E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır fiyatları yükselişte, demir düşüşte---

Bakır fiyatları yükselişte, demir düşüşte

Bakır fiyatları yükselişte, demir düşüşte
09 Ekim 2023 - 08:10 borsagundem.com

Çin piyasalarının bir haftalık tatilin ardından açılması bakır fiyatını destekliyor. Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda vadeli demir cevheri kontratları ise düştü

Bakır fiyatları geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşün ardından yeni haftanın ile gününde yükseliyor. En büyük tüketici Çin'de uzun tatilin ardından gelen taleh bakır fiyatlarını yükseltti.

Londra Metal Borsası'ndaki üç aylık bakır, bir önceki hafta %2,7 değer kaybettikten sonra TSİ 0645'te %0,99 artışla metrik ton başına 8.126 $ oldu.

Çin piyasaları Pazartesi günü bir haftalık resmi tatilin ardından yeniden açıldı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda en çok işlem gören Kasım vadeli bakır kontratı %0,2 artışla ton başına 67.360 yuan (9.229,29$) oldu.

Çin'de bakır ve alüminyum talebi, ülkedeki emlak sektörü krizine rağmen, ev aletleri, elektrikli araç, güneş ve rüzgar sektörlerinden gelen siparişlerin etkisiyle şaşırtıcı derecede güçlü seyretti.
Tüccarlara, analistlere ve üreticilere göre, bu durum küresel olarak zayıf olan bakır fiyatlarını destekledi ve dünyanın en büyük metal tüketicisinde alüminyum fiyatlarını yukarı çekti.
Cuma günü açıklanan verilere göre ABD'de istihdam Eylül ayında son sekiz ayın en yüksek artışını gösterdi ve ücret artışı yavaşlasa da Fed'e faiz oranlarını tekrar yükseltmesi için mühimmat sağlayabilecek işgücü piyasasının kalıcı gücüne işaret etti.

Bu arada, Uluslararası Bakır Çalışma Grubu'na (ICSG) göre bakır piyasası 2023'te arz-talep dengesinden gelecek yıl büyük bir arz fazlasına geçiş yapacak.

LME alüminyum %0,3 düşüşle ton başına 2.233 dolar, kalay %0,8 artışla 24.840 dolar, çinko %1,04 artışla 2.535 dolar ve kurşun %1,35 artışla 2.172,50 dolar olurken nikel %0,6 düşüşle 18.470 dolara geriledi.

SHFE çinko %1,9 artışla ton başına 21.910 yuan, kurşun %1,2 artışla 16.740 yuan olurken, nikel %2,3 düşüşle 148.880 yuan, kalay %1,7 düşüşle 214.260 yuan ve alüminyum %1,1 kayıpla 19.285 yuan oldu.

Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda vadeli demir cevheri kontratları düştü

Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda vadeli demir cevheri kontratları bugün düştü. Dalian'da gösterge demir cevheri kontratı, olumsuz çelik fabrikası marjları, çelik üretimindeki kısıtlamalar ve belirsiz ekonomik toparlanmanın talep ve duyarlılığı zayıflatmasıyla son dört haftanın en düşük seviyesini gördü.

Dalian Emtia Borsası'nda gösterge konumdaki Ocak vadeli demir cevheri kontratı %2,9 kadar düşerek ton başına 827 yuan ile 11 Eylül'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Singapur Borsası'nda, çelik üretim bileşeninin gösterge Kasım kontratı, TSİ 0410 itibariyle %2,3 düşüşle ton başına 112,25$'dan işlem gördü.

Analistler, Çin'in zayıflayan ekonomisi ve zor durumdaki emlak sektörü için aldığı teşvik önlemlerinin etkisiyle üçüncü çeyrekte elde edilen güçlü kazançların ardından, piyasa temellerinin zayıflaması ve Çin'in toparlanmasının belirsizliğini koruması nedeniyle demir cevheri fiyatlarının yakın vadede gevşeyebileceğini söyledi.

"Bu ay Çin'de demir cevheri piyasası temellerinin... bozulmaya başladığını görebiliriz," diyen danışmanlık şirketi Mysteel aylık görünümünde, dünya çelik üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştiren ülkede artan arz ve yumuşayan talebe dikkat çekti.

Mysteel'e göre, Yunnan eyaleti demir cevheri ve çelik birliğine üye bazı üreticilerin zararlarını önlemek için Ekim ayında çelik üretimini azaltma kararı alması, muhtemelen talep endişelerini artırıyor.
Çin'in demir cevheri ithalatını da içeren Eylül ayı ticaret verileri Cuma günü açıklanacak ve çelik ve demir cevheri talebi hakkında yeni bir fikir verebilir.

Çin'in emlak sektöründeki krizin derinleştiğine dair işaretler de piyasayı diken üstünde tutuyor. Geçen ay iki dolar faiz ödemesini kaçıran Country Garden, Pazartesi günü toplam 66,8 milyon dolarlık iki kuponun vadesinin gelmesiyle bir başka son tarihle karşı karşıya.

Şanghay'da çelik göstergeleri düştü. İnşaat demiri %1,9, sıcak haddelenmiş rulo %1,5, filmaşin SWRcv1 %4,8 ve paslanmaz çelik %1,6 düştü.

Dalian borsasında koklaşabilir kömür ve kok sırasıyla %0,1 ve %0,6 geriledi.

İsrail-Hamas gerilimiyle petrol fiyatları yükselişte

 

Ons altında 'İsrail-Hamas' etkisi

 

Asya borsaları haftaya karışık seyir ile başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)