E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada önemli destek ve direnç seviyeleri---

Borsada önemli destek ve direnç seviyeleri

Borsada önemli destek ve direnç seviyeleri
30 Kasım 2023 - 08:26 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Dolar bu sabah son üç ayın en düşük seviyesine yakın seyrederken, yatırımcıların Fed’in kritik bir faiz artırımı öncesinde faiz artırımlarını bitireceğine dair beklentilerini artırmasıyla son bir yılın en sert aylık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. ABD para birimini altı rakibe karşı ölçen dolar endeksi %0,058 düşüşle 102,74 ile 10 Agustos tarihinde dokunduğu 102,46 seviyesinden çok da uzak değil. Endeks, Fed’in 2024’ün ilk yarısında faiz oranlarını düşüreceği beklentilerinin artmasıyla Kasım ayında %3,7 düştü.

Dolar çarşamba günü ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte başlangıçta bildirilenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren verilerin ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı. ABD’de bugün açıklanacak olan çekirdek PCE beklentilerin altında aşağı yönlü bir performans sergilerse USD yeniden düşüşe geçebilir.

ABD vadeli işlem piyasaları şu anda mayıs ayından itibaren gelecek yıl 100 baz puandan fazla faiz indirimini fiyatlıyor ve iki yıllık Hazine tahvili getirisi Temmuzdan bu yana en düşük seviyesini gördü; yalnızca bu hafta neredeyse 40 baz puan düştü. Kasım ayında 60 baz puandan fazla düştü ve 2008 sonundan bu yana en sert aylık düşüş yolunda ilerliyor.

Bu arada, ABD’den gelen veriler üçüncü çeyrekte ekonominin güçlü olduğunu ve enflasyonda düşüş eğilimini gösterdi; bu da Fed’in faiz oranlarını beklenenden daha erken indirebileceği beklentilerini güçlendirdi. Zaten Fed’in Bej Kitap raporu da, ABD’de ekonomik faaliyetlerin Ekim ayının ikinci yarısından Kasım ortasına kadarki dönemde genel olarak yavaşladığına, ekonomik ivmenin yılın sonuna doğru azalmakta olduğuna işaret etti

Çin’den bu sabah gelen fabrika siparişleri anketi, imalat faaliyetinin Kasım ayında art arda ikinci ayda da daha hızlı daraldığını gösterdi; bu da ekonomik büyümeyi desteklemek için daha fazla hükümet desteğine ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor. Bu veri ile Hong Kong Hang Seng Endeksi ve Çin’in gösterge CSI300 Endeksi  %0,1 düşüşle açılırken, Çin göstergesi Kasım ayında %2’nin üzerinde düşüş yaşadı.

Fed’den gelen karışık mesajların ve ABD hisse senetlerinde gece boyunca yaşanan benzer mücadelenin ardından çoğu bölgesel borsanın kayıtsız açılmasına rağmen, Asya hisse senetleri Kasım ayını bu son işlem gününde son 10 ayın en güçlü performansı ile kapatmaya hazırlanıyor. Japonya hariç MSCI Asya Hisse senedi endeksi bu ay şu ana kadar %6,7 artış göstererek Ocak ayından bu yana en iyi ayını kaydetme yolunda ilerliyor. Güney Koreli KOSPI bu ay %10,5’lik kazançla Asya’daki yükselişe liderlik ederken, onu Tayvan ve Japonya’nın Nikkei Ortalama endeksi  takip etti.

Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD ham petrol, benzin ve damıtılmış ürün stoklarındaki sıçramayı bir kenara bırakıp OPEC+, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya gibi müttefiklerinin yaklaşan toplantısına odaklanmasıyla dün 1 dolardan fazla yükseldi. Bu sabah ise ABD ham petrolü %0,33 düşüşle varil başına 77,6 dolara ve Brent petrol de %0,34 düşüşle 82,82 dolara geriledi.

Spot altın ise % 0,03 artışla ons başına 2.045,29 dolara ulaştı.

Yurtiçinde ise dün İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan TCMB Başkan Hafize Gaye Erkan, önceliklerinin dezenflasyon olduğunu ve bu mücadelenin olmazsa olmaz ilk koşulunun ortak algı ve farkındalık olduğunu söyleyerek, “Biz üzerimize düşeni yaparken şu ya da bu sebeple ‘algı, kabul, itibar’ üçlüsü devreye girmiyorsa, enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa bu patikaya oturtmaya azimli ve kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Yurt içinde bugün ana gündem maddesi TÜİK tarafından açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme verisi olacak. Piyasanın beklentisi, Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,19 büyümesi yönünde.

Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE (TÜFE’nin yüzde 4,2 seviyesinden yüzde 3,9 seviyesine çekilmesi bekleniyor)  ve işsizlik oranı verileri takip edilecek.

ABD’den de çekirdek PCE ile kişisel gelir ve harcama verileri öne çıkıyor. Manşet enflasyonun %3,4’ten %3,0 seviyesine, çekirdek enflasyonun da %3,7’den %3,5’e gerilemesi bekleniyor.

JPMorgan'dan ABD hisse senetleri için karamsar beklenti

 

Günün önemli şirket haberleri 30/11/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)