E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
12 Şubat 2019 - 09:29 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.61 oranında düşüşle 103 bin 762 puandan tamamladı

Ocak ayında ralli yaparak 106 bin puan seviyesine dayanan Borsa İstanbul Şubat ayına iyi bir başlangıç yapamadı. Genel olarak banka hisselerinde gerçekleşen kar satışlarıyla düşüş kaydeden BİST, 102 bin puan seviyesi psikolojik sınırı üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.25 oranında yükselişle 104 bin 652 puandan başladı.

Açılışın ardından gelen tepki satışlarıyla BİST gün ortasına yüzde 0.11 oranında düşüşle 104 bin 279 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından banka hisselerine gelen satışlarla birlikte kayıplarını artıran BİST günü yüzde 0.61 oranında düşüşle 103 bin 762 puan seviyesinde tamamladı.

Banka hisselerinde görülen tepki satışlarıyla birlikte bankacılık endeksi yüzde 0.57 oranında düşüş kaydetti.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 103 bin 364 puan seviyesi görülürken, en yüksek ise 104 bin 977 puan seviyesi görüldü.

BİST 100 DÜN NASIL KAPANDI

Geçtiğimiz hafta kar satışlarıyla hafif dalgalanan Borsa İstanbul yeni haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Özellikle banka hisselerine gelen alımdan destek bulan BİST günü 104 bin 359 puan seviyesinde tamamladı.

Banka hisselerinde gerçekleşen alımla birlikte bankacılık endeksi yüzde 2.84 oranında primli seyretti.

GÖZLER S&P'NİN TÜRKİYE KARARINDA

Bugün iç piyasada Hazine ihaleleri takip edilirken, perşembe günü Aralık ayı cari denge ve sanayi üretimi verisi, cuma günü ise S&P'nin Türkiye ile ilgili değerlendirmesi önemle takip edilecek.

Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolar cinsinden bir kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek amacıyla Citigroup, Kuwait Finance House ve Standard Chartered’a yetki verdi. Ayrıca Hazine bugün kuponsuz tahvil ihalesinde ROT dahil 2,51 milyar TL satış yaptı.

Hazine'den eurobond ihracı için 3 bankaya yetki

Küresel piyasalarda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri gündemdeki sıcaklığını koruyor. Beijing ve Washington, 1 Mart son tarihine kadar bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Bu tarihe kadar anlaşmaya varılamazsa, ABD Çin'den ithal 200 milyar dolar değerinde ürüne yönelik gümrük vergisini yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarmayı planlıyor.

Öte yandan ABD Kongresi hükümetin tekrar kapanmaması için prensipte anlaşmaya vardı ancak Meksika sınırına örülecek olan duvarın bütçesi konusunda hala tartışmalar sürüyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ile Çin arasındaki ticari gelişmelerin olumlu havasıyla Asya Borsaları hafif yükselirken, hükümetin yeniden kapanacağı endişesi ile birlikte ABD borsasında endeksler karışık kapandı.

Küresel piyasalar hafif yükseldi

Dolar sakin seyirde

KÜRESEL PİYASALAR HAFİF YÜKSELDİ

Asya borsaları, yatırımcıların ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yeni turunun anlaşmazlığı çözüme kavuşturmaya yardımcı olacağını umutlarıyla hafif yükseldi. Bu ticaret anlaşmazlığı küresel büyüme ve bazı şirket bilançolarına zarar verdi
ABD'li senatörlerin kamu hizmetlerinin tekrar kapatılmasını önleyecek sınır güvenlik fonu konusunda geçici bir anlaşmaya vardıkları haberleri de piyasaları destekledi. S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 0.5'ten fazla yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.3 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi dünkü piyasa tatilinin ardından bugün zayıf yenin etkisiyle yüzde 2 yükseldi.

ABD ve Çinli yetkililer, dün Beijing'de başlayan yeni müzakere turlarının aylarca süren ticaret savaşını yatıştırmaya daha fazla yaklaştırmasını umduklarını belirttiler. Beijing ve Washington, 1 Mart son tarihine kadar bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Bu tarihe kadar anlaşmaya varılamazsa, ABD Çin'den ithal 200 milyar dolar değerinde ürüne yönelik gümrük vergisini yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarmayı planlıyor.

DÖVİZ DÜŞÜŞTE

Dolar/TL bugün 5.25-5.29 bandında her iki yönlü dalgalanırken piyasalar küresel ticaret savaşlarına odaklanmış durumda.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2658 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2527 lira, en yüksek 5.2899 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9490 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1293 seviyesinde. Gram altın 221.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.47 seviyesinde.

Dolar/TL ABD faiz artış hızındaki yavaşlama ve TCMB'nin sıkı duruş söylemlerinin yarattığı iyimserlikle bir süredir işlem gördüğü 5.25 civarından, dolar endeksindeki değerlenme ile bu sabah yönünü yukarı çevirmişti.

Ancak yukarı yönlü seyir kalıcı olmadı. Gün içinde en yüksek 5.2894 seviyesini test eden dolar/TL daha sonra hem ticaret savaşlarına ilişkin iyimser beklentiler hem de gelişmekte olan ülkelere yönelik artan girişlerle yeniden 5.25'e doğru gerildi. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD-Çin ticaret görüşmesine ilişkin bir iyimserlik söz konusu öte yandan petrol fiyatlarındaki yükseliş bir çoğu yeraltı gelirine sahip gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de bir iyimserlik yaratmış durumda" dedi.

Küresel piyasalarda dolar, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin ve küresel büyüme endişelerinin dolara olan güvenli liman talebini desteklemesiyle başlıca para birimleri karşısında 2019'ın zirvesine yakın yatay seyrediyor. Yatırımcılar ise Çin'de bu hafta yapılacak üst düzey ticaret görüşmelerine odaklanmış durumda. Washington'un bu görüşmelerde taleplerine ilişkin Beijing üzerindeki baskıyı sürdürmesi bekleniyor.

Beijing ve Washington, 1 Mart son tarihine kadar bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Bu tarihe kadar anlaşmaya varılamazsa, ABD Çin'den ithal 200 milyar dolar değerinde ürüne yönelik gümrük vergisini yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarmayı planlıyor.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün valörde son işlemlerde yüzde 14.73 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.80 valörde saat 1645'te yüzde 14.75 oldu.

İki yıl vadeli gösterge tahvilde ise dün spot piyasada ortalama bileşik faiz yüzde 18.44 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.47 seviyesinde gerçekleşti. 

HAFTANIN KALANINDA BÜYÜMENİN ÖNCÜ GÖSTERGELERİ İZLENECEK

Haftanın kalanında ise piyasalarda büyümenin öncü göstergeleri izlenecek. Geçen yıl Ağustos ayında yaşanan kur şokunun ardından Türkiye ekonomisi yavaşlama eğilimine girmiş, faizler, işsizlik ve enflasyon yönünü yukarı çevirmişti.

Bu süreçte iktisadi faaliyette belirgin bir yavaşlama yaşanırken bu hafta açıklanacak olan Aralık ayına ilişkin sanayi üretimi, ödemeler dengesi, Ekim Kasım Aralık dönemini kapsayan işgücü istatistikleri ve Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri, TCMB beklenti anketi piyasalarda yakından takip edilecek.

Bu hafta Perşembe ve Cuma günleri açıklanacak bu veriler ile birlikte Aralık ayı ve dolayısıyla 2018 yılı son çeyreğe ilişkin bir çok veri seti de tamamlanmış olacak. Böylece ekonomistler yerel seçimlerden kısa bir süre önce, 11 Mart'ta açıklanacak olan 2018 son çeyrek büyüme tahminlerini netleştirecekler.

Reuters anketine göre, büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretiminin Aralık ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış bazda yüzde 7.5 daralması bekleniyor.

Yoğun veri gündemi ile birlikte bu hafta yatırımcılar Brexit sürecini, yerel seçim hazırlıklarını, Erdoğan'ın Rusya ziyaretini ve Cuma günü piyasa kapanışı ile birlikte açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's not yorumlarını da izleyecekler.

Öte yandan bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolar cinsinden bir kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek amacıyla Citigroup, Kuwait Finance House ve Standard Chartered’a yetki verdi. Ayrıca Hazine bugün kuponsuz tahvil ihalesinde ROT dahil 2,51 milyar TL satış yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Malda Kalma12 Şubat 2019 18:59

    Şimdi bu S&P bazılarının söylemiyle Saadet P......🤣 24 saat önce Türkiye notunu yetkililere gönderir bir gün sonra da açıklar.Perşembe günü belli olur. Haberi alan kodamanalar alır veya satar kar eder bazılarıda züğürt kalır.

  • salihlili12 Şubat 2019 17:31

    dünya bize gıpta ediyo.heryerde konuşuluyo.bu eksi eflasyon sistemini bulmaları harika oldu ..baksanıza gıda olmasaymış gene*eksi çıkacakmış..kaata yazıyon öte tarafa gönderiyon eksi çıkıyo kendi kendine .kave bile içebiliyon ..dünya asırlardır uğraştı bulamadılar .bizim yeni dönem yeni ekonomi yönetimi buldu..tüm dünya matematikçiler ekonomistler hayranlık içinde..şimdi reytingçiler artıları basacak..uçucaz ..yok böle uçuş olacak...denge dalga kurtulunma**komedisi..kuyruklama oldu en son..uçuyoruz...borsada yansıyor .çöküş durdmuyor yansıyo...

  • saf saffet12 Şubat 2019 17:21

    kuyruk sistemi geri döndü ..daa artı martı gelmez bunlardan..eksinin eksişsi bile gelebilir..daş düşebile ayu çıkabile gibi ..

  • WeareMADURO12 Şubat 2019 16:54

    Hala IMF anlaşması diyen ahmaklar var . Hiç olmazsa İşbankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin sözlerine kulak verin biraz. Elbet gözünüzü açamaz ise de bir tını kalır aklınız da ...

  • cevat12 Şubat 2019 14:30

    NOTUMUZ ARTACAAAAAK

  • ferat12 Şubat 2019 13:26

    yabancı imf anlaşmasını biliyor. bankalar neden yükseliyor sanıyorsunuz.

  • Okie Dokie12 Şubat 2019 13:16

    Hafif hafif acıtmadan incitmeden indirecekler. Ilık ılık akacağız kardeşlerim.

  • kazım12 Şubat 2019 17:41

    abi a haberde sabah sunuyo türkücü modlu biri ver mehteri ewrkanmış.rengarenk adam ..uçucaz diyo .uçuştaymış o..

  • mal12 Şubat 2019 11:37

    short yapmak kumardır.. 

  • longcu12 Şubat 2019 11:01

    ne korktu millet düşecek diye.. iyi psikoloji yaptılar tebrikler sortçulara allah sabır versin

  • Osmna12 Şubat 2019 19:39

    Reisin bi lafı var nerdeeeen nereyeeee geldik diye 120 bin nere 103 nere millette para kalmadı sen tek başına yabancı yatırımcıyı tek başına idare ediyon longnçu