E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada banka rüzgarı---

Borsada banka rüzgarı

Borsada banka rüzgarı
23 Ağustos 2022 - 15:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul her geçen gün yeni bir rekor kırmaya devam ediyor. BİST 100 endeksindeki artış 5. haftasını geride bırakırken, bankalardaki yükseliş de hız kesmiyor.

Geçtiğimiz cuma günkü kapanışla birlikte rallide 5. hafta geride kalırken, BİST 100 endeksi yeni haftada tarihi seviyelerde işlem görüyor.

Özellikle son üç haftadır yabancı girişinin olduğu endekste, bankalar rekor yükselişlere imza atıyor.

Bugün bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 7'yi aşarak 3100 puana dayandı. BİST 100 endeksi de gün içerisinde gördüğü en yüksek seviyeyi 3120,07 puana çıkardı.

Bankacılık endeksine dolar bazlı bakıldığında Mart 2021’den bu yana en yüksek seviyeye geldiği görülüyor.

Yılın ilk yarısında rekor karlılık açıklayan bankacılık sektöründe, cuma günü kapanışta yaşanan düşüş ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda gelen sürpriz faiz indirimi sonrası alınması muhtemel makroihtiyati önlemlerin endişesiyle olmuştu. Ancak yeni haftada yükseliş trendi korunmaya devam ediyor.

Saat 15:50 itibarıyla yüzde 6,37 yükselişle 3091,37 puandan işlem gören bankacılık endeksi, ağustos ayı içinde yüzde 31'in üzerinde getiri sağladı.

Dünya'da yer alan habere göre, bankacılık endeksinin yılbaşından bu yana yükselişi yüzde 93,5 olarak hesaplandı. Son 1 ayda ise bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 45'i aştı.

Analistler son üç haftadır yabancı girişi net şekilde yaşandığını ve yabancı yatırımcıların bankacılık endeksinde aktif olduklarını dile getirerek bunun yanı sıra Merkez Bankası kararı sonrası bankaların mevduat faizlerinde yapmaya başladıkları indirimin kredi faizleri azalsa da kredi mevduat makasının korunmasını sağladığını kaydetti. Böylece bankaların maliyetlerinin düştüğü ve güçlü kârlılık yapısının çok da etkilenmediğini söyleyen analistler, hisselerin oldukça ucuz olması ve yüksek enflasyona karşı alternatifsiz bir yatırım aracı olarak borsanın öne çıkmasının da etkili olduğunu vurguladı.

Verilere göre ağustos başından düne kadar borsada yabancı yatırımcıların pozisyon farkına bakıldığında en fazla pozisyon artışının yaklaşık 2.6 milyar dolarla Citibank'ta görülüyor. Deutche Bank'ın aynı dönemde pozisyon değişimi yaklaşık 680.5 milyon dolar oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de bir televizyon programında yaptığı açıklamada yabancı yatırımcıların borsaya 300 milyon dolar giriş yaptığını dile getirdi.

Enflasyona endeksli kıymetlerde iskonto yüzde 60 oldu

 

Nebati: Ticari kredi faizleri düşecek

 

Merkez Bankası'ndan ticari kredi faizlerini düşürecek karar

 

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mevsim23 Ağustos 2022 23:15

    Bankalar dipteyken yabancı yatırımcı çıkışı var diyerek dolar bazlı banka grafiği bakan husytatlar şimdi yabancılar dönüyor diyerek TL garafik bakiyor

  • Mevsim23 Ağustos 2022 23:12

    Bir hafadir TV de YouTube ve Twitter'da banka hisselerini yerden yere vurdu raci kurumlar.

  • Mehmet Baydar23 Ağustos 2022 21:46

    Bankaların karı hisse değeri 100 TL den fazla olan bir çok şirketten 3-5 misli fazla.. en basiti İSCTR ile Tüpraş’ı karşılaştırdığımızda İŞCTR hisse değeri çok komik fiyatlarda.. işctr 10 misli artsa dahi Tüpraş’ın üçte bir hisse fiyatına ancak geliyor.. bunu farkında olan yatırımcı banka hissesi almaya başladı. .

  • Zeki23 Ağustos 2022 20:31

    İşbankasıyla garanti yükseliyor. Kamu bankalarında sefalet devam ediyor.

  • Mevsim23 Ağustos 2022 16:07

    Bist30 195$$ üst banda yaklaşıyor📢📢📢📢

  • Mevsim23 Ağustos 2022 16:01

    Endeks 180 $$ tepe bandına yaklaşıyor📢📢📢📢