E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsa Muhabirliği Eğitimi başladı---

Borsa Muhabirliği Eğitimi başladı

Borsa Muhabirliği Eğitimi başladı
11 Nisan 2014 - 22:27 borsagundem.com

Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde, BİST binasında gerçekleştirilen derse ilgi büyüktü...

BURAK TAŞÇI-SELİN PARATUTMAZ/BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile medya çalışanlarına yönelik 4 hafta sürecek olan "Borsa Muhabirliği Eğitimi" başladı.

AÇILIŞ KONUŞMASI ÇETİN ALİ DÖNMEZ'DEN

Açılış konuşmasını Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez yaptı. Dönmez konuşmasında, borsa ve finans üzerine mesleğini icra eden muhabirlerin bilgilenmesi için çalışma yaptıklarını söyledi. Medyada yatırımcılara borsanın ve piyasanın tam olarak anlatılmadığından yakınan Dönmez, VİOP'un medyada neredeyse hiç yer bulamadığını belirtti. Bu eğitimle yatırımcılarla Borsa İstanbul arasında köprü olacak olan muhabirlere haber aşamasıyla ilgili telkinler yapan Dönmez, eğitimin başarılı geçmesi dileklerinde bulundu.

İLK DERS NESLİHAN YILMAZ'LA BAŞLADI

Eğitim, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Neslihan Yılmaz'ın dersiyle başladı. Yılmaz, sermaye piyasalarına ilişkin temel analiz, teknik analiz, hisse değerlemeleri, temettü gibi konularda bilgi verdi. Faiz konusunda da detaylara inen Yılmaz, portföy ve çeşitlendirme konularının ardından dersini sonlandırdı.

SANİYEDE 100 BİN EMİR GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Neslihan Yılmaz'ın öğretmenlik görevini günün ikinci yarısında Pay Piyasaları Piyasa Geliştirme Servisi Yöneticisi Dr. Güzhan Gülay aldı. Gülay, pay piyasalarıyla ilgili verilerin yorumlanması, emir iletim yöntemleri, işlem gören ürünler, pazarlar ve özellikleri gibi önemli konulara değindi.

Pay Piyasaları Piyasa Geliştirme Servisi Yöneticisi Dr. Güzhan Gülay, Borsa İstanbul'la ilgili bazı kulislere yer verdi. Gülay, yapılan çalışmalar sonucu Borsa İstanbul'da saniyede 100 bin emir işleminin gerçekleştirilebileceği sisteme geçeceklerini söyledi.

Halihazırda bulunan ExApi Terminalleri, uzaktan erişimle hızlı emir iletimi sağlayabilen arayüz olarak biliniyor. Her üye aracı kuruma 2 adet 8 emir/sn kapasiteli ücretsiz terminal tahsis edilen Borsa İstanbul'da 12 emir/sn olan toplam kapasiteyi ücret karşılığında 16 emir/sn daha artırılarak 32 emir/sn'ye çıkartılabiliyor.

EXAPI TERMİNALLERİ EN ÇOK SABAH YOĞUN

ExApi Terminalleri'nin aynı anda bir kişinin 6'dan fazla emir girmediği için şu anda yeterli durumda olduğuna dikkat çeken Güzhan Gülay, mevcut sistemle 32 emir gönderilebildiğini söyledi. Bazı aracı kurumların 2. ExApi Terminali alarak emir gönderme rakamını 64'e çıkartabildiklerini sözlerine ekleyen Gülay, broker'ların tek emir için en az 2 saniyeye ihtiyaçları olduğunu belirtti. Gülay, broker'ların emir girmesi için hesap numarası, fiyat ve hisse adedine ihtiyaç duyduğunu ve bu nedenle tek emri girmek için ortalama 2 saniye zaman harcadıklarını kaydetti.

ExApi Terminalleri sisteminde en yoğun işlem yapılan zamanın Borsa İstanbul'un açılış saati olduğunu ifade eden Gülay, bir soru üzerine bazı açıklamalarda bulundu.

BORSA İSTANBUL'DA HATA MEYDANA GELDİ!

Pay Piyasaları Piyasa Geliştirme Servisi Yöneticisi Dr. Güzhan Gülay, geçtiğimiz günlerde Borsa İstanbul'da gerçekleştirilen emirlerde aynı anda 6 emir geldiğini ve bu emirlerin sırayla işleme alındığını söyledi. Ancak sistemdeki bir hata nedeniyle ilk gelen emrin son sıraya yani 6. sıraya atıldığını belirtti. Bu hatanın tespit edilip düzeltildiğini söyleyen Gülay, Takasbank işlemleri için de Avrupa Birliği ile görüşmeler yapıldığını kaydetti.

TAKAS GÜNÜ KISALACAK MI?

Pay Piyasaları Piyasa Geliştirme Servisi Yöneticisi Dr. Güzhan Gülay, Avrupa Birliği'nin takas gerçekleşme süresini T1 (takas+1 gün) olarak koyduğunu, Türkiye'ye de bunu yapması gerektiğine ilişkin önerilerin olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerin şu anda Türkiye'nin kullandığı T2'yi (takas+2 gün) kullandığını ve Borsa İstanbul'un da bu şekilde yola devam edebileceğini söyledi.

BRÜT TAKAS MANİPÜLASYONU ÖNLEMEK İÇİN

Son günlerde bazı hisselere getirilen Brüt Takas Uygulaması'na değinen Pay Piyasaları Piyasa Geliştirme Servisi Yöneticisi Dr. Güzhan Gülay, manipülasyonun engellenmesi için brüt takasa geçildiğini kaydetti. Gülay, eğer manipülasyon yapıldığı düşünülen bir hissenin işlem sırası kapatılırsa diğer masum yatırımcılara haksızlık yapılabileceği gerekçesiyle brüt takas uygulamasının var olduğunu söyledi.

AÇIĞA SATIŞIN YASAKLANMASI KONUŞULUYOR

Açığa satışın yasaklanmasının gerekliliğine ilişkin de açıklama yapan Gülay, açığa satış sisteminin çok tartışıldığını ancak şu anda önceliklerinin veri tabanı olduğunu söyledi. Gülay, açığa satışın yasaklanması konusunun dünya genelindeki tüm piyasalar tarafından konuşulduğunu da kaydetti.

SERTİFİKA VERİLECEK

“Borçlanma Araçları”, “VİOP” ve “Endeks Veri ve Kıymetli Madenler/Taşlar Piyasası” konu başlıklarında 18 Nisan Cuma, 25 Nisan Cuma ve 30 Nisan Çarşamba tam gün yapılacak olan eğitimleri tamamlayacak medya mensuplarına “Borsa Muhabirliği Sertifikası” verilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat12 Nisan 2014 10:55

    yahu bu gün hisse alanın hissesi yarın brüt takasa geç,iyor,bir kaç taban yiyor bumu küçük yatırımcıyı koruyor,arkadaşalar yarın bana öbür gün size bu brüt takas olayı hepimizin başına gelebilir,zarar edebiliriz,borsayı zor kazanılan kolay zarar edilen bir yere çevirdi devlet kurumlarrı.

  • cemil12 Nisan 2014 08:20

    bu gidişat yavaş yavaş küçük yatırımcıyı bitiriyor.hem maddi hem manevi yönden.spk hala koruyucu adımları atmıyor.açığa satış mutlaka yasaklanmalı.bence emir iptalide kısa süreli olmalı tam seans değil.borsayı oyun yerine cevirmişler.bürüt takas ise bence şu aşamada hiç birşeye yaramaz.

  • /12 Nisan 2014 02:03

    açığa satışlar yasaklasın tabi yatırım yerimİ kumar yerimi.birde tv çıkıp borsa oyun değil diyorlar.

  • Ahmet11 Nisan 2014 23:57

    Şu bayan Güzhan Hanım brüt takasa aldıkları kağıtlar taban taban geri gelirken küçük yatırımcıyı nasıl koruduklarını bize de bi anlatsın ki bizde öğrenelim. Belli ki hiç canı yanmamış projektör başında anlatması kolay.