E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Borsalar daha agresif bir Fed olasılığına karşı dirençli"---

"Borsalar daha agresif bir Fed olasılığına karşı dirençli"

Borsalar daha agresif bir Fed olasılığına karşı dirençli
03 Mart 2023 - 10:42 borsagundem.com

Dev yatırım bankası JPMorgan, Fed’in yeni faiz artırımları gündemde olmasına rağmen borsaların daha agresif bir Fed karşısında fazlasıyla dirençli olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasa  hissiyatı değişti. Fed’in faiz artırımlarına son vereceğine dair toz pembe varsayımların dağılmasıyla birlikte ABD borsalarında yaşanan ralli de son buldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalarda yaşanan aşağı yönlü hareket yatırımcıları endişelendirse de, dev yatırım bankası JPMorgan aynı fikirde değil. Banka, borsaların Fed’in olası bir agresif hamlesine karşı fazlasıyla dayanıklı olduğunu öne sürüyor.

Üç neden

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, JPMorgan, borsanın agresif bir Fed karşısında inanılmaz derecede dirençli olduğunu düşünüyor ve bunu 3 nedene bağlıyor.

Yükselen faiz oranlarından resesyon korkularına ve kurumsal kazanç artışlarındaki belirgin düşüşe kadar geçen birçok neden ABD borsalarına geçen yıl fazlasıyla kaybettirdi. Yine de, hisse senetleri ve diğer riskli varlıkların, her şey dikkate alındığında oldukça dirençli kalabildiği gözüküyor. S&P 500 rekor zirvesinin yaklaşık yüzde 20 altında olsa da, bu seviye, faiz oranlarının bugün olduğundan önemli ölçüde düşük olduğu 10 ay önceki seviyeyle aynı seyrediyor.

JPMorgan yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “O zamandan bu yana Fed fiyatlamasındaki 240 baz puanlık artışın ve 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisindeki 100 baz puanlık artışın ABD hisse senedi fiyatları üzerinde çok az etkisi oldu” diyor.

Bankaya göre, hisse senetlerinin ve diğer riskli varlıkların piyasayı sarsan makro faktörler karşısında bu kadar dayanıklı olmasının üç temel nedeni bulunuyor. Banka, makro verilerin sabit kalması halinde hisse senetlerinin bundan faydalanacağını ve yukarı yönlü hareketine devam edeceğini belirtiyor. İşte o 3 neden…

Kredi stresi kontrol altına alındı

JPMorgan, “2022'den önce sabit oranlara sahip olan borçlular, faiz oranı artışlarından muaf durunmdalar” diyor. On yıldan fazla bir süredir, tüketiciler sıfıra yakın faiz oranlarından yararlanıyor ve yüzde 4'ün altında 30 yıllık sabit ipotek elde edebiliyorken, işletmeler uzun vadeli borçları düşük faiz oranlarıyla kilitledi bile.

JPMorgan, oranların geçen yıl içinde artmasına rağmen hala tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğunun altını çiziyor.

JPMorgan, “Mevcut getiri seviyelerinin 'yeni bir normal’i temsil ettiğini varsaysak bile, 2008 finans krizi sonrası dönemde GSYİH'ya göre faiz oranı ödemelerindeki düşüşün tersine çevrilmesi büyük olasılıkla bu on yılın sonuna kadar sürecek” diyor.

Finansal sistemdeki fazla nakit

Tüketicilerin banka hesaplarında ve para piyasası fonlarında trilyonlarca doları bulan nakit fazlaları hâlâ yerinde duruyor. Aslında, daha yüksek faiz oranlarından yararlandıkları için bireysel yatırımcıların elinde bulunan nakillerin, para piyasası fonlarında 1,2 trilyon dolarlık rekor bir birikim oluşturdukları görülüyor.

JPMorgan, “Banka dışı yatırımcıların finansal varlıklarındaki nakit, Lehman dönemi sonrası ortalamanın biraz üzerinde kalmaya devam ederek tahvil ve hisse senetlerine arka planda destek sağlamaya devam ediyor” diyor.

Hisse senedi risk priminde tavan payı

Hisse senedi risk primi, borsada risksiz orana göre kazanılan fazla getiriyi ifade ediyor. Faiz oranları yükseldiğinde, hisse senedi risk primleri küçülüyor ve hisse senedi piyasasının fazla getiri elde etmesi için daha büyük bir engel oluşmuş oluyor. Ancak mevcut oranlar ve enflasyon göz önüne alındığında, Hisse senetlerine yatırım yapmanın mantıklı olduğu yerlerde hala yeterince prim bulunuyor.

JPMorgan, “1999 ve 2007’deki hisse senedi risk primi döngüsü zirveleriyle karşılaştırıldığında, nakit veya tahvil getirilerine karşı Hisse Senedi Risk Primi, hala aşırı düşük seviyelere ulaşmış değil" diyor.

Cramer uyardı: FED’in faiz artışları bitmeyecek

 

Fed yetkilisinden 'ek faiz artışı' mesajı

 

Gözler Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında olacak

 

Piyasa oynaklığı kalıcı mı?

 

"Hisse senedi piyasalarında türbülansa hazır olun”

 

Küresel piyasalarda risk algısı yüksek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)