E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBorsada 40 şirket milyar doları aştı---

Borsada 40 şirket milyar doları aştı

Borsada 40 şirket milyar doları aştı
16 Kasım 2014 - 09:34 borsagundem.com

Borsaya son üç haftada 1 milyar dolarlık yabancı girişi oldu. Endeks 10 haftanın zirvesine çıkarken, şirketlerin değeri 30 milyar dolar arttı.

Petrol fiyatlarının 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin etkisiyle enflasyon ve cari açıkta düşüş olacağı beklentisi, Türkiye piyasalarını yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline getirdi. Son üç haftada 956 milyon dolar yabancı girişi olan Borsa İstanbul'da endeks 8 Ekim'den bu yana yüzde 11.3 yükselerek 81 bin 211 puanla son 10 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı dönemde şirketlerin piyasa değeri de 30 milyar dolar artarak 260.8 milyar dolara çıktı. 40 şirketin piyasa değeri 1 milyar doların üstüne çıktı.
 
EN DEĞERLİ GARANTİ
Piyasa değeri 10 milyar doların üzerinde bulunan şirket sayısı 6'ya ulaştı. 10 şirketin piyasa değeri ise 5 ila 10 milyar dolar arasında bulunuyor. Borsa İstanbul'da piyasa değeri en yüksek şirket 16.6 milyar dolarla Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası'nı 14.6 milyar dolarla Akbank, 13.2 milyar dolarla Koç Holding, 12.7 milyar dolarla Turkcell, 11 milyar dolarla İş Bankası ve 10 milyar dolarla Türk Telekom takip etti. Son dönemde yükselişle birlikte piyasa değeri milyar doları aşan şirketler Trakya Cam, Doğuş Otomotiv, Petrol Ofisi ve Akçansa oldu.
 
EN HIZLI ÇIKIŞ THY'DE
Borsanın lokomotif şirketlerinin yer aldığı BIST-30 Endeksi'nde 8 Ekim'den bu yana en fazla yükselen hisse senedi Türk Hava Yolları (THY) oldu. 9 aylık bilançosunda 1.5 milyar lira ile geçen yılki kârını şimdiden ikiye katlayan THY'nin hisseleri yüzde 27.56 yükseldi. Şirketin piyasa değeri de 4 milyar 985 milyon dolara ulaştı. Türk Hava Yolları hisselerinde özellikle yabancı yatırımcıların alımları dikkat çekti. Aynı dönemde Şişecam yüzde 23.51, Tofaş yüzde 22.83, Pegasus yüzde 20, Vakıfbank yüzde 15.35, Garanti Bankası yüzde 15.18 oranında değer kazandı. BIST-30'da en az yükselen hisse senedi yüzde 3 ile Doğan Holding oldu. Bu hisseyi yüzde 5.9'luk yükselişle TAV Havalimanları Holding izledi.
 
GÖZLER MERKEZ BANKALARINA ÇEVRİLDİ
Gelecek hafta yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı, yurtdışında ise Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) kararları, Fed'in toplantı tutanakları ve ABD'de açıklanacak makroekonomik veriler piyasaların yönünü belirleyecek. ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder, önümüzdeki hafta, veri akışını ve döviz kurlarındaki hareketleri izlemenin faydalı olacağını söyledi. Eda Önder, "Dolardaki yükselişler Borsa İstanbul'da düşüşe neden olabilir" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)