E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılık kazandırırken, turizm geriledi---

Bankacılık kazandırırken, turizm geriledi

Bankacılık kazandırırken, turizm geriledi
10 Aralık 2020 - 09:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırımı tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapması öngörülüyor.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi bugün başlıyor ve 11 Aralık tarihinde sona ermesi planlanıyor. Yılın son zirvesinde lokal sorunlar, bütçe görüşmeleri, Brexit süreci ve Kovid-19 salgını, güvenlik, dış ilişkiler ve ekonomik konular yer alması bekleniliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) planlı takvime göre yılın son toplantısını gerçekleştirecek. Banka, Ekim ayı toplantısında piyasa beklentilerine paralel faiz oranlarında ve varlık alım programında değişikliğe gitmemişti. Banka, politika faizinin sıfır, mevduat faizinin yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 0,25'te sabit bırakmıştı. Banka, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) 1,350 trilyon Euro olarak korumuştu. Aralık ayı toplantısında faiz oranlarının seyri, varlık alım programının miktarı ve süresi ile bankanın stratejik gözden geçirme sürecine yönelik bir değerlendirme gelip/gelmeyeceği bu toplantıda öne çıkacak başlıklar arasında yer alabileceğini düşünüyoruz. Faiz oranlarına dair piyasa beklentisi bankanın değişikliğe gitmeyeceği yönünde şekilleniyor.

Toplantı ardından yayımlanacak olan karar metni ve basın açıklamasında Başkan Lagarde’ın açıklamaları ile birlikte global piyasalarda oynaklık artış gösterebilir.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayı verisi açıklanacak. Manşet veriye dair piyasa beklentisi fiyatlar genel düzeyi artış hızında bir miktar ivme kaybı yaşanabileceği yönünde şekilleniyor. Fed’in 15-16 Aralık tarihinde gerçekleştireceği toplantısı öncesinde açıklanacak enflasyon datasının seyrinin önemli olabileceğini öngörüyoruz.

BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,78 yükselişle 1.350 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 37,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,55 ve holding endeksi yüzde 1,33 değer kazandığı günde, Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren ise yüzde 1,36 ile turizm olduğu izleniyor.

Avrupa borsaları günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,47 değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,38 değer kaybetti.

ABD’de borsalar günü düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,57, S&P 500 endeksi yüzde 1,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,10 değer kaybetti.

Yeni işlem gününde, global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlamalarında ayrışmanın yaşandığı izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ziyareti öncesinde yaptığı açıklamalarda,; Esenboğa Havalimanı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10-11 Aralık'taki AB Liderler Zirvesi'ne ilişkin olarak "Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi ırgalamaz. AB bize her zaman yaptırım uygulamıştır. AB bize dürüst davranmamıştır." ifadelerini kullandı.(Kaynak: Bloomberght)
• Polonya ve Macaristan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) 1.8 trilyon euroluk bütçesi ve pandemi teşvik planı önündeki engeli kaldırmak için Almanya ile anlaşmaya vardığı açıklandı. (Kaynak: Bloomberg)
• Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin taslak metninde Türkiye'ye yaptırım uyarısının yenileneceği ibaresi yer aldığı açıklandı. (Kaynak: Bloomberght)
• Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yaptığı değerlendirmede, "Gelecek sene yabancı para cinsinden iç borcun payını azaltıp iç borç çevirme oranını yüzde 120 olarak gerçekleştirmeyi öngörüyoruz" söyledi. Bakan, "Makroekonomik istikrarı korumak suretiyle enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürecek, salgının küresel çapta getirdiği belirsizliklere rağmen ekonomik aktivitenin sürekliliğini sağlayacak, yatırım ortamını güçlendirecek; şeffaf, öngörülebilir ve hesap verilebilir bir yapı içerisinde yeni reformlarımıza hız kazandıracağız." Dedi.(Kaynak: Bloomberght)
• Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ticaret ve gelecekteki ilişkileri şekillendirecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşma çıkmadığı basında yer aldı. AB Başkanı, AB ve İngiltere müzakere ekiplerinin kalan konuları çözmek üzere derhal toplanacaklarını, hafta sonu bitimine kadar bir karar vereceklerini açıkladı.
• FTSE Russell ve MSCI'dan sonra S&P Dow Jones da 21 Çin şirketini hisse senedi ve tahvil endekslerinden çıkarma kararı aldığı açıklandı. Endekslerden çıkarılacak Çin şirketleri arasında Hikvision ve SMIC de olduğu basında yer aldı.
• ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Kongre üyelerinin COVID-19 yardım paketi üzerinde bir anlaşmaya varmanın yolunu bulmak için çalışmaya devam ettiklerini belirtti. (Kaynak: Foreks Haber)
• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Aşının sağlık çalışanlarından başlamak üzere kademeli olarak 65 yaş üstü ve kronik hastalar olarak yaygın yapılacağını belirtirken, aşının şimdilik zorunlu olmayacağını ifade etti. Sağlık Bakanı, "Daha çok vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yaygın yapma hedefindeyiz." dedi. Bakan, “Aşı yapılan kişinin HES koduna, e-nabız'a işlemiş olacağız” dedi. (Kaynak: Hürriyet)
• Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

TL varlıklarda kar satışlarına dikkat!

Piyasaların takibinde AB Liderler Zirvesi ve ECB toplantısı

Günün önemli şirket haberleri 10/12/2020

Piyasada satıcılı bir açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)