E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBorç limiti krizi büyüyor! Yatırımcılar ne yapmalı?---

Borç limiti krizi büyüyor! Yatırımcılar ne yapmalı?

Borç limiti krizi büyüyor! Yatırımcılar ne yapmalı?
22 Mayıs 2023 - 15:07 borsagundem.com

ABD’de borç limiti için 1 Haziran olan son tarih yaklaşıyor. ABD hükümeti ve Kongre anlaşamazsa dünyanın en büyük ekonomisi tarihte ilk defa temerrüde düşebilir. Yatırımcılarsa bu süreçte nasıl pozisyon alınması gerektiğini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki borç limiti krizi bir yandan ABD ekonomisine zarar verme diğer yandan da küresel piyasaları sarsma tehdidini beraberinde getiriyor. Washington aylardır borç limiti ve bu limitin yükseltilmesi için gerekli olan koşullar üzerinde tartışıyor. Bu alanda herhangi bir anlaşmaya varılamaması ABD hükümetinin tarihinde ilk kez yükümlülüklerini yerine getirememesi diğer bir deyişle iflas etmesi anlamına gelebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’nin bugüne kadarki borç limiti 31,4 trilyon dolardı. Söz konusu rakam ABD hükümetinin borçlanabilme sınırını işaret ediyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ocak ayından bu yana borç limitinin aşılmaması için olağanüstü önlemlere başvuruyordu. Ancak Yellen 1 Haziran itibariyle ABD Hazinesi’nin nakit varlıklarının tamamen boşalacağı konusunda uyardı. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ve diğer bankaların yöneticileri olası bir iflasın korkunç sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Beyaz Saray ile ABD Kongresi liderleri arasındaki pazarlık süreci halen devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy Perşembe günü yaptığı açıklamada müzakerecilerin hafta sonuna kadar prensipte anlaşabileceğini söylemişti. Ancak Cuma günü görüşmeler tıkandı ve Cumhuriyetçilerin Temsilcisi Garret Graves Beyaz Saray’ın “mantıksız” davrandığını söyledi.

1 Haziran’dan önce anlaşmaya varmak muhtemelen ekonomideki zararı sınırlayacaktır. Yine de son tarihe bu kadar yaklaşan ABD 2011’de de olduğu gibi kredi notunun düşürülmesi riskiyle karşı karşıya.

Bloomberg’ün haberinde tüm bu gelişmelerin bireysel yatırımcılar için ne anlama geldiğine dikkat çekiliyor:

Görüşmeleri durduran ne?

Konu partizan bir anlaşmazlıktan ibaret. Cumhuriyetçiler borç limitinin hükümet harcamalarındaki kesintileri artırılması şartıyla yükseltilmesini istiyor. ABD’nin yoksullar için sağlık yardımı sistemi olan Medicaid için yeni çalışma şartları eklenmesi ve ek beslenme yardımı alabilen yaşlı bireylere iş geçmişi gibi koşullar getirilmesini öneriyor.

ABD Başkanı Joe Biden ise şu ana kadar Medicaid ile ilgili herhangi bir çalışma şartını reddetti. Müzakereler ayrıca harcanmamış Kovid-19 fonlarının geri çekilmesini ve enerji projeleri için izinlerin hızlandırılması yönündeki talepleri de içeriyor.

ABD temerrüde düşerse ne olur?

Temerrüt ABD federal hükümetinin tahvil sahiplerine borçlarını en azından zamanında ödeyemeyeceği anlamına geliyor. Bu taraflar arasında ABD Hazinesi menkul kıymetlerinin sahipleri, Sosyal Güvenlik Sistemi’ndeki alacaklılar, ordu mensupları ve Medicare sağlayıcıları bulunuyor.

Özellikle tahvil sahiplerine ödeme yapmayı ihmal etmek, kredi derecelendirme şirketlerinin ABD Hazine tahvillerinin kredi notunun düşürülmesine neden olabilir. Bu da ABD hükümetinin yanı sıra günlük işletmeler ve hane halkları için daha yüksek borçlanma maliyetlerine yol açacak ve ülkede neredeyse kesinlikle bir resesyona yol açacaktır.

Tamamen temerrüde düşme olasılığı düşük olsa da borç limitine çok fazla yaklaşmanın da sonuçları olabilir. 2011 yılında küresel kredi derecelendirme kuruluşu S&P, piyasaları vuran ve tüketici güvenine zarar veren bir borç limiti tartışmasının ardından ABD’nin kredi notunu düşürmüştü.

Varlık yönetimi firması Principal’ın Küresel Baş Stratejisti Seema Shah, “Küresel finansal piyasalara zarar verecek ve işletmeler ve tüketiciler için borçlanma maliyetlerini artıracak açık bir temerrüt düşünülemezken, 2011'e benzer bir ABD kredi notu düşüşü ihtimali de göz ardı edilemez. Borç limiti çıkmazından kaynaklanan belirsizlik bile ABD risk varlıklarında bir satışı tetikleyebilir ve potansiyel olarak bir resesyonu hızlandırabilir" ifadelerine yer verdi.

Bir diğer varlık yönetimi firması Marc Alan’ın Kurucusu Marc Lescarret, ABD’nin kredi notunun düşürülmesi ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Emlak firması Zillow'un bir raporuna göre daha yüksek borçlanma maliyetlerine ek olarak, mortgage faiz oranlarının potansiyel olarak %8,4'e yükselmesi ihtimali tüketicilere de zarar verebilir.

Yatırımlar için ne anlama geliyor?

2011 yılında yaşanan benzer bir kriz sırasında ABD devlet tahvillerinin tarihte ilk defa kedi notunun düşmesi S&P 500 Endeksi’nin 10 gün boyunca %16 düşmesini ve korku endeksi olarak da bilinen VIX Volatilite Endeksi’nin 48’e yükselmesini tetiklemişti.

ABD borsaları da müzakereleri yakından takip ediyor. Bir temerrüt ihtimalinden kaçınılması için ABD Kongresi’nin her iki kanadından geçebilecek bir anlaşma gerekiyor ve son tarih yaklaştıkça borsalardaki volatilite de yükselebilir.

ABD Hazinesi tahvil getirilerine gelindiğinde ise yatırımcıların tahvil yatırımların tarihi oranlarda azaldığı görülüyor. Olası bir kredi notu düşüşü veya temerrüt bu tabloyu daha da kötüleştirebilir.

Piyasalardaki stres zamanlarında ABD Hazinesi tahvilleri genellikle görece riskten arındırılmış bölgeler olarak görülür. Bu durum şu an için de geçerli olabilir. Her ne kadar ironik olsa da yatırımcılar ABD Hazinesi tahvil ödemelerinin gecikmesi nedeniyle güvenli liman olarak ABD tahvillerine sığınabilir. Zira birçok uzman ABD Hazinesi’nin herhangi bir kredi notu düşüşü veya temerrüt senaryosunda bile geç de olsa ödemelerini yapacağını öngörüyor.

S&P’nin 2011’de kredi notunu düşürüşünden haftalar sonrasında ABD tahvillerinin fiyatları gerçekten de yükselmişti. Bu durumun yeniden tekrar etmesi bir zorunluluk olmasa da finans firması One Financial Design’ın Sahibi Julia Colantuono yine de kısa vadede tahvillerin paranın korunması için uygun bir alan olduğunu belirtiyor.

Hazırlık için ne yapmak gerekir?

Colantuono hisse senetleri ve tahvillerle çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olmanın bugünlerde özellikle önemli olduğunu söyledi.

Borsa uzmanı yatırımcıları panik yapmamaya çağırdı. Ancak aynı zamanda portföy dengelerinin kontrol edilmesini ve yatırımcıların kısa vadeli hedefler için piyasadan ne zaman para çekmesi gerekebileceğini düşünmesi gerektiğini söyledi. Colantuono’ya göre bir ev almak gibi bir plan için piyasadan para çıkarmayı düşünenlerin altı ay içerisinde piyasanın nasıl olabileceğini düşünmesi gerekiyor.

Colantuono, "Çeşitli finansal hedefler için zaman ufkunu akılda tutmak, yatırımcılara iyi hizmet edecektir. Bu sayede yatırımcıların kısa vadeli oynaklıktan kurtulmak için daha fazla zamanı olacaktır" dedi.

Bazı yatırımcılarsa potansiyel bir temerrüde veya not düşürülmesine karşı bir koruma olarak altına yöneliyorlar. Yakın tarihli bir Bloomberg anketinde finans profesyonellerinin yarısından fazlası, temerrüt durumunda satın alacakları şeyin altın olduğunu söyledi. Bloomberg verilerine göre, altın takibi yapan borsa yatırım fonlarına girişler mayıs ayında 700 milyon doları aştı.

FBB Capital Partners'ın Araştırma Direktörü Mike Bailey, "Altın ve kripto gibi geleneksel olmayan varlık sınıflarıyla geçmişi olan yatırımcıların fırsatları değerlendirmeleri için iyi bir zaman olabilir" dedi.

Altın, ABD borç limiti krizine odaklandı

 

ABD temerrüde düşerse yatırımcılar nereye sığınacak?

 

Yellen'dan kritik uyarı: Temerrüt şoku resesyona yol açar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI22 Mayıs 2023 16:05

    Bir şey olmaz korkmayın her sene aynı hikaye mecbur anlaşacaklar.daha önce bir hafta olumsuzluk olmuş idi hiç bir şey olmamış idi.bu seferde böyle olur fakat bir gün abd ekonomisi bir gün borç batağından batacak bunu kimse bilemez.