E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
15 Ocak 2024 - 07:54 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapması bekleniyor

Moody’s Türkiye not görünümünü Durağan’dan Pozitif’e revize etti. Kredi notunu B3 olarak korudu.

Moody's: Görünümün pozitif olarak değişmesinin ana nedeni, ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüştür.

Moody's: Bu politikalar sürdürüldüğü takdirde, Türkiye'nin makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması olasılığı önemli ölçüde artar.

Scope Ratings, Türkiye'nin kredi notu teyit ederken, görünümünü yukarı yönlü revize etti.

J.P. Morgan, uluslararası yatırımcıların, TCMB’nin New York'ta düzenlediği ilk Yatırımcı Günü'ne yoğun ilgi gösterdiklerini bildirdi.

2023 yılında otomotiv üretimi %9, ihracatı % arttı.

SEDDK, araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primlerin Şubat 2024 için de %10 artırılmasına karar verdi

Çin, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Tayvan seçimlerini kutlamasını protesto etti

ABD Başkanı Biden, Tayvan'daki başkanlık seçimlerine ilişkin açıklamasında, "Bağımsızlığı desteklemiyoruz." dedi.

ABD savaş uçakları Husilerin bir ABD destroyerine doğru ateşledikleri bir gemisavar seyir füzesini düşürdü.

Katar, Kızıldeniz rotası üzerinden LNG sevkiyatını durdurdu.

MESS, 1 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak ilk 6 aylık ücret artışı için teklifini %73'e yükseltti.

Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te oldu.

MKK verilerine göre pay senedi yatırımcı sayısı geçen hafta 75.158 kişi azaldı. Pay senedi yatırımcı sayısı 7.510.034’e geriledi.

Ne olacak?

•ABD’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
•Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi açıklanacak.
•Türkiye'de Bütçe Dengesi açıklanacak.
•TBMM Genel Kurulu terör gündemiyle toplanacak. Milli Savunma Bakanı Güler ve Dışişleri Bakanı Fidan terör saldırılarına yönelik TBMM Genel Kurulunu bilgilendirmesi bekleniyor.
•Togg T10X için siparişler 15 Ocak’ta başlayacak.
•Davos Zirvesi 15 – 19 Ocak’ta gerçekleşecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. 2023'ün Aralık ayında S&P'nin takviminde olmamasına rağmen Türkiye'nin not görünümünü yukarı yönlü revize etmesi ile 15 Aralık'ta Moody's'in Türkiye değerlendirmesine ilişkin beklentiler artmıştı. Fakat Moody's Türkiye raporu yayımlamayarak piyasaları ters köşeye yatırmış ve 'izleme' mesajı vermişti. Kredi derecelendirme kuruluşları arasında 2024 yılında Türkiye beklentisi yayımlayacak ilk kurum olarak da Moody's açıklanmıştı. Moody's 12 Ocak'ta bu sefer sürprize mahal vermedi. Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan’dan "pozitif’e çevirdi. Görünümün pozitife çekilmesindeki temel nedeninin para politikasındaki değişim olduğu belirtildi. Bu politikaların, çok yüksek seyreden enflasyonu sürdürülebilir seviyeye indirme ihtimalini artırdığı ifade edildi. B3 olarak teyit edilen not ise S&P ve Fitch'in altında kalmaya devam etti.

BİST 100 endeksi haftanın son gününde banka hisselerinde alımların ön plana çıktığı bir seyir izledi. BİST100 endeksi haftalık bazda %4,78 değer kazanırken, Moody’s beklentileri ve TCMB Yatırımcı Günü etkinlikleri bankacılık tarafına katalist etki yarattı. Geçtiğimiz hafta TCMB'nin "Yatırımcı Günü" etkinliğinin ilki, ABD'nin New York kentinde gerçekleştirildi. Toplantıya, büyüklüğü 50 trilyon doları bulan dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilci katıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in de video konferans yöntemiyle katıldığı ve yatırımcıların sorularını yanıtladığı toplantıda, makroekonomi, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda da sunumlar gerçekleştirildi. Toplantı katılımcılarından alınan bilgiye göre, TCMB Başkanı Erkan, toplantıda, dezenflasyona ulaşma konusunda kararlı olduklarını belirterek, "Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız." ifadelerini kullandı.

TCMB, Kasım ayı cari işlemler hesabını açıkladı. Buna göre, cari açık Kasım’da 2,72 milyar dolar olurken, beklenti 1,6 milyar dolar olması yönündeydi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 2,2 milyar Dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 4,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Günün önemli şirket haberleri 15/01/2024

 

Çin Merkez Bankası faiz oranlarını sabit tuttu

 

Petrol fiyatları yükselişe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)