E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır, güçlü doların baskısıyla geriledi---

Bakır, güçlü doların baskısıyla geriledi

Bakır, güçlü doların baskısıyla geriledi
20 Şubat 2024 - 08:57 borsagundem.com

Bakır fiyatları Çin'deki talep beklentilerine karşı güçlü doların baskısıyla geriledi

Bakır fiyatları, güçlenen ABD dolarının baskısıyla düşüş yaşarken, trader'lar Ay Yeni Yılı tatilinin ardından Çin'deki talep beklentilerine ağırlık verdi.

Çin'in mortgage faizini düşürmesinin ardından fiyatlar kısa süreliğine yükseldi. Beş yıllık kredi faiz oranı (LPR), önceki %4,20 seviyesinden 25 baz puan indirilerek %3,95'e düşürülürken, bir yıllık LPR ise değişmeden %3,45 seviyesinde kaldı.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, TSİ 06.57'de %0,2 düşüşle 8.415 dolar/tona geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda (SHFE) Mart bakır kontratı, %0,2 düşüşle 68.270 yuan/tona (9.484,45 dolar) indi.

Analistler, özellikle yenilenebilir enerji altyapısına yapılan yatırımın talebi artırmasıyla bakırın da enerji geçişinden faydalanmasının beklendiğini belirtti.

Demir cevheri, Çin'de talep endişelerinin baskısıyla düşüşünü sürdürdü

Demir cevheri vadeli işlemleri, Çin'de zor durumdaki emlak piyasasını canlandırmak için attığı son adıma rağmen, talep görünümüne ilişkin artan endişelerin etkisiyle üst üste ikinci seansta da düştü.

Çin, beş yıllık kredi faiz oranını (LPR) önceki %4,20'den 25 baz puan düşürerek %3,95'e düşürdü.

Ancak bu, demir piyasasındaki yaygın ve ısrarcı zayıflığın üstesinden gelmeye yetmedi.

Dalian Emtia Borsası'nda Mayıs vadeli demir cevheri, sabah işlemlerini %3,64 düşüşle 926,5 yuan/ton (128,72 dolar) ile 18 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesinde tamamladı.

Singapur Borsası'nda Mart ayı demir cevheri göstergesi, %2,58 düşüşle 124,1 dolar/tona gerileyerek 6 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, Çin Merkez Bankası'nın bir yıllık politika faiz oranlarını değiştirmemeyi tercih etmesinin, yakın vadede talebe ilişkin endişeleri artırdığını belirtti. Analistlere göre Çin'in çelik talebinin %30-%35'ini oluşturan Çin emlak sektöründen kaynaklanan olumsuz rüzgarlar, geçen yıla göre daha yavaş da olsa muhtemelen devam edecek.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %1,51, sıcak haddelenmiş rulo %1,84, filmaşin %0,57 ve paslanmaz çelik %0,29 düştü.

Çin’de tarihteki en büyük faiz indirim döngüsü başlıyor

 

Petrol 3 ayın zirvesinde

 

Çin Merkez Bankası'ndan faiz indirimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)