E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada hisse seçme dönemi---

Borsada hisse seçme dönemi

Borsada hisse seçme dönemi
29 Mart 2020 - 15:40 borsagundem.com

Zeynep Aktaş piyasaları Milliyet'teki köşesinde yazdı: Virüsün yayılma sürecinde sağlık, perakende, gıda şirketleri önde olacak. Endişe sonrasında ise süreçte en fazla değer kaybeden güçlü sektör hisseleri yükselişe başlayacak.

Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş'ın, "Pişmanlık değil sakinlik kurtarır" başlıklı yazısı şöyle...

Kovid-19 virüsünün yayılma hızı ile birlikte yeni kısıtlamalar hayata geçti. Yetersiz kalınması halinde tedbirlerin artacağı işareti de net bir şekilde verildi. Gerek firmalar gerekse yatırımcılar açısından zorlu bir dönem ve önümüzdeki günlerde etkisini daha fazla hissettirebilir. Bu süreçte en zor olanı portföyün değerine her bakıldığında daha da azaldığını görmek.

Şimdilerde yatırımcıların en büyük pişmanlığı hisse senetlerinin değeri her geçen gün düşerken satma cesareti gösterememiş olmaları. Hisselerin değeri düştüğü ilk zaman diliminde satanlar şimdi kendilerini en şanslı olarak nitelendirmekte. Bununla birlikte hissede kalanların da nakde ihtiyaçlarının olmaması halinde üzülmeleri için bir neden yok. Neticede bu süreçte şirketlerin kârlarında ciddi azalmalar hatta zarar söz konusu olsa da virüs salgınının geride kaldığı noktada piyasaların yükseleceği tartışmasız.

Alım fırsatı

Kriz dönemlerinde alınan agresif kararlar sürekli hataların yapılmasına yol açacaktır. Böylesi dönemlerde yatırımcının mali durumunu gereksiz yere riske atmak yerine sakinliğini koruması en büyük kazanç olacaktır. Aksi taktirde dipten satıp daha da düşmesini beklemek mevcut pozisyonun kötüleşmesine kapı aralayacaktır.

Diğer taraftan elinde nakdi olanların mevcut fiyat seviyelerinden alım yapmaları onlara kazançlarını artırma imkânı sunacaktır. Fakat hisse senetlerinin ucuzlaması psikolojik olarak satın almayı zorlaştırır. Çünkü ucuzlamasına neden olan faktörler vardır ve o faktörler sürekli olumsuz gelişmelerle beslenmektedir. Bu nedenle daha da düşmesi beklenir ki bu da dönüşün ani olduğu dönemlerde bu defa da alım fırsatının kaçırılarak nakitte kalmaya devam etmeye yol açabilir. Kriz dönemlerinde büyük satın alma fırsatlarını kaçıranların ortak kaygıları neticede “düşme ihtimalinin devam edeceği” düşüncesidir.

BIST 100, 2008 krizindeki seviyeleri test etti ama...

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, geçtiğimiz hafta dolar bazında 2008 krizindeki seviyeyi test etti. ABD piyasalarındaki yüzde 20’lik yükselişle yönünü yukarı çeviren endeks, dolar bazında 13.670 seviyesinde ve krizde gördüğü seviyenin sadece yüzde 9 üzerinde.

BIST 100 Endeksi dip seviyelerde olmasına rağmen BIST 30 hisseleri dolar bazında dip seviyesinin yüzde 150 üzerinde bulunuyor. Bu hisseler ağırlıklı olarak sanayi şirketleri. İlk 15 hisse arasında Aselsan, Tofaş Oto. Fab., Ford Otosan, Soda Sanayii, Bim Mağazalar, Koza Madencilik, Arçelik, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Ereğli Demir Çelik, Kardemir (D), Şişe Cam, TAV Havalimanları, Petkim ve Koç Holding geliyor. Koç Grubu şirketlerinin kriz dönemine göre dolar bazında yüzde 150 oranında yukarıda olduğu gözleniyor.

Hisse seçme dönemi

İçinde bulunduğumuz dönem farklı hisseleri öne çıkarıyor. Virüsün yayılma süreci boyunca sağlık, perakende ticaret, gıda şirketleri önde olmaya devam edecek. Salgın endişesi sonrasında ise bu süreçte en fazla değer kaybeden güçlü sektör hisseleri yükselişe başlayacak.

Bu nedenle kısa süreli hisse değişimleri yaşanabilir. Ancak trend döndüğünde fazla etkilenen hisse senetlerinin fiyatlarını bir daha bu dip noktalardan almak mümkün olmayacaktır. Bugün alıcısı olmayan hisselerde trend dönünce bu defa da satıcı olmayacak.

Potansiyele bakın

Bir olumsuzluk varsa bunu her tarafta görmek mümkün. İzlenen haberlerde, piyasalardan gelen verilerde, şirketlerle ilgili haberlerde görülen tek şey endişeyi haklı kılacak gerekçelerdir. Oysaki geçmiş göstergeler uzun vadede krizlerin etkilerinin hızla unutulduğunu ve güçlü şirketlerin indikleri dip seviyelerinden krizin geçmesiyle birlikte hızla uzaklaştığını gösteriyor.

Var olan sıkıntılı dönemler aşıldığında çok güçlü fiyat hareketleri yaşanır. Ancak bu dönemde güçlü kalabilmek, eriyen sermayeler yerine şirketlerin değerlerine, varlıklarına ve potansiyellerine odaklanabilmek önemlidir.

Yaşanan bir ekonomik kriz olmamasına rağmen, sağlık endişesinin tüm sektörleri kilitlemesi bir ekonomik krize doğru sürüklemeye yol açabilir. Kuşkusuz yılın ilk çeyreğinde de bunun etkileri uluslararası ölçekte gözlenecek. Beklenti ise ikinci çeyreğin de bundan olumsuz yönde etkilenmesi yönünde. Sonrasında ise piyasaların normalleşmeye dönmesi yönünde.

Dolar Endeksi zayıflamaya başladı

Fed’in sınırsız varlık alımı kararının ardından ABD hükümetinin 2 trilyon dolarlık destek paketinin de kabul edilmesiyle güçlenen Dolar Endeksi yeniden yönünü aşağı çevirdi. Dolar Endeksi (DXY), doların Japon yeni, euro, Kanada doları, İngiliz sterlini, İsveç kronu ve İsviçre frangı gibi altı majör para biriminden oluşan döviz sepetine göre değerini ölçüyor. DXY, ABD’de açıklanan vaka sayısının 100 bini geçmesiyle dünya genelinde Kovid-19 salgınının en fazla yayıldığı ülke haline gelmesi ve istihdam verilerinde meydana gelen olumsuz seyir üzerine 100’ün altına kayarak 98,31 seviyesine geriledi. Dolar/TL kuru da DXY’deki gerilemeye bağlı olarak 6.45 seviyesine indi. Dolar kurunda 6.40 ve 6.25 destekleri önemini koruyor.

Avrupa'yı heyecanlandıran teşvik paketi

Dünya borsaları virüse karşı destekle güç topluyor

İşsizlik maaşında 5 Nisan endişesi

Petrol fiyatları negatif seviyede

ASELSAN, MIRSAD'la cezaevleri ve adliyelerin güvenliğine talip

Otomotiv parça satışları yüzde 40-50 düştü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Önceki Öngörüsü30 Mart 2020 13:51

    Borsa 124 bin iken 180 bin diyordu

  • Emrah30 Mart 2020 07:44

    Yazılardan belli oluyor hisse taşıyanlar ve nakitte olanlar ben boğazıma kadar hisse diyim. biraz gram altın almıştım yapamadım bana göre değil 6 ay sonra belli olur borsaların durumu bakalım kim haklı çıkacak? Helede 6 ay sonunda ilaç belli olsun ve kullanılmaya başlasın görürüz. Borsada 6 ay kısa vade fakat bilimde 6 ay uzun zamandır.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU30 Mart 2020 12:11

    zaten ilaç bulunacak ise bulunmadan önce bir parseli götürürler sonra yine bir düzeltme olur fakat bu virüsün ekonomik hasarı henüz bilinmemekte.bence bir çok şirket batacak kalanlarla hayata devam edeceğiz.

  • Tayfun Ateş30 Mart 2020 00:40

    Kuresel bir kriz icindemiyiz evet...ulkemizde de suan en cok tuketilen nedir? Gıda ve ilac..muhtemelen asagi-yukarı mal bosaltmalar ve alimlar olacaktir.ama bu surecte bu iki sektoŕ kagitlari surekli yukari dogru cikacaktir..bütun fabrikalarda uretim durmus, gelecekteki blancolar muhtemelen iyi gelmeyecektir...gida ve ilac sektoru blancoları karli cikacaktir...Ben bu iki sektoru bu donemde ve uzun donemde de tavsiye ederim.digerlerindeki gunluk veya haftalik artislar spekulatif ve pesine takilmak cok tehlikeli olabilir..bunlar da benim sahsi dusuncelerim.dogru veya yanlis..

  • .30 Mart 2020 00:29

    Bu normal bir kriz değil ucu belli degil ölüm riski var insanlar nakit bile güven vermiyor

  • Uzay30 Mart 2020 00:10

    Elinde kullanmayacağı para ile alttan hisse alanlar kazançlı çıkacaktır.Gerekli para ile hisse almak zor durumda bıraktırır.Covid 19 için sokağa çıkılmasın diye insanlar uyarılırken devlet sadece şirketlere ve hiç geliri olmayan belli bir kesime 2 katrilyon verdi.Bu işini kaybeden ve faturasını kirasını ödeyemeyenler var.insanlar zor durumda.Devlet böyle zamanda vatandaşına bu iş bitene dek en az 2bin lira destek vermeli ve fatura ödemeleri hiç alınmamalı.İnsanların ancak bu şekilde sokağa çıkmasına engel olur ve vakaları ve ölen insanları azaltmış oluruz.İnsanı yaşatki Devlet yaşasın.Gerekirse Merkez Bankamız Para basmalı bu ülke IMFye muhtaç bırakılmamalı.Satacak ülkenin birşeyi kalmadı.Borç alan emir alır

  • kaktust29 Mart 2020 23:52

    kagıtların kepsi ucuzda ,ucuzunda ucuzu var,yabancı bu kadar çıkış yaparken,yabancının kagıdını taşımak istemem, YTD

  • Güçlu 29 Mart 2020 23:21

    Bankacilik be GYOlar ucuz kaldi sismis sirketlerden uzak durmak gerek YTD

  • Yorum29 Mart 2020 22:48

    Yinede hisse almak gerekiyorsa saglık gıda ve temizlik ve kimya bu yılı bunlar ön plana çıkar seneyide bu sektörler karlı bitirir öz sermaye büyümesi yaşar bunun dışındaki sektörler öz sermaye lerin de düşüşler yaşanır diye düşünüyorum tabi spekülatif kagıt larda kısa vadeli giriş çıkışlar yapılabilir ama ters köşe olmakta var spekülatif kağıtlardan uzak durmak lazım gerçek hikayesi olan hisseleri tercih etmek en mantıklısı

  • Mete Aydoğdu29 Mart 2020 22:25

    Merkez bankası para basarsa piyasaya verirse dolar ve borsa ne olur sizce

  • Alper soyoğlu29 Mart 2020 23:02

    Parayi basip yetiler bile

  • İbrahim Gözeten29 Mart 2020 21:46

    Sasa ne oldu ?

  • ANKARALI29 Mart 2020 20:37

    Aldim dipten TEKTU IHGYO HALKBANK bekleyecegim

  • Aydın Eroğlu29 Mart 2020 20:26

    Gıda şirketlerine dikkat.  

  • Kudret sezgin29 Mart 2020 21:01

    Ne alaka

  • Emrah29 Mart 2020 19:40

    Ağlamalar başladıysa borsalarda büyük ralli orta vade de başlayacaktır hep böyle olmuştur.

  • Emre emre29 Mart 2020 18:47

    Ky cıyı kurtarmak iseyen düşünen yok esnaf kredisi şirket kredisi para ponpalamaya devam bunlar ekonomi için çok guzel icraatler ancak ky yı unuttular en zorda olan onlar kendilerinden başka ne kadar kaybettiğini bilen yok o sebeple ey spk bu kayıplara nasıl destek olacaksın sesin soluğun çıkmıyor insanlar bunalımda

  • Emre emre29 Mart 2020 18:42

    Durmadan para basıyorlar bu paralar esnafa şirketlere olumlu yansıyor hisse senedi alarak yatırım yapan küçük yatırımcı örnek 100 tl sini borsada 70 tl.sini kaybetti bunlara kim destek olacak yakında insanlar bunalıma girecek onları hesap eden yok onlara destek olan bir ahmet mergen var spk yükselişleri %20 düşüşleri %5 yapabilir yoksa binlerce ky mahvolur

  • Ahmet Kara 29 Mart 2020 18:38

    Benim favorim..Vakıfbank,Ttelekom

  • Ömer29 Mart 2020 17:48

    Petkim tüpraş düştükçe alıyom

  • a.d29 Mart 2020 23:08

    günlük haftalık mumlara bak...donus sinyali var mi.

  • Selim29 Mart 2020 17:40

    Daha ne kadar alıcal büyün para borsada zaten. Burada hissemi satmam çok zaradayım. Para olsa maliyet düşürürüm de para yok.

  • belirsizlik29 Mart 2020 17:22

    Dolar bazında 2008 krizinin yüzde 150 üzerinde olan hisseler diyor..bu kriz 2008 i beşe ona katlar ve dolar bazında bu kadar pahalı hala..yooo teşekkürler ben almayayım...

  • Yaşar29 Mart 2020 17:19

    FABRİKALAR ÜRETİMİ DURDURDU...MİLLET SOKAĞA ÇIKAMIYOR. Şehirler arası ulaşım durdu.. HER GÜN FARKLI BİR YASAK GELİYOR... Cesaretin var mı....Hisse alıp...hissede kalmaya....

  • Emrah29 Mart 2020 18:37

    Hayatında hiç hisse aldın mı? bunu yazıyorsun. Türk ekonomisi çok krizler yaşadı fakat belli başlı temettü veren hisseler iyi para kazandırdı. Yukarıdaki tabloyu görüyorsun hala bide cevap yazıyorsun ayrıca hissede iyi yerden maliyet kriz zamanlarında yapılandır helede şu ilaç bulunsun görürsün. Bu kriz para krizi değil 2008 le karıştırma şuan ki kriz salgın hastalık o yüzden dünya borsaları hızlı toparlanacaktır ilaç bulunduğunda.

  • Metin29 Mart 2020 17:17

    Teknik analiz yapanlar...68.. 70.. Bin endeks görülme ihtimali var diyor...Burdan alan aşağı gidişte iyi zarar eder bu riski alabilen hisse alsın...

  • Ozan29 Mart 2020 23:52

    Analizciler 92.000 son diyordu. Sonra 88 sonra 82 dediler. Bence teknikciler değil nakittekiler bunları söylüyor. Almak yemiyor. Hastalık devam ediyor. Ne kadar düşse iyidir diye bakıp yazıyorlar. Hastalık bitinceye kadar yükselir de alamazsınız insallah

  • Yorum29 Mart 2020 16:48

    Ya asgari personelle çalışmak veya üretimi durdurmak ne demek biri Zeynep'e anlatsın ve hisse pazarlayanlarada ceza gelsin

  • Borsacasusu29 Mart 2020 16:34

    En ucuz banka hisseleri..

  • GAranx29 Mart 2020 19:48

    Garanti kısa vade 10 a atar bekle gör

  • kılıç29 Mart 2020 16:00

    ALMAYA CEARET KALMADI ,SATMAKTA YOK.ZATEN BATTIM YA ÜZERİNE BİR TAS SU İÇECEGİM YADA KAZANACAGIM.İKİSİNİDE GÖZE ALDIM.