E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAzerbaycan tezkeresi Meclis'ten geçti---

Azerbaycan tezkeresi Meclis'ten geçti

Azerbaycan tezkeresi Meclis'ten geçti
15 Kasım 2023 - 19:50 borsagundem.com

TSK'nın Azerbaycan'daki görev süresini 1 yıl uzatan tezkere TBMM'de kabul edildi

Türk Silahlı Kuvvetlerin'in (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin 1 yıl uzatılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tezkere üzerinde Saadet Partisi Grubu adına söz alan Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınadı.

Filistin'e destek olacak her eylemi onaylayacaklarını ifade eden Bitmez, iktidarın doğruyu yapmanın gayreti içinde olmadığını savundu.

İktidarın İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmesini isteyen Bitmez, Türkiye'nin limanlarından İsrail'e petrol ile meyve ve sebze sevk edildiğini öne sürdü.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Satuk Buğra Kavuncu, "İYİ Parti olarak TSK'nin Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına yönelik tezkereye elbette ki 'evet' diyeceğiz. Buradaki tezkerede görev süresi bir yıl olarak belirtilse de Azerbaycan'daki tarihi sorumluluğumuz Türk milleti yaşadıkça sonsuza kadar var olacaktır." dedi.

Azerbaycan'ın her zaman yanında olacaklarını dile getiren Kavuncu, Azerbaycan'ın ve Türkiye'nin birlikteliğinin hayati olduğunu, her türlü siyasi tartışmanın ötesinde bulunduğunu vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Azerbaycan'da temaslarda bulunduğunu hatırlatan Kavuncu, KKTC'nin Türk dünyasındaki konumunun güçlendirilmesinde Azerbaycan'ın hayati rol oynayacağını belirtti.

"Karabağ zaferi, mazlum coğrafyalarda yeni umudun başlangıcı olmuştur"

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Azerbaycan'ın, Türkiye'nin verdiği destekle oyunları boşa çıkardığını, Azerbaycan topraklarındaki işgalin son bulduğunu söyledi.

Özdemir, "Karabağ zaferi, mazlum coğrafyalarda yeni umdun başlangıcı olmuştur, Türklüğün lehine sonuçlar doğurmuştur. Dünyanın farklı yerlerinde zulme uğrayanların Türk'e olan güvenini pekiştirmiştir." diye konuştu.

Ermenistan'ın verdiği sözleri tutmadığını ve zaman zaman ateşkesi ihlal ettiğini hatırlatan Özdemir, 19 Eylül 2023'te Azerbaycan ordusunun anti-terör operasyonunu başlattığını ve yeni bir zafer kazanıldığını dile getirdi.

MHP'li Özdemir, Karabağ ile ilgili verilen mücadelenin amacına ulaştığını, Türk askerinin varlığının önemli bir garanti olduğunu vurguladı.

Türk'ün iradesinin barışın teminatı anlamına geldiğini ifade eden Özdemir, tüm coğrafyalarda gerilimi tırmandırıcı faaliyetlere karşı olduklarının altını çizdi.

"Türkiye, her türlü katkıyı vermeye hazırdır"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye-Azerbaycan arasında eşine rastlanmayacak kardeşlik bağının bulunduğunu belirtti.

Azerbaycan'ın, Ermenistan'ın hukuksuz işgali altındaki topraklarını kurtardığını ifade eden Çakırözer, Azerbaycan'ın zaferini kutladı.

Bölgede önceliğin kalıcı barış olması gerektiğinin altını çizen Çakırözer, barışı Ermenistan ve Azerbaycan'ın istemesi gerektiğini söyledi.

Tezkere olumlu oy kullanacaklarını bildiren Çakırözer, "Bir millet iki devlet şiarıyla gördüğümüz can Azerbaycanımıza, Azerbaycanlı kardeşlerimize bugüne kadar en güçlü desteği veren Türkiye, Türk milleti, bundan sonra da tüm hakların savunulabilmesi için her türlü katkıyı, desteği vermeye hazırdır." şeklinde konuştu.

"Türkiye ve Azerbaycan tek yürektir"

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Gazze'de yaşayanların, saldırıların yanı sıra açlık ve susuzluk nedeniyle ölüme mahkum edildiğini, soykırım yapıldığını, hastanelerin kasten hedef alındığını vurgulayan Yüksel, dünyanın harekete geçmek zorunda olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, Azerbaycan'da yaşananlara hiçbir zaman kayıtsız kalmadığını dile getiren Yüksel, "Türkiye ve Azerbaycan bir millet iki devlettir, tek yürektir. Türkiye, Azerbaycan'ın olduğu her yerdedir. Azerbaycan'ın menfaatleri Türkiye'nin de menfaatleridir." dedi.

Türk askerinin Karabağ'daki varlığıyla esenliğin teminatı olduğuna işaret eden Yüksel, Ermenistan'ın, Azerbaycan topraklarındaki emellerinden sonsuza kadar vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi. Cüneyt Yüksel, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizin ikinci asrı Türkiye Yüzyılı olacağı gibi Türk devletlerinin ve Türk dünyasının da asrı olacaktır. Hem Azerbaycan hem de KKTC Türkiye Yüzyılı'nda daha da güçlenerek varlığını sürdürecektir. Türk askerlerinin bölgedeki mevcudiyeti, görev aldığı her yerde olduğu gibi son üç yıl boyunca Karabağ'da da huzurun teminatı olmuştur. Azerbaycan'ın Türk askerine verdiği değer ve gösterdiği ihtimam da bunu teyit etmektedir."

Görüşmelerin ardından TSK'nın Azerbaycan'daki görev süresinin 17 Kasım'dan itibaren 1 yıl uzatılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, kabul edildi. 

AB'den Rusya'ya 12'inci yaptırım paketi hazırlığı

 

GÖKBEY göreve çıkmak için gün sayıyor

 

Akşener: Yargısal aktivizm diyerek neyi meşrulaştırmaya çalışıyorsunuz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )15 Kasım 2023 20:52

    Arge-Ürge merkezlerinin ikizi Azerbaycandada olmalı.  Azerbaycan rusya itifak. Türkiye Nato ittifak. her iki durumdada iki devlet birbirine gerekli destek ve yardımı yapabilecek kabiliyette olmalı. Buda acilen geliştirilmeli. Hedef Bütün türk devletlerinin ortak silahlar, kendi orjınal silahları ve güçlü ekonomık işbilriği ile bölgesidne egemen olması. Egemen olmak için modern silahlar lazım. böylece bölgemizde her ekonomık isteklerimiz gerçek olacaktır. ortak bir ordu mesela. deniz kara hava vb. güzel bir tatbikat yaparak bölgede üstünlük belirtisi gösterilebilir.ileridede ortak bir türk birliği anlaşması ile etkın devletler birleşimi olacak

  • Millet ittifak17 Kasım 2023 07:09

    Azerbecan da ne işimiz var olmamalı