E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın, Fed kararını bekliyor---

Altın, Fed kararını bekliyor

Altın, Fed kararını bekliyor
16 Eylül 2022 - 07:41 borsagundem.com

Phillip Capital: Fed toplantısından 75 baz puanlık faiz artırımına kesin gözü ile bakılırken 100 baz puan artış olasılığı da son anketlerde %20'e yükseldi. Nitekim altın piyasasına da bu durum yansımış durumda.

ABD'de yüksek çıkan enflasyon verisi sonrasında Fed’in agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentisi doların güçlenmesine, altın fiyatlarının da gerilemesine neden oldu.  Vadeli ve spot altın fiyatları Perşembe günü iki ayın en düşük seviyelerine yaklaştı.

Altın piyasası bir sonraki haftanın Fed toplantısında alacağı kararı Fed’in enflasyon ile kararlılığını göz önüne alarak fiyatlamışa benziyor. Gelecek hafta yapılacak Fed toplantısından 75 baz puanlık faiz artırımına kesin gözü ile bakılırken 100 baz puan artış olasılığı da son anketlerde %20'e yükseldi. Nitekim altın piyasasına da bu durum yansımış durumda. Hatta bazı analistlere göre 75 baz puan artırım altın piyasasına olumlu etki yapabilir.

Faiz getiri olmayan bir yatırım aracı olan altın, ABD faiz artırımlarına karşı bir hayli hassas konumda. Nitekim faiz artırımı durumlarında faiz ödemesi yapan yatırım araçları altına karşı avantaj sağlıyor. Fed 2018 yılından beri ilk defa faiz artırınca, altın mart ayındaki zirvesinden bu yana 380 dolardan fazla düşüş yaşadı.

Analistlere göre fazla enflasyon, altın fiyatını olumsuz etkileyen önemli bir etken ve faiz artırımları altından para çıkışlarına neden oluyor.

Uluslararası yatırımcılar, altın fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Altın Vadeli Sözleşmeleri"nde işlem yapıyorlar. Altın fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, altın fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası’nda 100 ons, 50 ons ve 10 ons altını dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 ons altını dayanak kabul eden Vadeli Sözleşmelerin teminatı 7.150$ iken, 50 ons altını dayanak kabul eden vadeli sözleşmenin teminatı 3.575$’dır. 15 Eylül saat 16:00’da 10 ons Altın Vadeli Sözleşmeler 1700$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı altının önümüzdeki günlerde 1650$ ’a düşeceğini düşünüyorsa, 715$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Altın sözleşmesi satabilir, böylelikle de kısa pozisyon almış olur . Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 1650$'a düşerse, yatırımcı bugün 1700$’dan sattığı sözleşme pozisyonunu kapatarak ons başına 50$ kar elde eder. Micro Sözleşme 10 ons büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 500$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 715$ elde edilen kazanç 500$ (%70 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 1750$’a yükselir ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 1750 $’dan satarsa 500$ zarar ((1750 $ – 1700 $) x 100) etmiş olur.

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Petrol’de düşüş sürecek mi?

Ham Petrol’de tepki hazırlığı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)