E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakırda 30 yıl sonra bir ilk---

Bakırda 30 yıl sonra bir ilk

Bakırda 30 yıl sonra bir ilk
27 Eylül 2023 - 13:49 borsagundem.com

Uzmanlar, bakır piyasalarında 30 yıldır görülmemiş olağandışı gelişmeler olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomiye dair anlamlı mesajlar vermesiyle bilinen bakır piyasasında olağandışı gelişmeler olduğu görüşü hakim.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bakır piyasasındaki olağandışı seyir, küresel ekonominin zor bir döneme girebileceğine işaret ediyor olabilir.

Contango durumu

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, uzmanlar, bakır piyasasının yatırımcılara, küresel ekonominin geleceğiyle ilgili anlamlı mesajlar verdiğini düşünüyor. Bakır piyasasında neredeyse 30 yıldır görülmemiş olağandışı gelişmeler, bazı analistlerin olan bitenleri küresel ekonominin zor bir döneme doğru gidebileceğinin bir başka işareti olarak değerlendirmesine yol açıyor.

Spot bakır piyasasında düşen fiyatlar, spot fiyat ile Londra Metal Borsası'nda (London Metals Exchange - LME) işlem gören vadeli kontratların fiyatı arasındaki farkı son üç ay boyunca 1994 yılından bu yana en geniş seviyesine iterek bakır vadeli kontrat eğrisini aşırı bir ‘contango’ durumuna soktu. Contango, emtia vadeli işlem yatırımcıları tarafından vadeli işlem fiyatlarının spot fiyatı aştığını tanımlamak için kullanılan bir terim olarak biliniyor. Contango durumu, spot piyasada talebi karşılayacak yeterli miktarda mal olduğunun bir işareti olarak kabul ediliyor.

Londra Metal Borsası'nın dünya çapındaki depolarında stokların birikmesi nedeniyle fiyatlar son birkaç aydır düşüş gösteriyor. Analistler, düşen talebin büyük ölçüde Çin ekonomisindeki zayıflığın bir sonucu olduğunu söylüyor. Ancak Çin ekonomisinin dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğu göz önüne alındığında, dalgalanma etkilerinin Avrupa, ABD ve ötesine kadar hissedilebileceği öngörülüyor.

Stoklar artıyor

LME'nin son verilerine göre 22 Eylül itibarıyla dünya genelindeki döviz depolarında 163.900 ton bakır depolanıyor. Bu, Ağustos ayındaki yüzde 50'lik artışın ardından Eylül ayının başından bu yana da yüzde 50'lik bir artışa denk geliyor. Veriler, stokların Temmuz ortasından bu yana arttığını gösteriyor. Emtia analistleri de bu çıkarımın net olduğunu söylüyor.

ING'de Londra merkezli emtia stratejisti Ewa Manthey, paylaştığı bir notta, “Bu, talebin zayıfladığının açık sinyallerini gösteriyor” diyor ve stokların tarihi standartlara göre düşük kaldığını belirtiyor. Merrill Lynch'in eski ekonomisti ve şu anda Rosenberg Research'ü yöneten Dave Rosenberg de bakır fiyatlarındaki düşüşten Çin'deki ekonomik koşulların zayıflamasını sorumlu tutuyor. Rosenberg ayrıca fiyatların küresel ticaretteki düşüşe tepki verebileceğinin altını çiziyor.

‘Dr. Copper’

Hollanda Ekonomi Politikaları Analizi Bürosu (Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis) tarafından yayınlanan Dünya Ticareti Gözlem Sistemi’nin (World Trade Monitor) son rakamlarına göre bakır ticareti Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 3,2 oranında düşüş gösterdi. Bu, Ağustos 2020'den bu yana görülen en sert düşüşe karşılık geliyor. Tipik olarak, azalan ticaret faaliyeti, daha geniş anlamda ekonomik faaliyetin azaldığının da bir işareti olarak kabul ediliyor.

Bakır yıllardır sözde küresel ekonomik eğilimleri resmi verilere yansımadan önce tespit etme yeteneği nedeniyle 'Doktor Bakır’ (Dr. Copper) olarak tarif ediliyor. Bakırın endüstriyel ve tıbbi ürünler, evlerdeki elektrik kablolarının yanı sıra çatı kaplama, sıhhi tesisat gibi birçok farklı kullanım alanı bulunuyor. Bakır, en yaygın kullanılan endüstriyel metallerden biri olarak öne çıkıyor.

Büyümeyle ilişkisi zayıflıyor mu?

Ancak bazı analistler son zamanlarda bakırın öngörü potansiyelini sorguluyor. Bank of America'nın Michael Widmer ve Francisco Blanch liderliğindeki emtia araştırma ekibi, geçen ay yayınladıkları bir araştırma notunda bakırın GSYİH büyümesine duyarlılığının azaldığının altını çiziyor.

Bank of America ekibi, “Döngüsel bir varlık olarak bakır talebi her zaman küresel GSYİH büyümesiyle yakından ilişkili olmuştur ancak bu hassasiyet giderek azalıyor. GSYİH'ye göre bu azaltılmış etki, son çeyreklerde bakır fiyatlarına yaklaşık 8.500 dolar/ton seviyesinde destek sağladı ve nadir görülen bir durum olan endüstriyel durgunluğun ortasında kırmızı metal üzerindeki aşağı yönlü fiyat baskılarını sınırladı” diyor.

LME ile rekabet eden New York Ticaret Borsası'nda işlem gören bakır fiyatları, dünü yüzde 0,7 oranında düşüşle kapattı ve pound başına 3,65 dolar seviyesinde seyretti. Bu, FactSet verilerine göre, bakır fiyatlarının Mayıs sonundan bu yana en düşük seviyelerinde seyrettiğini gösteriyor.

Bakır fiyatlarına 'Çin' desteği

 

Commerzbank'tan bakır fiyatı analizi: Riskler arttı

 

Bakır, şahin Fed duruşuyla gevşedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)