E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada satıcılı bir açılış bekleniyor---

Piyasada satıcılı bir açılış bekleniyor

Piyasada satıcılı bir açılış bekleniyor
10 Aralık 2020 - 08:39 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de bir önceki gün bildirilen korona virüs vaka sayısı 31.712 olarak açıklandı. Coronavirüs hasta sayısı 6.213 kişi artarak 558.517’ye, hayatını kaybeden kişi sayısı 217 kişi artarak 15.531’e yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 447.361.
• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ülkemizde bundan önceki zirve olan Nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda %55 artış bulunmaktadır.
• Koca: Kısıtlamaların yer yer sonuç verdiğini görüyoruz. Tam değerlendirmeyi gelecek hafta söylemek mümkün. Seyrine göre yeni öneriler olabilir .
• Koca: Yılbaşı gecesi dahil olmak üzere kısıtlamaya tabi ama gün sayısının artıp artmama durumu bunu gelecek hafta sonuçları ve salgının seyrine göre gün sayısını 4 güne çıkarabilir miyiz bunu gelecek haftaki sonuçlar belirtecektir .
• Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Gelecek sene yabancı para cinsinden iç borcun payını azaltıp iç borç çevirme oranını %120 olarak gerçekleştirmeyi öngörüyoruz" dedi.
• Elvan: Bankacılık sektörümüzün şu an itibarıyla Döviz pozisyon açığı yoktur. 3,3 milyar dolar artıdadır. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir ve kaliteli bir büyümeyle istihdamı artırmayı ve vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmeyi amaçlıyoruz.
• Elvan: Enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Ne Olacak?

• İçeride Eylül Ayı İşsizlik Oranı açıklanacakken, Euro Bölgesi’nde Faiz Kararı, ABD’de ise TÜFE ve İşsizlik Başvuruları açıklanacak.
• Bugün ve yarın AB Liderler Zirvesi gerçekleşecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

ABD’deki mali teşvik paketi ile birlikte aşı ile ilgili gelişmeler küresel piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor. FDA’dan gelen aşı onayı sonrasında pozitif eğilim devam ederken ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in Temsilciler Başkanı Pelosi'ye Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik 916 milyar dolarlık destek paketi teklifi sunması da risk iştahını artırdı.

Türkiye tarafında bakıldığında ise Trump’ın veto edeceğini söylediği ABD'de Türkiye'ye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini satın almasından dolayı yaptırım uygulanmasını da içeren 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA), Temsilciler Meclisi'nde ezici bir çoğunluğun desteğiyle kabul edildi. Ayrıca bugün başlayacak olan AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye çıkması beklen yaptırım kararları ve artan korona virüs vaka sayıları tedirginlik yaratıyor. Zirveden çıkacak olası yaptırım kararına ilişkin olarak AK Parti Sözcüsü Çelik, ‘’Yunanistan sürekli diplomasiyi çalıştırmaktan bahsediyor, ama AB zirvesi öncesi Türkiye’ye karşı son derece provokatif açıklamalar yapıyorlar. Türkiye olmadan Avrupa’nın güvenliği olmaz.’’ açıklamasında bulundu.

İçerideki endişelere rağmen BİST100 endeksi ABD vadelileri ve Asya Piyasalarına paralel olarak %045 oranında yükselişle 1.346 seviyesinden başlangıç yaptı. Açılışın ardından tepki alımları devam etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye çıkacak olası yaptırım kararları ardından yaptığı açıklamalar endekse pozitif yansıdı. Erdoğan, ‘’Dürüst liderler yaptırım kararına sıcak bakmıyor. AB'nin alacağı yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla etkilemez’’ dedi. Erdoğan ayrıca ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı hakkında da görüşlerini bildirdi. Erdoğan, ‘’Dünyada siyaset maalesef çok çirkin ilerliyor, aklına herhangi bir şey gelen hemen masaya yaptırımı getiriyor. Türkiye ile ABD arasında nasıl bir süreç var. Biz NATO'da beraber değil miyiz? ABD’nin silah alımları konusunda attığı adımları doğru bulmuyoruz’’ görüşünce bulundu. Endeks kapanışa kadar pozitifliğini korudu.

BİST100 endeksi haftanın üçüncü işlem 1.350 puanın üzerinde kalmayı başardı. Endekste kısa vadede 1.335 - 1.310 seviyesinin destek olması beklenirken, yukarı yönde 1.365 - 1.380 seviyelerinin direnç oluşturmasını bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Çarşamba günü 1.486 - 1.509 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.501 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 12.230 adet artarak 552.737 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.474 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.570’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.700 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.480 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.512 ve 1.520 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.490 ve 1.481 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Küresel piyasalar yatay seyirde

Selva Gıda’yı Gedik Yatırım halka arz edecek

Yoğun gündemde dolar ve euro güne nasıl başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)