E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin boğalarının itiraf edemediği 3 gerçek---

Bitcoin boğalarının itiraf edemediği 3 gerçek

Bitcoin boğalarının itiraf edemediği 3 gerçek
24 Haziran 2021 - 18:33 borsagundem.com

Bitcoin geçtiğimiz hafta Çin’in kripto madenlerine yönelik hamlesiyle 28 bin dolar seviyesine kadar geriledi. Ancak Motley Fool yazarı Jeremy Bowman’a göre Bitcoin’in değerine ilişkin çok daha ciddi sorunlar bulunuyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin’in fiyatı, Çin Hükümeti’nin kripto para madenciliğine yönelik baskılarını artırmasının ardından geçtiğimiz Salı ilk kez 30.000 doların altına düştü. Bitcoin geçtiğimiz dönemde de Tesla CEO’su Elon Musk’ın Bitcoin’le ödeme kabul etmeyeceğine ilişkin açıklamalarıyla da düşüşe geçmişti.

Kripto para borsası Coinbase’in Nisan ayındaki halka arzıyla pik yapan Bitcoin Mayıs ayından bu yana %50 değer kaybetti. Kripto paraya yönelen yatırımcıların büyük çoğunluğu dünyanın birçok yerinde ekonominin yeniden açılmasıyla klasik hisse senetlerine geri dönebilirler.

Tüm bunlara rağmen Bitcoin destekçileri kripto para birimlerini desteklemeye devam ediyor. Ancak Motley Fool yazarı Jeremy Bowman’a göre kripto para birimlerini desteleyen argümanların içerisinde büyük boşluklar bulunuyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Bowman, Bitcoin destekçilerinin en çok savunduğu 3 kripto para argümanında eksikler olduğunu belirtiyor.

Bitcoin gerçek sorunları çözmüyor

Bowman’a göre Bitcoin gerçekten ihtiyaç duyulduğu için değil, sadece finansal piyasalarda var olması mümkün olduğundan varlık gösterebiliyor. Bitcoin’in Venezuela gibi ekonomik olarak başarısız ülkelerde kullanılabilecek bir para birimi olabilir ya da siber suçluların fidye ödemeleri için kullandığı para birimi haline gelebilir. Ancak Bowman’a göre dünyanın en büyük kripto para biriminin itibari bir para birimi yerine kullanılacağı fikri gerçeklikten çok uzakta.

Borsa uzmanı Bitcoin destekçilerinin kripto para birimine bir amaç vermek uğruna itibari para birimine bir savaş icat ettiklerini belirtiyor. Ancak ABD Doları gibi itibari para birimleri, bir borsa aracı veya değer deposu olarak amaçlandığı gibi çalışabiliyor. Enflasyon sırasında nakit tutma konusu itibari para birimleri için endişe verici olsa da kripto para birimlerindeki yüksek volatilite onları değer deposu olarak daha az güvenilir bir hale getiriyor.

Çin’in Bitcoin madenciliğine ilişkin hamlelerinin Bitcoin fiyatlarını kıskaca alması da Bowman’a göre kripto para birimleri için olumsuz bir gösterge. 

Bowman, “Eğer kripto destekçileri Bitcoin’in itibari para bilimlerine alternatif olduğuna inansaydı, Bitcoin’in fiyatının etkilenmemesi ve hatta hükümetlerin aşırı tepkisinin Bitcoin kullanmak için bir argüman sağladığı için fiyatını yükseltmesi gerekirdi. Ancak durum bu şekilde gerçekleşmedi ve kayıplarının bir kısmını kurtarsa da haberin ardından gelen hafta sonunda Bitcoin, değerinin yaklaşık %20'lik kısmını sildi” ifadelerine yer verdi.

 

Bitcoin’in değerinin neredeyse tamamı spekülatif

Bitcoin boğalarının büyük çoğunluğu kripto para birimini dijital altın” ve enflasyona karşı bir güvence yeteneğine sahip olarak tanımlıyor. Ancak borsa uzmanı gerçekte Bitcoin’in değerinin büyük bir çoğunluğunun spekülasyon için bir araç olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Bowman’a göre kripto para birimleri birçok yönden mükemmel bir spekülatif bir varlık. Zira söz konusu para birimleri 7/24 işlem yapabiliyor ve bu durum daha fazla insanın katıldığı bir ticaret havuzu için çok daha fazla zaman veriyor.

Bowman tüm bunlara ek olarak kripto para biriminin fiyatlarının çoğunlukla teknik grafikler, yatırımcı duyarlılığı, sosyal medya yorumları ve piyasalara ilişkin haberler sonucunda hareket ettiğini ve arkasında hiçbir temel verinin bulunmadığını söyledi. Borsa uzmanı Wall Street’i GameStop gibi spekülatif hisselerin ele geçirdiği tarihlerde Bitcoin’in de 100 bin dolarlık fiyatı hedeflediğini hatırlatıyor.

Borsa uzmanı Bitcoin’in bir para birimi olarak işlev görebileceğini ancak birincil özelliğinin spekülatif olarak kâr elde etme umudu olduğunu belirtiyor.


Bitcoin üretiminin sınırlı olması değerli olduğu anlamına gelmiyor

Bitcoin boğalarının en çok savunduğu argümanlardan birisi de dev kripto para biriminin üretiminin sınırlı olduğu. Bitcoin’in 21 milyon adet üretim kapasitesi bulunuyor. Bitcoin destekçileri kripto para biriminin değerinin de bu sınırdan kaynaklandığını belirtiyor. Dünya çapındaki Bitcoin madenciliği fiyatları aracılığıyla 18,5 milyon adet Bitcoin çıkarıldı. Ancak “halving” olarak da bilinen madenciliğin yavaşlatılması sonucunda bu madenciliğin 2140 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

Bowman üretimin sınırlı olmasının altın, değerli madenler, sanat eserleri veya başka koleksiyon malzemeleri için geçerli olduğunu kabul ediyor. Ancak bir şeyin sayısının az olması tek başına değere dönüşmesi anlamına gelmiyor. Borsa uzmanı bu düşünceyi şu ifadelerle açıklıyor: 

“Her sanat eseri benzersizdir. Ancak sadece bir elin parmakları kadar eser açık artırmalarda milyon dolarlar getirir. Bunun sebebi ya ünlü bir sanatçı tarafından yapılması, üzerinde belirleyici olan dikkat çekici bir şeyin bulunması ya da ona bağlı bir başka bilgi olmasıdır. Benzer şekilde, Honus Wagner 1909-11 beyzbol kartı yakın zamanda yaklaşık 4 milyon dolara satıldı, ancak çoğu beyzbol kartı, eski ve baskısı tükenmiş, başka bir deyişle kıt olmasına rağmen neredeyse değersizdir.”

Borsa uzmanına göre Bitcoin’in kalıcı bir değer ifade etmesi için sayısının kıt olmasından daha fazlasına ihtiyacı var. Zira Bowman’a göre 21 milyon ile sınırlı olmak dünyanın en değerli şirketleri kadar yüksek bir değerlemeyi garanti etmek için yeterli değil.

Bowman önemli finans kurumlarının uyum sağlama mekanizmasıyla Bitcoin’in kalıcı hale geldiğini kabul ediyor. Ancak borsa uzmanına göre Bitcoin’in değeri kripto para birimini çevreleyen yatırımcı telaşıyla bağlantılı. Bowman bu rüzgarın kaybolması durumunda dünyanın en büyük kripto para biriminin asla önceki fiyatlarına ulaşamayabileceği konusunda uyarıyor.

JPMorgan, Bitcoin’e karamsar bakıyor

 

Girişim sermayesi kripto para fonu kuruyor

 

Borsada pandemi trendlerinin sonunu gösteren 5 işaret

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bora24 Haziran 2021 21:02

    Voin üreten kurnaz Adamlar altın vuruşu yapıp sahte paraları insanların eline verip gercek paraları kasalarına doldurdular. Boşaltma tamamlanmışsa alttan destek bitmiş ve paraşüt inişe devam