E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol’de düşüş sürecek mi?---

Petrol’de düşüş sürecek mi?

Petrol’de düşüş sürecek mi?
09 Eylül 2022 - 07:27 borsagundem.com

Phillip Capital: Piyasa, Avrupa’da sert bir şekilde yükselen enerji fiyatları, yavaşlayan talep ve yükselen faiz oranları nedeniyle gelecek ile ilgili endişelerini koruyor.

Petrol fiyatları çarşamba günü sert bir düşüşle Rusya-Ukrayna savaşı öncesindeki seviyelere geldi. Ham petrol vadeli fiyatı 81$ seviyesini test etti ve böylelikle petrol fiyatları 8 Şubat’tan beri ilk defa bu fiyatlardan işlem gördü.

Şu anda piyasa; Avrupa’da sert bir şekilde yükselen enerji fiyatları, yavaşlayan talep ve yükselen faiz oranları nedeniyle gelecek ile ilgili endişelerini koruyor.          

Dünya genelinde çoğu merkez bankası enflasyona karşı faiz oranlarını yukarı seviyelere çekerken ekonomistlere göre ABD, kendini fırtınalara karşı daha iyi konumlandırarak doların değer kazanmasına vesile oldu. Nitekim dolar yen’e karşı 24 yıllık, sterlin’e karşı ise 37 yıllık zirve seviyelerini gördü. Dünya genelinde petrol satışları dolar cinsinden yapıldığından ötürü güçlü bir dolar, petrol fiyatlarını baskıladı.

Avrupa Merkez Bankası’nın dün açıkladığı 75 baz puanlık faiz artışı ve Kanada Merkez Bankası’nın çarşamba günü faiz oranını beklentilere paralel biçimde 75 baz puan artırmasının yanı sıra politika faiz oranının enflasyona bağlı olarak daha da artabileceğini söylemesi gibi gelişmeler de durumu etkiler nitelikte. Faiz artırımlarının ekonomik yavaşlamaya sebep olarak petrole yönelik talebi olumsuz yönde etkileyeceği endişeleri Ham Petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılayan bir diğer faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler ve çok sıkı sıfır-Kovid politikası da petrol talebini olumsuz etkileyen faktörlerden bir tanesi oldu. Nitekim gümrük verilerine göre Çin ham petrol ithalatı geçen senenin Ağustos ayına göre %9,4 düştü.

Petrol fiyatları, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in; Avrupa Birliği’nin enerji fiyatlarına tavan uygulaması halinde gaz ve petrolü keseceğini açıklamasından destek buldu.

Bu açıklamanın üzerine Avrupa Birliği, Rus gazına tavan fiyat uygulaması getirmeyi teklif edince Gazprom Nord Stream 1 boru hattından gaz akışını durdurdu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Salı günü yaptığı açıklamada Nord Stream 1 boru hattının kesilmesinin euro bölgesinin resesyona girme riskini arttıran bir gelişme olacağını söyledi. Enerji arzı üzerindeki bu tehdit, dün Ham Petrol vadelilerinin %2’ye yakın tepki vermesine neden oldu.

Teknik açıdan 7 Eylül’de aşağı yönlü kırılan 86$ desteği önem kazandı. Gerçekleşebilecek tepki yükselişlerinde 86$ direnç olarak çalışır ve Ekim vade Ham Petrol sözleşmesi 86$ üzerinde kalıcılık sağlayamazsa satış baskısının süreceğini düşünüyoruz. 86$ direnci etrafından, 88$ üzerinde zarar kes çalıştırmak kaydıyla 81$ ve 77$ destekleri hedefli kısa pozisyon alınabilir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri”nde işlem yapıyorlar.   Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası’nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 946$ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 9.460$’dır. 8 Eylül Saat 18:00’de Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 83$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 85$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 946$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 85$'a yükselirse, yatırımcı bugün 83$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 946$ elde edilen kazanç 200$ (%21 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 81$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 81$’dan satarsa 200$ zarar ((81$ - 83$) x 100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Ham Petrol’de tepki hazırlığı

Ham Petrol 90$ üzerinde tutunmayı deniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)