E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden'ın 'soykırım' açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki---

Biden'ın 'soykırım' açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki

Biden'ın 'soykırım' açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki
24 Nisan 2022 - 16:52 borsagundem.com

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olayları ile ilgili olarak "soykırım" açıklaması yaptı. Biden, geçen sene olduğu gibi "soykırım" ifadesini kullanırken Dışişleri Bakanlığı'ndan sert yanıt geldi.

İlişkilerin bir iyi bir kötü olduğu Türkiye- ABD hattında yeni bir kriz kapıda… ABD Başkanı Joe Biden, bugün yaptığı açıklamada 1915 olayları ile ilgili olarak “soykırım” ifadesini kullandı. Biden’ın açıklamalarına ise Ankara’dan yanıt gecikmedi.

Biden’ın yaptığı yazılı açıklama Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde de yayınlandı. Açıklamada, 24 Nisan’ı soykırımın başladığı tarih olarak belirtirken, Biden mesaj metninde Osmanlı Devleti ya da Türkiye’den bahsetmedi.

Biden, 1915 olayları ile ilgili olarak “20. yüzyılın en büyük mezalimlerinden biri” yorumunu yaparken, daha önceki başkanların da kullandığı “meds yeghern” yani “büyük felaket” tanımına da yer verdi.

"İKİYÜZLÜLÜK" TEPKİSİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarına, "Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan 1915 olayları için 'soykırım' kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise ikiyüzlülüklerinin en bariz örneğidir." ifadesiyle tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bazı batılı liderlerin son günlerde "soykırımın" ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, "Doğru. Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan 1915 olayları için 'soykırım' kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise ikiyüzlülüklerinin en bariz örneğidir." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE, BIDEN'IN 1915 OLAYLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMALARINI KINADI

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarına, "Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz." ifadesiyle tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliğinin bulunmadığı bildirildi.

Buna Biden'ın 2021'de yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanının da dahil olduğu vurgulanan açıklamada, "Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz." denildi.

Açıklamada, tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımların ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetli olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları, siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz."

Türkiye'nin, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşünde olduğuna işaret edilen açıklamada, bu anlayışla Türkiye'nin Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önerdiği, arşivlerini açtığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, iş birliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi, bu anlayışın bir başka tezahürüdür." değerlendirmesinde bulunuldu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan 24 Nisan tepkisi

Çavuşoğlu'ndan Biden'a 24 Nisan tepkisi

Çelik'ten Biden'ın açıklamalarına cevap

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)25 Nisan 2022 06:21

    Ya adam gibi tepki nasıl olur ? Sen oy siyaseti için soykırım diyorsun ama Biz daha büyük oy deposuyuz mesajı ile olur. Bu nasıl olabilir? yer yıl 1 - 2 - 3 gun özel bir günde Türk insanları bulundukları ülkede elçilikler ile birlikte sivil organizasyon yapar. Bütün türk devletlerine  elçilikler kabul buyurur, resepsiyon düzenler. sonra halk bir alanda toplanır sivil bir atikitive yapar. aktiv olan bütün türk devletleri bayrakları o alanda insanlar tarafından tutulur gösterilir. Bu işlerin modern hali bu olabilir. Atanın Turan modeli mevcut. İslam harici devlete geçen türk kökenliler dahi var. Bunları ateşlemek milli birliği bilinci türk tarih ve Türk dil kurumu ile güncellemek lazım. Tarihi geçmişi belgeler ile zaten araştırılıp farklı diller web sitelerinde araştıranların ulaşabileceği kaynak olması lazım.  Kürt dediler, ermeni diyorlar, Suriyeli diyecekler ayrışma yapacaklar ki, 2 ye bölün,  e bölün. Gelecekteki reel saldırının ilk adımları bunlar. 

  • M24 Nisan 2022 22:51

    24 Nisan 1920 MUSTAFA KEMAL PAŞA: "İşte böylece, geleceğe yönelik çıkarlarını, çeşitli baskılarla bütün dış ülkeleri aleyhimize çevirmekte gören bazı kuruluş ve unsurlar ise, tarafımıza yöneltilen bu akımı temelinden yıkmak ve bütün dış ülkelerin milletimiz lehine, düşüncelerinde değişiklikler olmasına fırsat vermemek için, tümüyle yalan olan en son Ermeni katliamı uydurmasını düzenlediler ve açıkladılar. Aslında pek az ve basit yalanlama araçlarımız olan gazetelerimize de, son derecede etkin bir sansür uygulayarak hiçbir araçla medeni dünyaya karşı haklarımızı korumamıza imkân tanımadılar. Böylece, insanlık hukukunun kutsal kuralı olan kendi kendini koruma hakkından da milletimizi tümüyle yoksun bırakarak, kamu oyunu ve dünya milletlerinin fikirlerini harap durumdaki ülkemiz ve ezilmiş milletimizi birçok suçlamalarla lekeleyerek büyük çapta etkilediler."

  • baran25 Nisan 2022 04:53

    Ne biliyorsun?  Henüz tam teşkilatlanma tamamlamadılar ki o zaman BM vs. yoktu!  Savaşı durumunda idik zaten!  Laf ola beri gele!  Zaten savaşıyorduk!  Savaş diyorum savaş!  Ermenisi Yunan ı İngilzii iti köpeği ile savaşıyorduk!  O onu demiş bu bunu demişin bir anlamı olmaz öyle durumlarda!  Boş boş zırvalama !  Ermeni görmek istiyorsan K. Kılıçdaroğlu na bak tam dda Attaürk ün partisinin başında şu an!  Abisi Cemal Kılıçdaroğlu ''Bizim annemiz Ermeni kökenlidir başka soydan gelmiyoruz.''  demiştir.  Yanlış yere demir atma da ahmaklığını tescil ettirme!

  • baran24 Nisan 2022 22:00

    Bu tam bir şeytan!  Be aşağılık köpek Amerika nın hangi bir tarih dilimi acaba zulümsüz ve katliamsız geçmiş diye sorsak böyle bir tarih ay yıl hafta bulamazlar.  Hele ağababaları İngilizler bunları burnuna halka takılmış ayı gibi kullanmakta!   Çok güdük ve suni bir tarihleri kahramanları ise çizgi film ve holywood jönlerinden ibaret olan aslına bakarsanız tarifsiz zenginliklerine rağmen bir o kadar da bomboş yozlaşmanın  zirvesinde ve çöküşün başlangıcında olan  bir ülke!  1965 e kadar otobüslerde siyahilerin ancak ayakta durduğu beyazların yanlarına oturamadığı ırk ayrımının katmerlisini yapan bu soytarılar bize insan hakları konusunda ders falan veremez.  

  • acacu24 Nisan 2022 21:55

    İki yüzlülük öyle mi? Yüz yüze gelince tepki veremeyip, hamdolsun bu konu gündeme gelmedi diye gülümseyip, daha sonra ardından rüzgar yapmak ne oluyor peki?

  • baran24 Nisan 2022 22:36

    Yok yav!  Ne yapsın savaş mı açsın Amerika ya?  Ha bu arada kıytırık den Amerika ya tek bir kınama duymadık!  Sen nasıl bir ergensin acaba?  Uluslar arası ilişkileri kahvahane gırgırı mı zan ettin?  Böyle cahilce sözleri nasıl olup ta yorum köşelerinde yayınlamaya değer buluyorlar bilmem?  Hakikaten zır cahilsin!  Böyle ağzına aklına geleni yaz bir de bilimden bahset!  Dehşete düşürecek kadar cahilsin kendin için çok döğünmen lazım bence!  

  • ALİ24 Nisan 2022 21:01

    Abd den dost olmaz

  • KILIÇ24 Nisan 2022 20:57

    abd denen bu mahluk yöneticileri acaba dünyadaki insanlıktan nasip almışlarmı oysaki geçmişleri insanlık dışı davranışla doludur.

  • Bunlardan dost olmaz Anlayana!!24 Nisan 2022 19:37

    En komiğide daha gecen gün normalleşiyorduk f16 almamız için yeşil yakmıslardı hani bizde olumlu bulmuştyk bu davranışları :))) neredeyse diyordum he dostum bidon diye,ya iyiki dememişim ya la az kalsın yine baka kalacaktım.

  • Mucise Reis ;)24 Nisan 2022 19:34

    Şerefsiz haydut. Türkite Turan birliğini kurup, dünyada elçiliklerde Türk günlerini milli bilinci aşılamalı. lobi faliyetleri ATA mızın belirttiği gibi dünyada arttırılmalı. Komşularımızın bağımsızlığı ve devlet kurmaları desteklenmeli. suriye, ırak vb buradaki düzenli devlet ve emniyet polis asker ordu vb yapılanmalar ülkemizin yukunu ve multecilerin hızını düşürecektır. Etrafımızda kurulan modern hukuksal devletler, bizlerin daha saygın, askeri harcamalarımızın az vb olmasına neden olacak. Rusyanın ezilmesi Türkiye ye daha sert ABD baskısını ortaya koyacak. Biden  terör gruplarını emrinde kullanıyor. ABd emrinde olmayan bir terör grubu asla yaşayamıyor, dikkat edin. 

  • Alp24 Nisan 2022 19:04

    Lan atom bombası atan ülke sen önce kendine bak

  • fafa24 Nisan 2022 18:23

    Amerikalılar aynaya neden bakmazlar.Kan dökmedikleri,soykırımı yapmadıkları kaç ülke var?Ama güçlüler!

  • Erkam 24 Nisan 2022 18:23

    Vietnam,Japonya,Irak,Suriye,Afganistan, Arap sonbaharı ve daha nice yaptığınız katliamlarla önce yüzleşin daha sonra yorum yapın, sözde demokrasi abideleri