E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisseleri pandemi yaralarını sarıyor---

Banka hisseleri pandemi yaralarını sarıyor

Banka hisseleri pandemi yaralarını sarıyor
08 Temmuz 2021 - 11:16 borsagundem.com

Avrupa’da banka hisseleri pandemi kayıplarını telafi etti ve geçtiğimiz yıl büyük kayıplar yaşayan yatırımcılara kazanç sağladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa bankaları borsaların en yüksek performans gösteren hisseleri arasında yer aldı ve pandemi döneminde birçok kişi bu hisseleri terk ederken kendilerini destekleyen yatırımcılara kazandırdı. Bu yıl Euro Stoxx bankalar endeksi %26 yükseliş gösterdi. Endeksin genelinde ise yükseliş %14 seviyesinde gerçekleşti. Bununla birlikte banka hisseleri endeksi pandemi döneminde yaşadığı kayıpların tamamını telafi etti.

Bazı bireysel hisseler çok daha yüksek performanslar gösterdi. Wall Street Journal’ın haberine göre İspanya’nın Banco de Sabadell’i pandemi nedeniyle alınan karantina önlemlerinde darbe almıştı. Bankanın hisseleri 2021 yılında %60 yükseldi. Fransa’nın bankacılık devi Société Générale ise yaklaşık %50 yükseliş gösterdi. Hollanda bankası ABN Amro’nun Sabit Getirili Stratejisti Tom Kinmonth, “Avrupa bankaları olumlu anlamda şaşırttı” dedi.

Kinmonth bu yükselişin nedenleri arasında bölgedeki kredilerde korkular oranda sorun yaşanmamasını gösterdi. Banka hisselerinde toparlanma kasım ayında, korona virüs aşılarıyla ilgili olumlu haberlerin ortaya çıkmasıyla başladı. Bölgenin ekonomik görünümünde ilerleme ile bankalar için temettü yasaklarının kaldırılması da yükselişte etili oldu.

Janus Henderson Porföy Yöneticisi Tom O’Hara, fiyat hareketlerinin aynı zamanda yıllar sonra sektöre geri dönen uluslararası yatırımcıların da etkisiyle oluştuğunu söyledi. Bu yatırımcılar ABD ve teknoloji hisselerindeki odaklarını çeşitlendirmeyi hedefliyor ve yükselen enflasyona hazırlanıyorlar. Enflasyonda yükselişin ise faiz oranlarında yükselişi tetikleyeceği ve bu durumun bankalar için olumlu sonuçları olacağı düşünülüyor.

Giderek daha fazla küresel fon Avrupa hisselerine yönelirken, O’Hara “bir çok varlıkta değişim görülebilir” dedi. O’Hara’nın fonları Banco Santander ve Nordea Bank gibi bankaların hisselerine yöneldi, hisseler bu yıl sırasıyla %25 ve %40’ın üzerinde yükseliş gösterdi. Sektöre olan ilgisi artan bir başka yatırımcı ise Kaliforniya merkezli Capital Group Cos. oldu. Geçtiğimiz yıl şubat ayında şirket Deutsche Bank’ta %3,1 hissesi olduğunu açıkladı ve bu oran o dönemden bu yana %4,8’e yükseldi.

borsagundem.com'un derlemesine göre Deutsche Bank hisseleri 2020’nin mart ayından bu yana %35’in üzerinde yükseliş gösterdi. Capital Group aynı zamanda bir başka Alman bankasındaki yatırımlarını da arttırdı. Şirketin Commerzbank’ta bulunan %4,8’lik hissesi, %5,3’e yükseldi. Bankanın hisseleri ise %12 arttı. Capital Group’un Société Générale’de de %7,2’lik hissesi bulunuyor. Bu alımların büyük bir bölümü ise FactSet verilerine göre 2020’nin ikinci yarısında yapıldı.

2,3 trilyon doların üzerinde varlığı bulunan Capital Group sözcüsü ise açıklama yapmadı. Deutsche Bank hisseleri pandemi öncesi seviyelerin üzerinde işlem görüyor. Yıllar süren ağır kayıpların ardından bankanın CEO’su Christian Sewing 2019 yılında bir maliyet kısma programı başlattı. Bunun ardından 2021’in ilk döneminde banka son yedi yılın en güçlü çeyreğini kaydetti.

Düşük seviyelerdeki batık krediler de etkili oldu. Büyük oranda Avrupa banka hisselerinin bu yıl büyük ölçüde yükseliş göstermesinin nedeni, 2020 yılında büyük düşüşler yaşaması. Yükselişler etkileyici olsa da, kazançlar ABD’deki S&P 500 bankalar endeksiyle paralellik yaşıyor. Bir yıllık süre içinde çok daha yüksek kar elde eden ABD bankaları, daha yüksek performans gösterdi.

Pandemi nedeniyle ortaya çıkan resesyon sürecinde yatırımcılar, düzenleyiciler ve bankalar batık kredilerde artışın hasar yaratmasından endişeleniyordu. Korona virüs öncesinde bile Avrupa bankaları kar elde etmekte güçlük çekiyor ve eski faiz oranları ile bir önceki finansal krizden kalan batık kredilerin yüküyle mücadele ediyordu. Ancak pandemi sürecinde batık kredilerde artış yaşanmadı. Hükümetlerin cömert destekleriyle birlikte, kriz atlatıldı.

Hane halkları da oldukça düşük mortgage oranlarından ve rekor seviyelerdeki emlak fiyatlarından kazanç sağlıyor. Bankaların kredi portföylerinin büyük bir bölümünün mortgage kredilerinden oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda, bu durum bankalar için de avantaj sağlıyor. Pandemi aynı zamanda bazı bankaları, yatırımcıların yıllardır talep ettiği değişikleri yapmaya mecbur bıraktı.

Bunlar arasında işten çıkarmalar ve şube kapama da yer alıyor. Commerzbank çalışanlarının üçte birini işten çıkarma sözü verdi ve şubelerinin neredeyse yarısını kapatmayı planlıyor. Société Générale de maliyet kısmayı hedefleyen bankalar arasında. Aynı zamanda ücretli mevduat hesaplarıyla, eksi faizlerin maliyeti de müşterilerden çıkarılıyor.

Boğa yatırımcıları uçuruma doğru ilerliyor

 

Salgın kaynaklı endişeler piyasalarda baskı oluşturuyor

 

Yabancı yatırımcıların topladığı yeni hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Baydar08 Temmuz 2021 12:39

    Millet hisde alsın diye Hisseler ucuz diyorlar.. bu doğru değil.. tek hissenin 15 lira, 30 lira, 50 lira olduğu bir yerde hisselere ucuz denirse, kimse inanmaz.

  • burhan08 Temmuz 2021 11:38

    Bizde ise bankalar düşüyor,,,ne iştir anlamadım.

  • Gerçekse Budur08 Temmuz 2021 12:37

    Düşmesi normal değil mi... Millette para kalmadı ki, hisse alsın, Olan parayıda borsaya yatıracak enayi sayısı az demekki..