E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAykırı yatırımcıların en büyük hatası---

Aykırı yatırımcıların en büyük hatası

Aykırı yatırımcıların en büyük hatası
29 Haziran 2022 - 13:03 borsagundem.com

Borsalar düşüşteyken yükseliş öngörüsüyle yatırım yapmak risk getirisi oldukça yüksek bir yöntem olabilir. Ancak ünlü borsa yazarı Mark Hulbert aykırı yatırımlarla yanlış kararlar arasında fark olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda aykırı yatırımcı olabilmek nadir rastlanabilen bir özelliktir. Borsalarda sert düşüşler görüldüğü dönemlerde çok az kişi alım yapmayı tercih edebilir.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert söz konusu durumun hatırlanmaya değer olduğunu belirtiyor. Zira Wall Street’teki büyük bir çoğunluk şu sıralar aykırı yatırımcılığı haklı çıkaran bir düşüş tespit ettiğini iddia ediyor. Ancak tanımı gereği aykırı yatırım herkesin aynı anda yönelebileceği bir yatırım stratejisi değil. Hulbert gerçek anlamda bir aykırı satın alma sinyali tetiklendiğinde çok az kişinin bu sinyale inanacağına ve takip edeceğine dikkat çekti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre aykırı yatırım borsalarda ayı piyasası atmosferi yaygınlaştığı sıralarda genel algının aksine farklı sinyalleri takip eden yatırımcıların borsa yatırımlarını hızlandırmasını ifade ediyor. Borsalardaki sert düşüşlerden faydalanan söz konusu yatırımcılar doğru bir tahmin yürütmeleri halinde oldukça yüksek miktarda getiriler elde edebilir. Söz konusu yatırımlara en yakın örnek pandemi dönemi ayı piyasasında görülüyor.

Mart 2020’deki pandemi dipleri sırasında teknoloji yatırımlarına ağırlık veren ünlü yatırımcı Cathie Woods’un ARK İnovasyon Fonu 1 yıldan az bir sürede 4 kat getiri sağlamıştı. Fon daha sonraki süreçte teknoloji hisselerinin değer kaybetmesiyle birlikte düşüşe geçti. Ancak pandemi dipleri sırasında teknoloji yatırımlarının yükselişini savunan aykırı yatırımcılar pandemi dönemi boğa piyasası sırasında da yine kalabalığın tersine giderek zirveye yakın satışlarla yüksek kârlar elde edebildi.

Hulbert aykırı yatırımcılığı tanımlarken İngiliz İktisatçı ve Filozof John Maynard Keynes’in sözlerine dikkat çekiyor. Keynes aykırı yatırımcıların özellikleriyle ilgili şu ifadelere yer veriyor:

“Davranışlarının özü gereği ortalama bir yatırımcının gözünde eksantrik, alışılmadık ve aceleci olmaları gerekir. Eğer başarılı olursa, bu sadece aceleciliğine olan genel inancı doğrulayacaktır. Eğer kısa vadede başarısız olursa, ki bu çok muhtemeldir, fazla merhamet göremeyecektir. Dünyevi bilgelik, geleneksel bir biçimde başarısız olmanın itibarının, geleneksel olmayan bir şekilde başarılı olmaktan daha iyi olduğunu öğretir.”

Borsalarda aşırı pozisyonlar ve bu gibi piyasa yorumları abartılmayacak kadar sık görülür ve bu tür yatırımlar büyük ölçüde yanlıştır. Piyasalara ilişkin haberler genel olarak iyi göründüğünde ve yükselişler aşırı seviyelere tırmandığında, yatırımcıların var olan kötü haberleri görmezden gelmemeleri gerektiği yaklaşımı iyi bir yatırım stratejisidir. Benzeri bir durum borsalarda düşüşlerin aşırı hale geldiği zamanlarda da geçerli.

Ancak Hulbert bu gibi piyasa yorumların yanlış ellerde özensiz yatırımların bahanesi haline gelebileceğine dikkat çekti. Hulbert, “Boğa olmak istiyorsanız ve aykırı analizin konumunuzu desteklediğini iddia ediyorsanız, her zaman karşınızda olacak çok sayıda ayı bulabilirsiniz. Aynı zamanda, ayı piyasasını savunuyorsanız yine aykırı yatırımcılarla aynı bayrağı taşıyor olabilirsiniz. Zira her zaman karşı çıkabileceğiniz en azından bazı boğa yatırımcıları olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı bu ikilemden kurtulmanın en doğru yolunun objektif bir perspektif sağlamak olduğunu belirtiyor. Hulbert sadece göstergeler aşırıya kaçtığında aykırı analizlerin devreye girebileceğini yazdı. Borsa uzmanı aykırı yatırımcıların seçtikleri göstergeleri sonuna kadar takip etmesi gerektiğini söyledi.

Hulbert ayı piyasasının sona erdiği düşüncesine yönelik karşıt göstergelerde destek bulunmadığını iddia ediyor. Zira borsa uzmana göre en önemli nesnel duyarlılık göstergelerinden biri olan küçük yatırımcının henüz ‘havlu atmamış’ olması borsalarda dibin daha görülmediğini gösteriyor.

Ancak bu durum borsaların toparlanamayacağı anlamına da gelmiyor. Bununla birlikte Hulbert’in karşıt analizine göre borsaların tüm zamanların zirvesine ulaşmadan önce daha da düşüş göstermesi gerekiyor.

Bitcoin son bir çöküşe mi hazırlanıyor?

 

Ayı piyasasının iki aşaması daha var

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Shortçu ali30 Haziran 2022 09:02

    Şimdi çöküşe geçtik shorta devam 220-230 bini görmeden hisse alınmaz.

  • KILIÇ29 Haziran 2022 13:26

    sözde laf olsun muabeti olmuş riskli yatırım adı üstünde risklidir nerden ne zaman alım yapacagını insanlar bilsyedi herkes köşe olurdu.