E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBlackRock: Yüksek enflasyon 2024’te geri gelecek---

BlackRock: Yüksek enflasyon 2024’te geri gelecek

BlackRock: Yüksek enflasyon 2024’te geri gelecek
15 Ağustos 2023 - 11:17 borsagundem.com

BlackRock, ABD ekonomisinin 2024’e kadar yatay seyredeceğini öngörüyor ve tam istihdam durgunluğu için hazır olunması gerektiğinin altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, ABD ekonomisinin bir yıl daha yatay seyredeceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçen seneden bu yana ABD ekonomisini vurması beklenen resesyon tahminleri giderek rafa kaldırılıyor. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock da, ABD ekonomisi için bir resesyon öngörmüyor. Şirket, ABD ekonomisinin gerilemeyeceğini ancak yatay seyredeceğini tahmin ediyor.

Resesyon yok, yatay seyir var

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Aralık ayında, BlackRock'ın üst düzey beyinleri, müşterilerine ABD'de bir resesyonun ‘olağan’ olduğunu söyledi. ABD Merkez Bankası'nın agresif faiz artırımlarının, yalnızca enflasyonu dizginleme amaçlı olsa da, nihayetinde bir iş kayıpları dalgasına ve düşen GSYİH'ya yol açacağı konusunda da uyarıda bulundu. Ancak şimdi enflasyonun azalması, GSYİH büyümesinin devam etmesi ve iş gücü piyasasının dirençli kalmasıyla birlikte, dünyanın en büyük varlık yöneticisinin uzmanları gelecek hakkında biraz daha iyimser hale geldi, en azından yakın vadede.

Bugün ise BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Jean Boivin ve Başkan Yardımcısı Alex Brazier, “Temel senaryomuz, yüksek faiz oranlarının tüm etkisi ortaya çıktıkça ve tüketiciler pandemi tasarruflarını tükettikçe ekonominin bir yıl daha yatay seyredeceği yönünde” diyor.

Tam istihdam durgunluğu

Durgun bir ekonomi, küçülen bir ekonomiden biraz daha iyi bir olasılık olarak öne çıksa da Boivin ve Brazier, tahminleri doğruysa, ekonominin iki buçuk yıl boyunca temelde ‘yatay çizgide' seyredeceğini kaydediyor. 2008'deki yüksek faizli mortgage krizinin neden olduğu finansal erimeye atıfta bulunan ikili, “Bu, Küresel Mali Kriz dışında, savaş sonrası dönemdeki en zayıf dönem olacak” diyor.

Boivin ve Brazier, uzun vadede ABD için sorunlara yol açabilecek ‘büyük bir yapısal değişim’in de yolda olduğunu savunuyor. Değişen demografi ve erken emeklilik oranlarındaki artış, emeklilerin ABD nüfusu içindeki payını artırıyor. Bunun, ekonomiyi yavaşlatması ve enflasyonu yeniden alevlendirme potansiyeline sahip iş gücü kıtlığına yol açması bekleniyor.

İkili, “Değerlendirmemiz, ‘tam istihdam durgunluğu'na hazır olduğumuz yönünde” diye yazıyor ve iş gücü açıklarının 2024 yılında ‘bağlayıcı’ olmaya başladığında, enflasyonun ‘dik bir yukarı seyre’ çıkacağını ve yeniden ekonominin önündeki en büyük sorunlardan biri olacağını savunuyor.

İş gücü açığı enflasyonu geri çağırıyor

BlackRock'a göre, son birkaç yılda değişen tüketici harcama alışkanlıkları ve salgın ve savaşla ilgili tedarik zinciri sorunları, ekonomide enflasyonun yükselmesine yol açan bir ‘uyumsuzluk’ oluşmasına yardımcı oldu. Esasen ekonomi, insanların gerçekte satın almak istediklerini üretecek şekilde kurulmamıştı ve bu arz-talep dengesizliği, fiyatların artmasına neden oldu. Ancak şimdi, bu dengesizlik ‘çözülmekte’ ve bu durum enflasyonun düşmesini sağlasa da, iş gücü açığı, tüketici fiyat artışlarını intikamla geri çağırma tehdidinde bulunuyor.

Boivin ve Brazier, ABD iş gücünün, Kovid öncesi hızında büyümeye devam etmesi durumunda, 4 milyon çalışanın eksik olduğunu tespit ediyor. Ve demografik yapı nedeniyle ikili, pandemiden önceki yüzde 1,5'e kıyasla iş gücü piyasasının şimdi her yıl ortalama yalnızca yüzde 0,5 oranında büyüyeceğine inanıyor.

Boivin ve Brazier, “Bu, ‘tam istihdam durgunluğu’na veya iş gücü kıtlığının neden olduğu yükselen enflasyonla birlikte zayıf bir büyüme dönemine neden olabilir. Ve bu, ekonomide üretilen tüm gelirin nasıl dağıtıldığı konusunda bir değişikliğe yol açmalıdır: Çalışanların cebinde daha büyük bir pay ve şirketler ve hissedarlar için daha küçük bir pay” diye yazıyor.

Artan ücretler, düşük büyüme anlamına mı geliyor?

Artan ücretler çalışanlar için iyi haber ancak artan ücret, daha az kâr ve artan maliyetler anlamına geliyor ve BlackRock'a göre bu, ‘iş yatırımını engelleyebilir’ ve enflasyonu artırabilir. Bunun da ötesinde, Boivin ve Brazier, “Daha küçük bir iş gücü piyasası, ekonominin yeniden dirilen enflasyon olmadan sürdürebileceği büyüme oranının daha düşük olacağı anlamına gelir: Alıştığımız yüzde 2'den daha fazla, yüzde 1 civarında” diye uyarıyor.

Tabii ki, bazı ekonomistler ve hatta milyarder CEO'lar bile artan ücretlerin ekonomi için mutlaka bir sorun olduğuna inanmıyor. Starwood Capital'in kurucusu ve CEO'su Barry Sternlicht, artan ücretler enflasyonu yükseltse bile bunun en kötü ödün anlamına gelmeyeceğini söylüyor. Sternlicht, “Bence tüm mantık yanlış. Yüzde 2 enflasyona ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Demek istediğim, ücret artışının yönlendirdiği enflasyon muhteşem. Ücretlerin artmasını istemeliyiz, bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sosyal sorunlara yardımcı olacaktır” diyor.

Fed'e uyarı

Fed için tam istihdam durgunluğu ciddi bir endişe kaynağı niteliği taşıyor. İstikrarlı bir şekilde artan ücretlere neden olan iş gücü kıtlığı ortasında enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde kontrol altında tutmak ve aynı zamanda ekonominin büyümeye devam etmesini sağlamak gerçek bir zorluk anlamına geliyor.

Bunun da ötesinde, faiz oranlarını düşürmek veya devlet tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler satın almak gibi geçmişte ekonomik büyümeyi ateşlemek için kullanılan taktiklerin de, daha düşük faiz oranları ve artan likidite sürdürülemez ücret artışlarına yol açabileceğinden, gelecekteki iş gücü kıtlığı nedeniyle çok daha enflasyonist olabileceği düşünülüyor.

Bunu göz önünde bulunduran Boivin ve Brazier'in ABD Merkez Bankası yetkililerine bir mesajı bulunuyor: “Bu bir iş döngüsü değil. Yapısal bir değişimin ortasındayız. Para politikası, ekonomiyi zayıflıktan kurtaramaz. Fed’in, ABD ekonomisinin, enflasyon yükselmeden şu anda elde edebileceğinden daha hızlı büyümediğinden emin olması gerekecek.”

ABD ekonomisi resesyonu mu yaşıyor?

 

ABD ekonomisindeki saatli bomba

 

ABD ekonomisi hız tuzağından nasıl kaçabilir

 

Fed, resesyondan kaçınmak için bekle gör politikası izliyor

 

Küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon baskısı sürüyor

 

İş gücü piyasası soğuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)