E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

Borsada yatay başlangıç bekleniyor
06 Temmuz 2023 - 08:00 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor

İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklayan Ticaret Bakanlığı yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Fed tutanakları daha fazla faiz artışına işaret etti.

New York Fed Başkanı Williams, Fed'in Haziran ayında faizi sabit tutmasının doğru karar olduğunu, ancak devam eden ekonomik güçlenme karşısında faizlerin bir noktada yeniden artırılmalarının gerekli olabileceğini söyledi.

OPEC Genel Sekreteri, 4 ülkeyle üyelik için görüşmeler yapıldığını duyurdu. Bu ülkeler Azerbaycan, Malezya, Brunei ve Meksika.

ABD Başkanı Biden, ABD'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğine desteğini yineledi.

ABD, Çin'in metaller üzerindeki ihracat kontrollerine karşı olduğunu, müttefiklerine danışacağını açıkladı.

Çin'li üst düzey danışman: Çin'in çip üretiminde kullanılan metallere yönelik ihracat kısıtlaması sadece bir başlangıç.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Twitter'a rakip yeni sosyal medya platformu Threads'i kullanıma sundu. Meta CEO’su Zuckerberg, ‘’Threads, ilk 2 saat içinde 2 milyon üyeyi geçti’’ açıklamasını yaptı.

BlackRock CEO’su Fink, Bitcoin'i bir uluslararası varlık olarak nitelendirdi ve kripto paraya yatırım yapmayı daha ucuz ve kolay hale getirmek istediklerini söyledi.

Ne olacak?

•ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam verisi ve İşsizlik Başvuruları açıklanacak.
•Türkiye ve İsveç arasında 6 Temmuz'da Brüksel'de yapılacak üst düzey toplantı gerçekleşecek.
•ABD Başkanı Biden'ın 9-13 Temmuz'da İngiltere, Litvanya ve Finlandiya'ya seyahat etmesi planlanıyor.
•NATO Liderler 11 – 12 Temmuz’da gerçekleşecek.
•Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 27 Temmuz tarihinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi haftanın ilk işlem gününe alıcılı başlayarak, 6.055 seviyesini gördü. Ardından 2023 için %20 olarak Öngörülen Kurumlar Vergisi %25 olarak uygulanacağı, %25 Olarak Uygulanacak Kurumlar Vergisi, Finansal Kiralama, Faktoring, Elektronik Ödeme Şirketleri, Sermaye Piyasası Kurumları, Sigorta Şirketlerinde %30 olacağı, Tescil ve kayıtlı bulunan araçlar ile yılsonuna kadar tescil edilecek yeni araçlar için 1 sefere mahsus ek motorlu taşıtlar vergisi uygulanacağı haberleri endeksi baskıladı. Düşüşte 5 g HO’dan tepki veren BİST100 endeksi günü pozitif tamamladı. Endeks 6.107 seviyesi ile TL bazlı kapanış rekorunu tekrar kırmış oldu.

Haziran ayında TÜFE, %4,8 olan beklentilerin altında %3,92 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Mayıs ayındaki %39,59 seviyesinden Haziran ayında %38,21 seviyesine geriledi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %52,52 seviyesinden %53,92 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %46,6 seviyesinden %47,33 seviyesine yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde %4,95 olarak açıklanan aylık bazda enflasyon sonrası, kısmi baz etkisi kaynaklı olarak enflasyon son yedi ayda olduğu gibi Haziran ayında da gerilemeye devam etti. Zam konusunda önemli data olacak Tüketici fiyat endeksi Ocak – Haziran döneminde %19,77 artmış oldu. Bu ayki yüksek enflasyonun en önemli nedeni kur tarafındaki gelişmeler oldu. Kurun, seçim belirsizliğinin sona ermesi ardından kendi dinamiklerine göre hareket etmesi ile başlayan sonrasında ise müdahale edilmeyerek serbest bırakılması ile devam eden gelişmelere paralel Haziran ayında kısmi yükseliş sürmüştü. TCMB'nin beklenti altı faiz artırımı (%8,50’den %15’e) ile birlikte TCMB Başkanı Erkan ise kuru baskılamak için rezerv satışı yapılmayacağını söyledi. Hızlı yükselen kur tarafında Dolar / TL Haziran ayında yaklaşık %24, Euro / TL Haziran ayında %28 artış kaydetti. Buna bağlı olarak sepet kurdaki yaklaşık %26'lık yükselişin enflasyonun sebebi olduğunu düşünmekteyiz.

Günün önemli şirket haberleri 06/07/2023

 

En fazla para çıkışı olan hisseler 05/07/2023

 

En fazla para girişi olan hisseler 05/07/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal06 Temmuz 2023 09:47

    Akp ekonomiyi batırdı. Memura refah payı 8 bin lira ilave ederken emekli maaşı 7.500 lirada kaldı. Dünyanın en büyük adaletsizliği.

  • YUSUF KALEKAPISI06 Temmuz 2023 09:55

    Ben 2008 de emekli oldu güzel para alıyor idim o günün şartlarında.Maaşım şuan 6 kat artmış döviz 18 kat, altın ise 53 kat artmış.yani maaşım 12 kat daha artması gerekir ki maaşım döviz bazında aynı olsun.Bu mu ekononin güzelliği.Naci Ağbal ve Diğer MB başkanları da faiz artırımı yapacaklar kuru biraz yükseltecekler iken RTE resmen batırdı bizleri.Ama Ana Muhalefet Partisinin bunda büyük sorumluluğu var neden diyeceksiniz.Bir türlü bizlere vizyon proje inandırıcılık sunamadı.ATATÜRK cülüğü lafta yapıp HDP ile ortaklık yapması vatanı özertlikler konusunda bölünme korkusundan ve ayrıca chp de ister başarılı olun ister başarısız milletvekilleri ve genel başkan ya hastalacanacak ki ciddi şekilde ya da ölecek ki parti den ayrılsın yani yenilenemeyen CHP olsa idi belki oluyumuz verir idi.

  • Mucise Reis : )06 Temmuz 2023 09:31

    Yabancı yatırımcı ve parasını geçtim.. yerli ve milli paralar bile kurkorumalıda  beklıyor neden ?... arkadaş bir x işe girsen kanun kararname pıyasa, devletın fıyat polıtıkası ile kilit yiyorsun. birde ücrete zam, eyt işten çıkma, benzına zam, enerjıye zam, doğutucu ısıcızı sistemlse ve enerjıye zam hoopp 5 ayda programın çökuyor. O bakımdan para yerlılerce faizde %40 kar da, yada kurkorumalıda beklıyor. iş yeri kuran 1 yılda zarar ederken, masraflarını hesap edemez ve yuksek faizli kredi çekmek zorunda kalıp borca girerken hemde uretmek için saatlerce çalıştıgı halde... sadece 1 ev alan, otomobil alan direket kar elde etmeyı başardı.... FED ne dıye yırttırıyor kendı nı ? enflasyon yapmam faizleri arttırmam diye... asalaklar deil, emekçi ücretli emekli kasanzın diye... bizde ise saçma sapan hayal perestler yusune ekonomi bir noktaya savruldu. ne olacağını bilende yok. açıklama yapanda yok. suçluda NAS oldu faiz indiridk diyolar... :D