın ilhakının sekiz yıldır yavaşça devam ettiğini söyledi.

Mynak içinde bulunduğumuz sürecin “tehlikeli bir nokta” olarak tanımlıyor. Araştırmacı Rusya’nın Ukrayna’daki Donestk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasını, daha sonra bu bölgeleri Rusya Federasyonu’na dahil etmek bir bahane olarak nitelendirdi.

Wall Street düzeltme bölgesinde

 

Ayı piyasası beklentileri alım fırsatı mı yaratıyor?

 

Rusya-Ukrayna son durum: Tanklar Harkov’a ilerliyor!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)