E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır’da ikinci bir düşüş dalgası mı geliyor?---

Bakır’da ikinci bir düşüş dalgası mı geliyor?

Bakır’da ikinci bir düşüş dalgası mı geliyor?
23 Eylül 2022 - 07:22 borsagundem.com

Fed’in şahin duruşunun küresel ekonomik büyümeye negatif etki etmesi endüstriyel bir metal olan bakıra talebin azalmasına yol açabilir.

Fed’in Çarşamba günü 75 baz puan faiz artışına gitmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin mesajları doların güçlenmesine neden olurken bu durum emtia fiyatlarına olumsuz yansıdı. 75 baz puanlık faiz artışının beklentiyle paralel olmasına rağmen gelecek faiz artışları hakkında beklenenden daha şahin açıklamalar, Kasım ayı için de 75 baz puanlık artışın masada olduğunu gösterdi. Ayrıca Fed, enflasyon (%5,2’den %5,4’e) ve işsizlik (%3,7’den %3,8’e) beklentilerini yukarı yönlü güncellerken, bu yılın büyüme (%1,7’den %0,2’ye) beklentisinde aşağı yönlü sert bir revizyon yaptı. Faiz kararı açıklaması sonrası düzenlenen basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’de bir süre “trend altı büyüme” olacağını söyledi. Fed Başkanı Powell’ın açıklamasıyla doların yüzde 1’lik artışla 20 yıllık zirvesini görmesi de metal piyasasını olumsuz etkiledi. Gümüş ve platin vadelileri sırayla % 0,1 ve %0,4 düştü.

Endüstriyel metallerden olan bakır, Çarşamba günki %2’lik düşüşüne müteakip %0,3 düşüşle libresi 3,4260 dolar seviyesine geldi. Fed’in şahin duruşunun küresel ekonomik büyümeye negatif etki etmesi endüstriyel bir metal olan bakıra talebin azalmasına yol açabilir.

Öte yandan maden devi Rio Tinto şirketinin CEO’su Jakob Stausholm, enflasyon ve tedarik zinciri bozulmaları nedeniyle bakır fiyatlarının kısa vadede zayıflayacağı yönünde bir açıklama yaptı. Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin’de Kovid kaynaklı kapanmalar, Avrupa’da fırlayan enerji fiyatları ve ABD’deki enflasyon da bakır talebini olumsuz etkileyen faktörler olarak karşımıza çıkıyor.

Ayrıca Fitch Solutions, Pazartesi günü yaptığı açıklamada 2022 için bakır fiyat beklentisini 9.470/ton dolardan 8.800/ton’a çekti ve bakır piyasasına tedariği artıracak yeni üretim projelerine dikkat çekti.

Dünyanın en büyük bakır madeni olan Şile’deki Escdondida madenindeki grev ise Bakır fiyatlarına destek olan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Teknik açıdan, 21 günlük üssel ortalama direncini aşamayan Aralık vade Bakır sözleşmesi, 3,42$ desteğine kadar geri çekildi. Bakır sözleşmesi, 3,42$ desteğini aşağı kırarsa; 3,36$ ve 3,26$ desteklerini hedefleyen yeni bir satış dalgasının başlayabileceğini düşünüyoruz.

Uluslararası yatırımcılar, bakır fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören Bakır Vadeli İşlem Sözleşmeleri’nde (VİS) işlem yapıyorlar. Bakır fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Bakır VİS’lerinde “satım” yönlü işlem yaparken, bakır fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Bakır VİS’lerinde “alım” yönlü işlem yapıyor.

Chicago Borsası’nda 25.000 Pounds (yaklaşık 11,3 ton) Bakır’ı dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri (VİS) işlem görüyor. 1 adet Bakır VİS almak veya satmak için gerekli olan teminat 5500$’dır. 22 Haziran saat 16.30’de Bakır VİS 3,50$’dan işlem görmekteydi.  Bakır fiyatı önümüzdeki günlerde yükseleceğini düşünen bir yatırımcı, 5500$ nakit teminat yatırarak 3,50$ dan 1 adet Bakır VİS alabilir. Eğer tahmini doğru çıkar ve bakır fiyatları (örneğin) 3,70$’a çıkarsa yatırımcı yaptığı işlemden pound başına 0,20$ kar eder, işlem yaptığı Bakır VİS 25.000 pound büyüklüğünde olduğundan bu işlemden kazancı 5.000 $ olur. Görüldüğü üzere işlem yapmak için verilen teminat 5.500$, işlemden elde edilen kazanç 5.000 $’dır. Elbette ki, fiyatlar yatırımcının tahminin tersine düşmeye devam etseydi yatırımcı zarar edecekti. Örneğin Bakır fiyatı 3,40 $ a düşseydi 2.500$ zarar oluşacaktı.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Bakır, Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Altın, Fed kararını bekliyor

Petrol’de düşüş sürecek mi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)