E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yükseliş sürecek mi---

Borsada yükseliş sürecek mi

Borsada yükseliş sürecek mi
31 Ocak 2018 - 16:04 borsagundem.com

Gelişmekte olan ülkelere para girişi sürerken borsalarda ralli devam ediyor. Peki, bu daha ne kadar devam edecek? İşte yanıtı

Küresel risk iştahı güçlü seyrediyor ve gelişmekte olan ülkelerin borsalarına para akışı sürüyor. Peki bu eğilim 2018 yılında da devam eder mi? İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, “Bu sorunun cevabını vermek için henüz erken. Ancak ilk haftanın performansı gelişmekte olan ülkelere para girişinin devam edeceğini gösteriyor” diyor.

Yüksek getiri arayan küresel sermaye için hiç şüphe yok ki gelişmekte olan ülke borsalan çok cazip fırsatlar sunuyor. Gürleyen, “Büyümenin güçlü olmasına rağmen enflasyonun düşük seyretmesi doların zayıf ve tahvil faizlerinin düşük kalması getiri arayan küresel sermayenin gelişmekte olan piyasalara yönelmeye devam etmesini sağlayacaktır” diyor. Verilere bakıldığında ise yılın ilk 12 gününde yaşanan para girişinin hiç de düşük olmadığı gözleniyor.

Araştırma şirketi EPFR’nin verilerine göre 12 Ocak’a kadar gelişmekte olan piyasalara 6 milyar dolar sıcak para girdi. Türkiye ise geçen seneye nazaran daha iyi bir performans gösterse de düşük bir pay aldı. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Endeksi, altı yılın zirvesinde. Aynı şekilde bu ülkelerin para birimleri dolara karşı değer kazanırken TL yine en gerilerde kaldı. Yerli yatırımcı ise bu süreçte dolar almayı sürdürüyor. Öte yandan piyasalar Suriye riskini fiyatlıyor.

Hemen sınırımızda yaşanan gerilimler, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan çalkantılar ve Batı ile ilişkilerdeki gerilim bir bütün olarak Türkiye piyasasının geçtiğimiz jul gelişmekte olan ülkelerin gösterdiği performansın altında bir seyir izlemesine neden oldu. Fakat gelişmekte olan piyasalara para girişi güçlendikçe gecikmeli de olsa Türkiye varlık fiyatları bu süreci takip etti.

Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Gülsevin Çipli, gelişmekte olan ülkelere olan fon akışının devam etmesiyle birlikte geçtiğimiz yıl oluşan negatif ayrışmanın 2018’in ilk yansında kapanabileceğini, bununla birlikte yılın ikinci yansında risklerin ön plana çıkarak volatilite yaratabileceği, yönündeki kaygılarını dile getirmekte. Göstergeler ise gelişmekte olan ülkelere 2018’de de para akışının süreceği yönünde sinyaller veriyor. Türkiye’de ise sınır bölgelerinde yaşanan hareketlenmenin durulması ve Batı ile ilişkilerde mesafe alınması piyasalarda rahatlama sağlayacaktır. Gelişmekte olan ülke borsaların fiyat/kazanç oranlarına göre yüzde 37 iskontolu işlem gören Borsa İstanbul, böylesi bir durumda yatırımcıların ilgi odağında olmaya devam edecek. (ZEYNEP AKTAŞ – FORTUNE TÜRKİYE)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)