E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknoloji Bayraktar'dan F-35 açıklaması---

Bayraktar'dan F-35 açıklaması

 Bayraktar'dan F-35 açıklaması
22 Nisan 2021 - 12:38 borsagundem.com

Baykar Teknik Müdürü Bayraktar, "AKINCI platformumuzun da olgunlaşmasıyla birlikte, son dönemde Milli İnsansız Savaş Uçağı projemize de hız verdik. Hedefimiz, 2023'te bu platformumuzun prototipinin ilk uçuşunu gerçekleştirmek." dedi.

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması üzerine yaptığı açıklamada, "Baykar olarak son 4-5 yıldır projesini yürüttüğümüz AKINCI platformumuzun da olgunlaşmasıyla birlikte, son dönemde Milli İnsansız Savaş Uçağı projemize de hız verdik. Hedefimiz, 2023'te bu platformumuzun prototipinin ilk uçuşunu gerçekleştirmek." dedi.

Bayraktar Instagram hesabından ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarması ile ilgili görüntülü bir açıklama yaptı. F-35'lerin verilmiyor olmasının bugün için dezavantaj olarak görülse de gelecekte milli savunma sanayisi için hayırlı olabileceğine vurgu yapan Bayraktar, "Zira yurt dışından tedarik edeceğimiz yazılımına tümüyle vakıf olamadığımız dijital bilgisayarların yönettiği, pilotun bastığı tetiğin ne yapıp yapmayacağına karar veren yabancı görev bilgisayarı ve yazılımı olan böylesine bir sistem, bizi bağımsız kullanım açısından ciddi kısıtlamalara maruz bırakabilir. Bunun yanında tedarik, işletme , bakım maliyetleri düşünüldüğünde yıllara sari on milyarlarca dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Evet, bugün itibarıyla o kapasiteye sahip bir uçak geliştirmemiz belki 15-20 yıl sürecektir. Geliştirilecek milli platformun tedarik, işletme, bakım ve idame maliyetleri her halükarda F-35'ten daha az olacaktır." ifadelerini kullandı.

Yurt dışından tedarik edilecek bu sistemin yaratacağı dezavantajlara değinen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt dışından tedarik edilecek, içinde vakıf olamadığımız onlarca aviyonik, uçuş ve görev bilgisayarı bulunan bir sistem ile muhtemel kullanım kısıtları ve potansiyel ambargoları da düşündüğümüzde milli muharip platform bize bağımsız kullanım imkanı sağlayacaktır.

Lakin 15-20 yıl sonra geliştirmiş olacağımız hava aracı da o döneme kadar geliştirilen hava araçlarından bir nesil geride kalabilir. Bunun yerine dünyanın halihazırda gittiği yere, geleceğin oyun değiştirici gücü olacak daha düşük maliyetli, yapay zekayla donatılmış insansız savaş uçaklarına, bu sistemlerin sürü kullanımı, gelişmiş otonomi ve akıllı kullanım alanlarına çalışmamız, S/İHA platformlarımızda olduğu gibi bizi bu alanda da dünyada lider ülkeler arasına sokabilir."

Milli İnsansız Savaş Uçağı'nda ilk prototip 2023'te semalarda olacak

Baykar'ın yürüttüğü projelere dair detaylar da veren Bayraktar, "Baykar olarak son 4-5 yıldır projesini yürüttüğümüz AKINCI platformumuzun da olgunlaşmasıyla birlikte, son dönemde Milli İnsansız Savaş Uçağı projemize de hız verdik. Hedefimiz, 2023'te bu platformumuzun prototipinin ilk uçuşunu gerçekleştirmek. Bu alanda çalışmak isteyen gençlerimize ve genç girişimcilerimize tavsiyem, özellikle insansız platformların en kritik teknolojileri olan alanlara yönelmeleri olacaktır. Geleceğin yarışlarına bugünden hazırlanıp, dünyanın gittiği yerde lider olmaya bakmalıyız." şeklinde konuştu.

Türkiye resmi olarak F-35 programından çıkarıldı

 

Türkiye'den F-35'ler için ikinci adım

 

F-35 için hukuki süreç

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüsamettin01 Mayıs 2021 20:54

    gerçek misin çamur musun boş boş konuşuyon

  • Gerçek gerzk22 Nisan 2021 22:47

    Gerçek değil Faso’nun.nankörün vesselam.adam yapmış.çamur at izi kalsın.sen bu vatan için ne yaptın ki konuşma hakkın olsun..

  • gerçek22 Nisan 2021 17:52

    ilkönce sen ürettiğin sihaların motorunu ve yüksek çözünürlüklü kamerasını TÜRKİYEMDE üret sonra kanada vermeyince aglama saga solada çatma bir kere olsun bu insanlarada doğruyu söyleyin

  • Vatandaş22 Nisan 2021 19:46

    Gerçek rumuzlu dostum füze yollamışsın valla. Helal olsun. Ama bu çomarlar anlamazlar. Onlara hıyar gönder daha çok severler.

  • baturayersin22 Nisan 2021 19:32

    suriye; libya azarbeycan ? 

  • Okie Dokie22 Nisan 2021 13:55

    Aselsan, Havelsan, TAİ yapıyor bu da hava atıyor. Bilmesek bizi de kandıracak ayak üstü.

  • Vatandaş22 Nisan 2021 16:45

    ne oldu ölü çok mu kıskandın,sattığınız bozuk heronları unutmadık, demek ki çılgın Türkler, de yapıyor muş

  • esse22 Nisan 2021 15:36

    rus lar adamın ihası için donbassta özel çözüm arıyorlar. bilmezsek sende bizi kandıracaksın. diimi..

  • şevki22 Nisan 2021 13:47

    Nasrettin Hoca misali, "ben de inecektim zaten eşşekten" demiş:) e peki bu kadar kötü bir projeye türkiyeyi kim dahil ettirmiş, kimler milyar dolarlarımızı çöpe attırmış. yazık

  • Cs22 Nisan 2021 13:44

    Memleketin silahini ucagini özel sirket yapıyor enterasan bu imkanlari devlet bana da verse bende yaparım herkes birilerini beslio sadece

  • Sfr22 Nisan 2021 13:18

    Hiç yoktan iyi ama 15 - 20 yıl sonra adını bile bilmediğimiz 7nci yada 8nci nesil uçak yaparlar. Unutmayın 6ncı nesil geliştiriliyor ve bize vermedikleri 5nci nesil.

  • alper yılmazatilla22 Nisan 2021 13:01

    Ülkemde senin gibi 10 tane adam olsa dünyanın yıldızı olurduk. Yüce rabbim seni ülkene ve sevdiklerine bağışlasın, Her türlü bela ve şerden korusun.

  • ahmak grup seni22 Nisan 2021 19:32

    ha adam yazmış işte adam değilmi onlar ??? (M)  (M)  (M)