E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBMGK'da Rusya'dan bir veto daha---

BMGK'da Rusya'dan bir veto daha

BMGK'da Rusya'dan bir veto daha
12 Ekim 2019 - 03:05 borsagundem.com

Rusya, BMGK'nın Türkiye'ye Barış Pınarı Harekatı'nı durdurması çağrısı yapmasına izin vermedi

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı'nı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamasına engel oldu.

ABD, BMGK'ye Türkiye'nin Suriye'ye askeri operasyonunu ''durdurması'' ve güvenlik kaygılarını ''diplomatik kanallarla'' çözmesi çağrısı yapan bir açıklama teklifinde bulundu.

Rusya, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı'nı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamaya izin vermedi.

AA muhabirinin ulaştığı ABD'nin hazırladığı ve BMGK üyeleriyle paylaştığı taslak metinde, ''Türkiye'nin askeri harekatından ve neden olacağı insani ve güvenlik boyutundan endişe duyulduğu'' ve bunun ''DEAŞ ile mücadelede kaydedilen önemli ilerlemeye zarar verebileceği'' savunuluyordu.

Suriyeli mültecilerin ülkelerine ''güvenli, gönüllü onurlu ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde'' dönmesi gerektiği belirtilen taslak metinde tüm taraflara, sivillerin korunması ve ''engelsiz, güvenli ve sürdürülebilir'' insani erişim sağlaması çağrısı yer alıyor.

Suriye'nin ''egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü'' vurgusu yapılan metinde Suriye'deki krizin askeri yollarla değil BMGK'nin 2254 sayılı kararının uygulanması ile çözülebileceği belirtiliyor.

ABD'nin teklif ettiği ortak açıklama metninin dün teklif ettiği metinden farklı olması ise dikkat çekti. Dünkü taslakta Türkiye'ye ''Barış Pınarı Harekatı''nı durdurması çağrısı yapılmazken, bugün böyle bir çağrıda bulunuldu.

Ayrıca ilk metinde Türkiye'nin güvenlik endişelerinin ''meşru'' olduğu belirtilirken, değişiklik yapılan metinde ''meşru'' ifadesine yer verilmedi.

BMGK'nin ortak bir açıklama yapabilmesi için 15 üye ülkenin oy birliğiyle karar alması gerekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali12 Ekim 2019 10:39

    Amerika ve Rusya kendi aralarında satranç oynuyor. Batı bölgesini ABD ye kaptıran Rusya açığı Türkiye ile kapatmak istiyor gibi. Biz işimize ve milli çıkarlarımıza bakalım.

  • pazarci12 Ekim 2019 10:17

    devletler arasi iliskilerde duyguyla yatip duyguyla kalkiyoruz....hersey cikar meselesi.........

  • Kaçan Grup12 Ekim 2019 08:14

    dolarlarımı rubleye çevirmeyi düşünmeye başladım

  • AhmetK12 Ekim 2019 09:00

    Aah bir de milliyetcı kalıp,kendi parana donmeyi dusunsen keske.. Senn gibiler yuzunden bu memleket toparlanamıyor

  • Tsk12 Ekim 2019 08:05

    Rusya

  • Yorum12 Ekim 2019 07:49

    Bm de bizi savunan rusya dikkat nato üyesi ülkelerin hiçbiri bizim lehimizde bir girişimi yok ingiltere fransa abd yok bu ne yaman çelişki biz natoya asker göndermedik mi onlarla omuz omuza savaşmadık mı korede ölen yaralanan askerlerimiz ne olacak kemikleri sızlar bizi boşu boşuna hiç dahili olmadığımız bir savaşa gönderdiniz diye ingiltere fransa büyük hata yaptı abd ilk oylamada veto etmişti bir nebze paçayı kurtardı Bu kapeligi unutmayın rusya nında dostlugunu unutmayın

  • Nedim12 Ekim 2019 11:35

    Kim ne derse desin?  Putin  Türkiye ye çok açık dostluk elini uzatmıştır.  Klasik söylemleri bırakalım yok ülke menfaatleri falan.  Putin  Dünya da Kuran ayetleri ile Müslümanlara nasihat eden ilk liderdir.  Eğer klasik ve acımasız siyasetle davransaydı  Türkiye ye kök söktürürdü! Yani her hangi somut bir karşılık almadan  Türkiye nin yanında olmazdı!  Tabi ki Rusya da da derin devlet artıkları mütemadiyen çalışmakta; Her şey mükemmel değil ama  olağanüstü olaylar ve nihayetinde güzel günler bu çilekeş coğrafyayı beklemekte!

  • AhmetK12 Ekim 2019 08:59

    Arkadas su dost arama hastalıgından uzaklasın. Ne ab- ne abd ne de rusya bize dost olur. Bazı bize zaten dusman. Rusyanın derdı bizi natodan cıkarıp yanına almak. Hicbiri bize dost olmayacak.. Natoda da salak gibş kalıp, bedavadan askrrlık yapıyoruz abd ıcın. Nato bizi hicbşr zaman korumaz kendşne yararı yoksa