E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası beklentileri alım fırsatı mı yaratıyor?---

Ayı piyasası beklentileri alım fırsatı mı yaratıyor?

Ayı piyasası beklentileri alım fırsatı mı yaratıyor?
23 Şubat 2022 - 10:45 borsagundem.com

Yüksek enflasyon ve faiz artışı beklentileriyle 2022 yılına sert düşüşlerle başlayan borsalarda, düşüşler Rusya-Ukrayna kriziyle derinleşiyor. Ayı piyasası beklentileri yükselirken, bazı yatırımcılar bunun alım fırsatı olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar borsalarda son dönemde görülen düşüşlerin yoğunlaşacağını düşünüyor. Hisseler salı günü Rusya birliklerinin Ukrayna’ya girmesinin bölgede tansiyonu yükseltmesiyle sert düştü. S&P 500 endeksi günü %1 düşüşle kapatırken ocak ayından bu yana görülen düşüşler derinleşerek piyasa düzeltmesi kriterlerini karşıladı. Endekste 2020’nin şubat ayından bu yana benzer bir düşüş görülmemişti. Açığa satışçılar ABD borsalarını izleyen SPDR S&P 500 ETF’deki pozisyonlarını son bir yılın en yüksek hızında artırıyor.

Diğer yatırımcılar da rekor bir hızda opsiyonlara yöneliyor. Bu şekilde yatırımcılar, borsa ve tahvillerdeki düşüşler daha da derinleştiği takdirde kar edecek. Wall Street Journal’ın haberine göre yükselen jeopolitik tansiyonlar, enflasyonda yükselişin görüldüğü ve ABD Merkez Bankasının (FED) beklenen faiz artırımının finansal piyasaları olumsuz etkilediği bir dönemde gerçekleşti. Bilanço büyümesinin ise 2021’deki devasa boyutlardan daha ılımlı seviyelere gerilemesi bekleniyor.

2021 yılında şirket karları, pandeminin ilk dönemlerinde bilançoların hasar gördüğü seviyelerle karşılaştırıldığı için de dikkat çekici yükselişler görülmüştü. S&P 500 2022 yılında %9,7 düşüş gösterirken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksinde %14 düşüş gerçekleşti. Tahvil piyasasında ise gösterge niteliğindeki borçlanma maliyetleri, bu ayın ilk dönemlerinde 2019’un ortalarından bu yana ilk kez %2’nin üzerine çıktı. Piper Sandler Opsiyonlar Başkanı Danny Kirsch, “algı çok düşük” diyerek, müşterilerinin son dönemde koruma amaçlı yatırımlara yöneldiğini belirtti.

Açığa satışçılar son dört haftada SPDR S&P 500 ETF Trust’a karşı pozisyonlarına 8,6 milyar dolar daha ekledi. Bu rakam 2021’in mart ayından bu yana en yüksek dört haftalık rakam oldu. Açığa satışçılar hisseleri ödünç alıyor ve daha sonra bunları, daha düşük bir fiyattan satın almayı hedefliyor. Bu şekilde de getiri elde ediliyor. Piyasalarda düşüş beklentisiyle açığa satış yapan yatırımcılar, hisselerin düşeceğini düşünüyor ya da piyasalardaki düşüşlere maruz kalma oranlarını en aza indirerek bazı hisselerin daha yüksek performans göstereceğini tahmin ediyor.

ACM Funds Baş Yatırım Uzmanı Jordan Kahn, şirketinin hisselerdeki pozisyonlarını düşürdüğünü ve piyasaların genelini takip eden ETF’lerde açığa satış pozisyonlarını artırdığını söyledi. Kahn, 2021 yılı sonunda bazı hisselerde satış dalgası gerçekleşirken, en büyük hisselerin önde gelen endeksleri ayakta tutmasının endişe verici olduğunu açıkladı. Kahn, “bu bizim için bir tür kırmızı bayrak” dedi. Devamında, “bizim için en yüksek ihtimalli senaryoda henüz bir düzeltme görmemiş bu büyük hisselerde bir noktada düşüş başlayacak” ifadesini kullandı.

Yatırımcılar son yıllarda liderliği üstlenen bazı teknoloji hisselerinde düşüş bekliyor. Yatırımcılar son bir ayda Tesla’daki açığa satış pozisyonlarına 1,3 milyar dolar eklerken, Nvidia’da açığa satış pozisyonları 844 milyon dolar arttı. Bunun karşısında yatırımcılar Bank of America, Apple ve Texas Instruments gibi şirketlerdeki açığa satış pozisyonlarını azalttı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Nvidia hisseleri 2022 yılında %20 düşüş göstermiş olsa da, son bir yılda %63 yükseldi. Tesla da bu yılki %22’lik düşüşüne rağmen, bir yıl öncesine göre %15 daha yüksek fiyattan işlem görüyor.

Her iki hisse de 2019 yılının sonundan bu yana büyük yükselişler gösterdi.

Birçok yatırımcı ise piyasalardaki volatiliteye rağmen dipten alım yapmaya başladı. Buna rağmen yatırımcılar aynı zamanda portföylerini korumak ve düşüşlerden getiri elde etmek amacıyla opsiyon stratejilerine de yöneliyor. 2022’nin ilk haftalarında Cboe Global Markets verilerine göre, opsiyon işlemlerinde oldukça hareketli günler yaşandı. Goldman Sachs’a göre bireysel hisselerde alım opsiyonlarının, toplam opsiyon aktivitelerindeki payı 2020’nin nisan ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde, hisselerde boğa piyasası beklentileri oldukça yüksekti ve birçok yatırımcı S&P 500’de görülen 70 rekorun meyvelerini topladı.

Alım opsiyonları, belirlenen bir tarihte, belirli bir fiyattan hisse alma hakkı tanıyor. Satış opsiyonları ise, belirli miktarda hisseyi, belirli bir tarihte, daha önceden belirlenmiş bir fiyattan satma hakkı sunuyor. Yatırımcılar tahvil piyasasında görülebilecek potansiyel düşüşlere karşı da koruma arayışında. Daha yüksek faiz oranlarının bekleniyor olması tahvil piyasasında satış dalgasına neden oldu.

Para piyasası ve tahvil fonlarından çıkışlar son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaşmak üzere. Bazı yatırımcılar için düşük algı, potansiyel bir yükseliş durumunda fırsat olabilir. Hedge fon şirketi Stouff Capital Kurucusu Julien Stouff, ocak ayında birçok yatırımcının karamsarlığının yükseldiği dönemde, hisseler için kısa vadeli boğa taraftarı opsiyon pozisyonları aldığını söyledi. Son dönemde, opsiyon piyasasına karşı daha temkinli yaklaştığını ifade ederek, “bu korku doğal olarak bir alım fırsatı yaratıyor” dedi.

Piyasalarda oynaklık artıyor: Borsada toparlanma çabası

 

Riskler arttı borsalar rekorlar serisine ara verdi

 

Borsada olumsuz haber akışları volatiliteyi artırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)