E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Şimşek operasyona Merkez’den başladı---

Bakan Şimşek operasyona Merkez’den başladı

Bakan Şimşek operasyona Merkez’den başladı
05 Haziran 2023 - 00:43 borsagundem.com

Borsa Gündem, ekonomi çevrelerinde heyecan uyandıran ani buluşmayı açıklıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Merkez Bankası Başkanı ile görüştü. Kavcıoğlu ile yollar ayrılıyor. Kararname hazırlanıyor. Yeni başkan adayı da belli!..

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Görevi devraldı, ilk operasyona imzasını attı...

İş dünyası, bankacılık sektörü ve piyasaların merakla beklediği “Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu kalacak mı, gidecek mi?” sorusunun yanıtı dün belli oldu.

Borsagundem.com, ‘Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ilk radikal adımını açıklıyor. Merkez’de işler değişiyor. Gelen bilgilere göre Kavcıoğlu gidiyor, başkanlığa “Müthiş Türk kızı” Hafize Gaye Erkan geliyor.

Şimşek, ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul etti

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN O GÜVENCEYİ ALDI

Geçtiğimiz hafta, Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle neticelenen 28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ardından “yeni kabine” söylentileri içinde adı en çok konuşulan, ‘ekonomi kime emanet edilecek?’ tartışmalarının odak noktası olan Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası yorumunu paylaşan Hürriyet yazarı Selvi, ““Ekonomi yönetimi Mehmet Şimşek’te. Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonominin başına Mehmet Şimşek’i getirerek çok önemli bir adım attı. Mehmet Şimşek’in ismi piyasalara moral oldu. Çünkü nasıl bir ekonomi modeli uygulanacağı önemliydi. Mehmet Şimşek’in reel ekonominin gereklerini yerine getireceği konusunda bir güven var” dedi. Görev tanımı konusunda önemli bir detayı da dile getirdi: “Şimşek’in Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda güvenceye ihtiyacı vardı. İki kez bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan o güvenceyi aldıktan sonra ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul etti.”

İşte Şimşek'in Erdoğan'a sunduğu Ekonomi Politika Eylem Planı

BORSA GÜNDEM’İN ÖZEL MANŞETİ “EKONOMİ POLİTİKA EYLEM PLANI”DA DİKKAT ÇEKEN MERKEZ BANKASI AYRINTISI

Bu ifadelerin hemen ardından, piyasalara bomba gibi düşen flaş gelişmeyi Borsagundem.com gündeme taşıdı. Gazetemizin finans dünyası kulislerinde yakaladığı, “Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde ekonominin başına geçmek için bazı talepler iletti” haberine ek, Şimşek’in ekibiyle hazırladığı çok özel “Ekonomi Politika Eylem Planı” tüm detaylarıyla yer aldı.

Borsagundem.com’un ulaştığı, çarpıcı bir vizyonla hazırlanan “İstikrar ve Yapısal Reform Politikaları”nı içeren planda en dikkat çeken bölümlerden biri Merkez Bankası’na ait. “Makroekonomik İstikrar Politikaları” başlığı altında, “Hedef: Enflasyon, Politika: Sıkılaştırıcı para politikası - Piyasalarda itibar gören, güven veren bir Merkez Bankası yönetimi”ne; “Ekonomi Kurumlarının Rehabilitasyonu” bölümünde ise, “Merkez Bankası ve üst kurulların idari ve mali özerkliklerinin sağlanması - Liyakat ve kariyer”e işaret ediliyor.

“Yapısal Reform Politikaları” başlığı altında ise, “Kamu harcamaları, vergi, iktisadi büyümenin krediye bağımlığı”nın yanında “güçlü para”ya güçlü vurgu yapılıyor.

Yeni Kabine’yi Türk basınında ilk kez Borsa Gündem açıklıyor! Ekonomi bu ikiliye emanet

BAKANLIK KOLTUĞUNA OTURDU, “EYLEM”İ BAŞLATTI

Göreve gelmeden, koltuğa oturunca gerçekleştireceği stratejik hamlelerini bir bir eylem planına döken Mehmet Şimşek, Borsa Gündem’in özel haberi “İşte Yeni Kabine” listesinde olduğu gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “bakanlık davetiyle” önceki gün Hazine ve Maliye’nin ‘yeni patronu’ oldu; dün Nureddin Nebati’den emaneti teslim aldı; törendeki ilk konuşmasına “Enflasyonla mücadele” diyerek başladı. Ve hiç beklemeden ‘plan’daki ‘eylem’ düğmesine bastı.

“Hedef: Enflasyon, Politika: Piyasalarda itibar gören, güven veren bir Merkez Bankası yönetimi, Politika araçları: MB politika faiz oranı artışı” diyen Şimşek, dün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Borsagundem.com’un ulaştığı bilgilere göre Bakan Şimşek, ekonomideki sıkıntıları çözecek, Türkiye’nin önünü açacak adımlarını içeren model çerçevesinde, ilk operasyonu Merkez Bankası’yla yaptı.

Mehmet Şimşek'in ilk operasyonu Merkez Bankası'na mı olacak?

MERKEZ’LE İLGİLİ KARARNAME HAZIRLIĞI, YENİ BAŞKAN “MÜTHİŞ TÜRK KIZI”

Ani ‘buluşma’da Bakan Şimşek’in, Merkez Bankası Başkanı’na, “Sizinle yola devam etmeyeceğiz” dediği öğrenildi. Şimşek’in noktayı koyduğu, talimatı üzerine Merkez’le ilgili kararnamenin hazırlığına başlandığı, Resmi Gazete’de her an yayınlanabileği ileri sürüldü.

Peki, Kavcıoğlu’ndan boşalacak koltuğa kim oturacak? Son dönemde alınan faiz kararlarıyla ekonomi çevrelerinde büyük tartışmalara yol açan Merkez Bankası'nın başkanlığına konuşulanlara göre Finans Gündem’in hafta içinde duyurduğu isim, Hafize Gaye Erkan getirilecek.

Bakan Şimşek'ten şeffaflık vurgusu

DÜZLÜĞE ÇIKMADAKİ KRİTİK SÜREÇTE ŞİMŞEK’E EŞLİK EDECEK

Merkez’in başına gelecek ‘ilk kadın’ ünvanını da alacak olan “Müthiş Türk kızı” Hafize Gaye Erkan, bankacılık dünyasının küresel çapta önemli aktörlerinden biri. Uluslararası finans kurumlarındaki başarılı çalışmaların sahibi ve çok deneyimli. 2019 yılında "Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar" listesine ve "American Banker's Women to Watch" listesine seçildi. 2018 yılında "San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40" ve "Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40" listelerine giren Erkan, bankacılık, yatırımlar, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon alanlarında uzmanlığa sahip.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Türk iş dünyasının çok şey beklediği, uluslararası para fonlarının dikkatle takip ettiği Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e, ilk Merkez operasyonuyla başladığı yeni görevindeki kritik süreçte, ‘tüm yetkileri'yle Hafize Gaye Erkan eşlik edecek.

Piyasalarda 'Şimşek' etkisi: CDS düştü, BİST yükseldi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (44)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Naim 09 Haziran 2023 07:21

    Umutluyuz inşaallah başarılı olur şimşek, adamın eline fırından yeni çıkmış tepsiyi verdiler, gözlerinin ışıltısı olan adamların bıraktıklarını temizlemek kolay olmayacak.

  • Hamit caliskan06 Haziran 2023 16:00

    Çok okumuş yada amerikada buyumuş bana göre boş dikkat et başkan reis harcamalara duzeliriz o zaman olmayanı harcamican

  • Türk 06 Haziran 2023 15:17

    Yıllar önce bankayı soydular dememismiydi sayın cumhur başkanı

  • Sadık Öztürk 06 Haziran 2023 12:09

    Vatanı kurtaracak. Milleti fakirleştirecek. Emekliler perişan edecek.görevine başladı.. Simsek Türkiye nin ümidi??? Zam vermeyerek. Ekonomiyi düzeltilmesi için çalışacak. Enflasyondan. Başla. Tüik başkanı yargılansın. Ondanbaşla.

  • AHMET ÖZBİR06 Haziran 2023 09:17

    MB başkanı Kavcıoğlu denen şahsın kariyerne bak. Birde Hafize Gaye Erkan denen bayanın eğitimi ve kariyerine bak. Düştüğümüz durumu özetler. Kavcıoğlu denen şahız biat ve adamını bulma ile kariyerinde yol almış digeri ise alın teri, çalışma ve azim ile. Bence bu bizim için çok lüks. Bence ata emekli bir imam yüzde elli iki hoşnut olsun.

  • Hüseyin Yılmaz 06 Haziran 2023 15:12

    Senin kariyerin ne???Atıp duruyorsun,,,

  • Dream by06 Haziran 2023 00:49

    Bu saatten sonra güven veren ne demek. Kurt geçirdiği ayazı unuturmu sizce

  • azmi05 Haziran 2023 17:34

    Ortodoks politikalara dönüşecekse , beş yıldır biz bu pohu neden yedik. Cds ler 700 e çıktı , para kalmadı , borçlar aldı başını gitti. Sayın Şimşek , para bulması için mi ekonominin başına getirildi yoksa düzeltmesi için mi

  • azmi05 Haziran 2023 17:17

    Müthiş Türk Kızı Gaye Erkan diye parlatıp durmayın insanı. Ekonomi malum , içinden nasıl çıkılacak , ekip başarılı olacak mı vb. Başlarda göklere çıkarıp sonra yermek de var. İnşallah Kemal Derviş politikalarına benzer bir yol izlerler de selamete çıkılır. Ellerinde sihirli değnek bile olsa bu kadar borç nasıl çevrilir , muamma.. Hayırlısı..

  • Emre 06 Haziran 2023 19:26

    Geçiş garantili yolların köprülerin , müşteri (biz hasta diyoruz) garantili şehir hastaneleri ödemelerinden başlasın da biz de inanalım ekonomi için napacakmis nasıl düzlüğe cikaracakmis

  • Suat06 Haziran 2023 07:13

    Faizi artırcak buda Tayyip Erdoğanın hoşuna gitmeyecek.

  • yatırımcı05 Haziran 2023 14:50

    dolandırıcı, ingiliz ajanı dedikleri adamı kurtarıcı olarak tekrar getirdiler. Siyaset işte böyle olur

  • AHMET ÖZBİR05 Haziran 2023 14:37

    EMPERYALİSTLETİN bütün saldırıları ayaklar altına alınacak, "TÜRKİYE YÜZYILI" REİS'imizin önderliğinde, yepyeni TAYFA ile "ŞİMŞEK"ler ÇAKACAK, TÜRKİYEM COŞACAK inşallah!..

  • Emre06 Haziran 2023 19:27

    Verin kardesinize yetkiyi görün bakın etkiyi

  • borsacı05 Haziran 2023 16:06

    10 senedir aynı nakarat sürekli çoşacağız vs. Enflasyon fırlamış, dolar fırlamış, ev kiraları fırlamış. yaşamıyoruz yaa. ne gaz varmış sizde arkadaş.

  • Ahmet Özbir05 Haziran 2023 13:03

    demekki neymiş? ekonominin kötü yönetildiğini sadece pkklılar, fetöcüler,, amerikan uşakları değil Mehmet Şimşek de söylüyormuş. terör örgütleri kadar vatanını düşünmeyen bir hükümet yönetti ülkeyi son 10 yıldır

  • RİZElikartonsan05 Haziran 2023 20:08

    Ahmeeeeeeeeeetttt..sen hâlâ yalayıp, yutuyonmo....ALLAHın coini

  • Ahmet otuzbir05 Haziran 2023 19:15

    Allahsiz Ahmet, yalamaktan dilin kahvarengi oldi

  • AHMET ÖZBİR05 Haziran 2023 15:18

    AHLAKSIZ herif, benim ismimi kullanmandan dolayı seni Cenab-ı Allaha havale ediyorum. Seni bildiği gibi yapsın.

  • ıtri05 Haziran 2023 14:10

    REİS fetöcülerin dediğne geldi. i

  • şerafettin yol yürümez05 Haziran 2023 11:39

    harika işler oluyo sistem aynı eski sistem.sn.memet şimşek harika başladı .efason eksi bilem çıkabilirdi.pahalılık var ama efason artmıyor.sisteme devam .sn.şimşek halka dönük güveni bşa çıkarmadı herkes emekli ve halk mavolcaz demişti doğru çıktı .tuikleme devam sn. şimşek yolunu çizmiş .aynı tuikleme ye devam diyor.bu tuiklemeye görede göya başarlı olcak sn şimşek.vah ülkem vah .nebatiyi çok arayacak .

  • Kaçkar KAPLANI05 Haziran 2023 11:33

    Kavcıoğlu'nun kendi programı yoktu zaten, dayatılanı yürütmeye çalışıyordu. Kavcıoğlu gitmeli, yeni program ile devam edip evrensel ve bilimsel program yürütülmeli. Haa şunu da belirteyim ki piyasalar bu türbülansta bayağı bir sarsılacak taki bulutların üzerine çıkana kadar, çıkabilirsek tabi.

  • baran05 Haziran 2023 10:34

    Bu Kavcıoğlu nasıl prof. olmuş bilen var mı?

  • Malak05 Haziran 2023 14:40

    Bilen var

  • Ssk Emekli 05 Haziran 2023 10:26

    Prim günü az olanla çok olan aynı maaş olurmu kademeli olması gerek ozaman adalet olur acil intibak bekliyoruz biz arada ezilecegizmi hep

  • ALİ TEL05 Haziran 2023 09:39

    Bugünde % 5 artıda kapatacağımızı düşünüyorum.Artık tüm hisse senetlerimi satıp karı cebime koyacağım.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ05 Haziran 2023 09:38

    Ekonomi ölmek üzere idi bundan kurtulmak için ya ihtiyaçımızdan fazla doğalgaz ve petrol bulacaksın yada ekonomiye elektro şok yapacak birisini bulacaksın.Bu haberler ile borsa bir kaç gün daha yükselir fakat Mehmet Şimşek ekonomiyi soğutması cari açığı kapatması için TL değer kazandıracak yani faizleri artıracak ve enflasyonu düşürecektir ayrıca borsaya olumsuz etki yapacaktır. bu da durgunluğa yansımasından dikkatli olmakta fayda var.

  • edy05 Haziran 2023 14:54

    TL değer kazanınca cari açık düşer mi ?

  • Mucise Reis : )05 Haziran 2023 09:31

    Geçmişte bizim yanlış dediklerimize, şimdi yamlış diyen bir Şimşek :D eee biz dedik de neden kabul edilmedi.. Al tek tek değişiyor herşey şimdi... Çin modeli ne oldu ? e enflasyon işsizlik ekonomik veriler hepsi harika büyüne süper di.. ne olduda  180 derece dönüş yapıyoruz ? :D

  • NEDİM TARLA05 Haziran 2023 09:22

    huylu huyundan vazgeçmez seçime kadar durgunluk olur seçimden sonra şimşek kovulur yine faiz sebep enflasyon netice hikayesine döneriz.

  • xyz05 Haziran 2023 11:28

    Sana kına göndereyim de bir yerlerine çal.....

  • Mustafa05 Haziran 2023 09:18

    Haber okumaya mı geldik, sizin kendinizi övmenizi mi sayın borsagündem? Haberin yarısında sıkıldım, habercilik böyle bir şey midir lütfen.

  • İyi heyecanlar 05 Haziran 2023 09:16

    Her zaman bir Süpermen gelir, filmin sonunda tukaka gider . Ekonomi ve sporda hep yeni bir heyecan olur

  • Türkoğluturk 05 Haziran 2023 08:59

    Sayın şimşek 'in tek başarısı imf programını uygulaması.ne kadar başarısı olacağını aralık ayında göreceğiz.

  • Murat Ahmedi05 Haziran 2023 08:46

    Mb başkanının değişmesi bomba bir haber değil, olması gereken bu zaten. Rasyonel politikalar ve kavcioglu ayni cumlede her türlü sırıtır.

  • kılıç05 Haziran 2023 08:46

    zombiler ekenomiyi batırdı kurtar bizi baba der gibi şimşege sarıldı.uyksu agırdı geç uyandı batırana kadar ugraştı iflas edince çaresiz kaldı şimek kurtar bizi  dedi .

  • vatandaş05 Haziran 2023 09:03

    yerel seçime kadar. sonra yine nas a döneriz.

  • borsacı05 Haziran 2023 08:40

    zombiler ekenomisi ile bu ekenomi  zaten batmaya mahkumdu şimşek imdadına yetişti.ülkenin ekenominin halkın anasını aglatan zombi ekenomisinden kurtulmak çok zor çünkü batırıdılar ALLAH Şimşege yardımcı olsun.

  • baran05 Haziran 2023 08:37

    WC ye bile izinsiz gidemeyen birisin görevden alınması gayet normal. Bunların ülkeye verdiği zararı zamanın işgal devletleri ülkemize vermedi. Nebati bir bu iki.

  • faruk05 Haziran 2023 08:21

    vergi zaten tabanda memurda işcide sen vergiyi tavandakine yay nasılsa alamadığın zaman onlara vergi affı gelir...

  • kamileoynakbaş05 Haziran 2023 07:48

    vergiyi tabana yaymak lazım demiş dün.hahahauhahau tabana yaycakmış vergiyi sanırsın vergiyi sadece zengin veeyio daha ülkenin durumundan hebarsiz.vergiyi zengin veriyo sanıyo diğer halk kesimide yüzde 95 olan vergi vermiyo ve çok lüküs yaşıyo sanıyo galiba hahuhauhahau durmak yok yola devam hahahhuah 

  • kaportacı salim usta sanayiden05 Haziran 2023 07:39

    dün güzel yorumlar vardı şimşek için .samimiyet testi bugün .TUİK le olacak.bakalım tuik rakamları nasıl olacak reel rakamlarmı açıklayacak tuik ilk kez ve rakamların datalarını.eğer şimşek samimiyse zaten talimatı vermiştir tuike .rakamlar ve dataları açıkla diye.yada şimşek bir sukütü hayal (ki geçmişte zaten bir başarı yok ) bu tuik rakamlarıyla fakire tuikleme zammı yapar temmuzda .bugün samimiyet testi olacak şimşekin .tuik ayna.başlangıç.tüm piyasalar görecek.

  • ıtri05 Haziran 2023 08:48

    huylu huyundan vazgeçmez. memur maaşlarına zammı az vermek için tüik enflasyonu düştü diye gösteriyor

  • Halis05 Haziran 2023 08:43

    O is öyle kolay degil, ancak önümüzdeki ay gercek veriler yetistirilebilir.