E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL varlıklarda kar satışlarına dikkat!---

TL varlıklarda kar satışlarına dikkat!

TL varlıklarda kar satışlarına dikkat!
10 Aralık 2020 - 09:25 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Çarşamba sabahı paylaştığımız sabah notunda bir önceki güne ait işlemleri değerlendirirken “esasen yeni bir fiyatlama hikayemiz yok” ifadesini kullanmıştık. Bugün itibarıyla farklı bir noktada değiliz.

Küresel ve yerel fiyatlamalar açısından farklı bir başlık konuşan pozisyonumuz yok. Mevcut başlıkların alt paragrafları etrafındaki fiyatlama çabalarını izliyoruz ve henüz oyun değiştirici yeni bir faktör de gerçekleşmedi. Amerikan doları işlemlerinde zayıflama trendinin bozulduğunu söylemek ciddi ölçekte hata barındıracaktır.

Görünen, kısa vadeli işlemlerde 90.00-91.00 aralığının taban oluşumu eğiliminde olduğu. Devam eden ABD mali teşvik paketi görüşmelerinin olumlu/olumsuz sonucu yılsonu işlemlerinde dalgalanma yaratma potansiyeline sahip. ABD’de hisse senetlerindeki satış ise teknoloji grubu kaynaklı ve 10 günlük yükseliş periyodu dün itibarıyla sona erdi. Facebook, Zoom ve Tesla’nın kendilerine has hikayeleri fiyatlama eğiliminin arka planını oluşturuyor. Ons altın işlemlerinde haftalık kapanışın $1840 seviyesinin aşağısında olup olmadığını izleyeceğiz.

Olması durumunda salınım $70-75 kadar gerçekleşebilir. Alınan pandemi önlemlerinin etkileri ise ekonomik aktivitede çoktan etkili olmuş durumda. EIA rakamları haftalık petrol stoklarında +15.2 milyon varil seviyesini işaret ediyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.12 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı işlem hacmindeki artışın da katkısıyla %0.78 primlenme ile kritik 1350 puan direncinden gerçekleşti. 13/11/30 vadeli kağıdın faizinde son işlemler %12.83 (mid YTM) seviyesinde oluşurken, ülke risk primi ise %2 artışla 373bp ile kapanış yaptı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları yatay-pozitif işlemlere işaret etti. İşlem hacimlerindeki ortalama azalış eğiliminin %30’lu seviyelerde korunduğu günde Euro Stoxx 50 %0.09, FTSE 100 %0.08, DAX %0.47 ve Rusya (RTS, USD) grubu%0.57 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa’ya kıyasla satıcılı seyir ivme kazandı. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar eksi yönde olurken, Nasdaq diğerlerine kıyasla olumsuz anlamda ayrıştı ve günü %-1.94 ile tamamladı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.70, Merval ise %-5.07 ile izlendi.

ABD’de izlenen satışın ardından Asya’da yeni gün fiyatlamaları karışık seyrediyor. TSİ 08.10/ NKY 225 %0.01, Hang Seng %-0.48, CSI 300 %0.24 ve KOSPI %0.06 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5286 ile hafta ortasına kıyasla yükselişi ifade ederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5476’da ve yuan değer kaybını teyit ediyor.

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan
direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu
koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1340-1330 seviyeleri destek,
1375-1380 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken
artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme
potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Günlük grafikte 7.76 destek, 7.85-7.92 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri
sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz.
Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli.

1.20’li seviyelerde konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kapanış gerçekleşmeden
daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. Yılsonu Amerikan doları talebi (düşük
ihtimal de olsa) ve ECB’den gelecek mesajları görmek daha doğru olacaktır.

Piyasaların takibinde AB Liderler Zirvesi ve ECB toplantısı

Küresel piyasaların gözü Avrupa Merkez Bankası'nda

Günün önemli şirket haberleri 10/12/2020

Afyon Çimento ve Kartonsan sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)