E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBank of America CEO'sundan tüketicilere uyarı: Zor günler yaklaşıyor---

Bank of America CEO'sundan tüketicilere uyarı: Zor günler yaklaşıyor

Bank of America CEO'sundan tüketicilere uyarı: Zor günler yaklaşıyor
19 Ekim 2023 - 14:37 borsagundem.com

Bank of America CEO'su Brian Moynihan, tüketiciler için acı verici zamanların geldiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bir süredir dillendirilen bir öngörü nihayet gerçek olmak üzere: “Tüketicilerin enerjileri tükendi.”

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bank of America, tüketicileri ‘acı noktası’na itilecekleri konusunda uyarıyor; CEO Brian Moynihan ise artık bu noktaya ulaşıldığını söylüyor.

Tüketicilerin enerjisi tükendi

Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, Wall Street'in her köşesinde uzun süredir yankılanan o ünlü mesaj nihayet gerçek oluyor: “Tüketicilerin sonunda enerjileri tükendi.”

Bu aynı zamanda Bank of America'nın, analistlerin Fed'in enflasyonu dizginlemek için tüketicileri ‘acı noktası’na iteceği konusunda uyardığı Mart ayından bu yana öngördüğü bir olasılık olarak öne çıkıyor. Bank of America CEO'su Brian Moynihan'a göre ise artık o zaman geldi. Moynihan, tüketicilerin davranışlarının ABD'nin 2016'dan 2019'a kadar gördüğü ‘düşük büyüme, düşük enflasyon ekonomisi' ile tutarlı olduğunu söylüyor.

Bank of America müşterileri, ister banka kartı ister kredi kartı kullanarak, çek yazarak, banka havalesini onaylayarak veya harcamak için nakit çekerek yılda aortalama 4 trilyon dolar harcıyor. Moynihan, 2021'den 2022'ye kadar bu harcamanın yüzde 10 arttığını ve 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 9 oranında düşmeye başladığını belirtiyor.

Büyüme rakamının artık yüzde 4,5'e düştüğünü sözlerine ekleyen Moynihan, “Bu, tüketicilerin ya sahip oldukları parayı harcayamayacak kadar gergin olduklarının ya da pandemi nedeniyle artan tasarruf hesaplarında harcama seviyelerini sürdürmek için daha az paraya sahip olduklarının sinyalini veriyor” diyor.

Moynihan, “Bu Eylül ve Ekim aylarının aynısı. Bu büyüme oranı, 2016, 2017, 2018 ve 2019'daki düşük büyüme ve düşük enflasyonlu ekonomiyle tutarlı” diyor ve devam ediyor: “Tüketici faaliyetleri yavaşladı. Yarı yarıya yavaşladı ve bu da tüketicinin faiz oranı ortamı ve belirsizlikler nedeniyle harcamalarını kıstığı anlamına geliyor.”

Ekonomi yavaşlıyor

Moynihan, Citigroup CEO'su Jane Fraser'ın, özellikle alt düzey tüketiciler tarafından tüketici harcamalarında ‘çatlaklar' görülmeye başladığını söyleyen bir gözlemini de destekliyor. Fraser, Citi'nin verilerinin tüketici harcamalarının hâlâ ‘iyi' olduğunu ve pozitif rakamlarda olduğunu göstermesine rağmen büyümenin 'inmeye başladığını’ söylüyor ve Eylül rakamlarında ‘talep büyümesindeki yumuşamanın açıkça görüldüğünü’ ifade ediyor.

Fraser, alt düzey tüketiciler için tasarrufların azaldığını ekliyor ve şunları söylüyor: “Şu anda çok düşükler ve bence Kovid yıllarından kaynaklanan fazla tasarrufların bir kısmı tükenmeye yaklaşıyor.”

Moynihan, Bank of America'nın da benzer eğilimler bulduğunu ifade ediyor. Ortalama gelirli hanelerin hesap bakiyelerinin daha düşük olduğunu ve pandemi döneminde biriktirdiklerini harcadıklarını söylüyor.

Yüksek gelirli haneler de benzer şekilde paralarını çek hesaplarından çekiyor ve bunun yerine servetlerini yatırımlara kaydırıyor. Moynihan, “Orta gelirli hanelerde pozitif dengedeki bozulmanın arttığını ve tüketimin bir miktar azaldığını görüyorsunuz. Bu, getirdiklerinden fazla para harcadıkları anlamına geliyor. Bu, düşük büyüme ve düşük enflasyon ekonomisiyle tutarlı olarak ekonominin yavaşladığı anlamına geliyor” diyor.

Fed'in planı işe yarıyor mu?

Eğer ihtiyari harcama yapanlar gerçekten tükendiyse ve Moynihan'ın dediği gibi ekonomi yavaş yavaş düşük büyümeye geri dönüyorsa, o zaman Fed'in planının gerçekten işe yaradığını söylemek gerekiyor. Fed'in ilk önceliği, gerçekten de düşen enflasyonla mücadele etmekti. Eylül 2023'te enflasyon, bir önceki yılki yüzde 9,3’lük seviyesinden düşüşle yüzde 3,7’ye geriledi.

Ekonomistler bu çabadan büyük ölçüde memnun görünüyor ancak birçoğu enflasyonu düşürmenin en zor kısmının henüz gelmediği konusunda uyarıyor. Hazine Bakanı Janet Yellen enflasyonun ‘gerçekten iyi durumda’ olduğunu belirtirken Wharton profesörü Jeremy Siegel, faiz oranlarının Kasım ayında sabit kalacağına inanıyor. Profesör Siegel, Orta Doğu'daki gerginlikler başta olmak üzere hâlâ büyük miktarda ekonomik belirsizlik olduğunu gözlemliyor ve şunu söylüyor: “Hisse senetlerinde bir yıl sonu rallisine ve 2024 için iyi bir yıla hazırız.”

ABD'de tüketici güveni beklentilerin altında

 

'Tüketici hisseleri parlaklıklarını kaybediyorlar'

 

Tüketiciler satın almayı ne zaman bırakacak?

 

Tüketerek büyüyoruz

 

Tahvil kralı: Amerikan tüketicisinin gücü tükeniyor

 

Jeremy Siegel: Tüketicilerdeki nakit tükenmek üzere

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)