E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBireysel döviz talebini firmalar karşıladı---

Bireysel döviz talebini firmalar karşıladı

Bireysel döviz talebini firmalar karşıladı
11 Mart 2024 - 02:23 borsagundem.com

Seçim sonrası için kaygılanan vatandaşların 1 milyar doların üzerindeki döviz talebi, tüzel kişiler tarafından karşılandı.

Son günlerde, özellikle yerel seçimlerin ardından kurlarda yüksek bir artış olabileceği söylentileri dolaşıyor. Bazıları, seçim öncesi kurların baskılandığını ve seçimlerin ardından bir miktar serbest bırakılacağını iddia ediyor. Bu söylentiler, özellikle sosyal medyada yayıldı ve vatandaşlar arasında etkili oldu. Bu algı, Kapalıçarşı'daki döviz bürolarının önünde yoğun talep oluştuğu izlenimi yaratmaya yönelik çabalarla daha da güçlendi.

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre Merkez Bankası tarafından açıklanan verilerde 1 Mart haftasında bireysel tasarruf sahiplerinin bankalardaki döviz hesaplarında 1 milyar doların üzerinde artış yaşandığı gözlemlendi. Aynı dönemde ise tüzel kişilerin hesaplarında 1.9 milyar dolarlık bir azalış yaşandı. Bu durum, firmaların döviz satışlarının vatandaşların döviz talebini fazlasıyla karşıladığını gösteriyor.

Ekonomi yönetimi, Türk Lirası'nın reel olarak değerleneceğine yönelik iyimser bir tablo çiziyor. Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu karar metninde "Türk Lirası'nın reel değerlenme süreci" ifadesi yer alıyor. Bu da kurlardaki artışın enflasyonun altında kalması hedeflendiği anlamına geliyor.

Merkez Bankası'nın açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 37.78'e geriledi. Bu durum, Türk Lirası mevduatlarının reel olarak getiri sağlamaya başladığını gösteriyor. Bu nedenle, Kur Korumalı Mevduat'a olan talebin artması bekleniyor.

Yılbaşından bu yana Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışlar devam ediyor ve TL mevduatlarında önemli bir artış yaşanıyor. Bankacılık sektörü verilerine göre, TL mevduatlarında bu süreçte 10 puanın üzerinde bir artış yaşandı.

Döviz mevduatlarında gerileme

 

TL anlaşmalı vadeli döviz satım işlemi 938 milyon dolara ulaştı

 

Dövizle ödeme yasağına yeni düzenleme

 

Merkez Bankası'ndan 4.1 milyar dolar döviz satışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi11 Mart 2024 14:31

    Demek ki dolar fazla artmayacak. KKM den de çözülme sürdüğüne göre , Mısır'dan etkilenip devalüasyon yapılmayacak veya TL nin değeri için küçük miktarda yapılacak. Düşüncem böyle

  • Yorum11 Mart 2024 09:20

    Dolardan uzak durun demedi demeyin

  • Turkogluturk11 Mart 2024 10:34

    Haklisin sterlin varken dolari napim

  • Sai11 Mart 2024 09:18

    Sadece maaş alanlar direk gitse dolar almak istese verebilecek misiniz? O kadar dolar var mı yok mu? O zaman milleti yemeyin. Bol TL ama az dolar, TL her gün bas bas derya olurken dolar sırasında arkada kalan önceki seçimdeki gibi ayvayı yicek.