E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasının iki aşaması daha var---

Ayı piyasasının iki aşaması daha var

Ayı piyasasının iki aşaması daha var
29 Haziran 2022 - 11:29 borsagundem.com

Milyarder yatırımcı Jim Coulter borsalardaki ayı piyasasının ilk aşamasının sonuna gelindiğini söyledi. Ancak ünlü borsa uzmanı bilançolar ve enflasyon nedeniyle borsaların iki kez daha dibi görmesini bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

120 milyar dolarlık varlığı yöneten yatırım firması TPG’nin Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Jim Coulter kariyeri boyunca birçok piyasa düşüşüne şahit olmuş tecrübeli bir borsa uzmanı. 2,6 milyar dolarlık kişisel seveti olan Coulter bugüne kadarki deneyimlerine dayanarak ayı piyasası modelleri konusunda düşüncelerini paylaştı.

CNBC’deki açıklamasında Coulter şu anki ayı piyasasının üç safhadan oluştuğunu ve bu safhalardan en az birinin tamamlanmaya yakın olduğunu söyledi. Borsa uzmanı hisse senetlerinin geçen yılın aynı dönemlerinde bulunduğu seviyeye dikkat çekerek yatırımcıların borsalarda çoklu dip süreci olduğunu görmesi gerektiğini söyledi.

Coulter, “Asıl garip olan bugün değil, geçen yıl. Zira geçtiğimiz yıl herkes ‘Alice Harikalar Diyarında’yı yaşayıp yaşamadığından endişe ediyordu” ifadelerine yer verdi. Coulter piyasaların birden fazla dibin görüldüğü bir yola girildiği çağrısında bulundu. Hisse senedi değerlemelerinin 10 yıllık ortalamanın önemli ölçüde üzerinde kaldığına işaret etti. Milyarder yatırımcı borsalardaki ilk dibe henüz ulaşılmamış olabileceğini ve yatırımcıların hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Ancak ünlü milyarder ayı piyasasının ikinci safhasında yatırımcıların odak noktasını değiştirmesi gerektiğini belirtiyor. Coulter artık çığırından çıkmış olan değerlemelerden çok savunmasız hale gelen bilançolara odaklanılması gerektiğini söyledi.

Coulter, “Şimdi ikinci bölüme giriyoruz ve bu bilançolar. Şirket bilançoları şu ana kadar portföyümüzde iyi performans gösteriyordu” açıklamasında bulundu. Ancak borsa uzmanı piyasalara bakıldığında bilançoların “henüz tersine dönmediğine” dikkat çekti.

S&P 500 Endeksi hala bu yıl için %10 ve gelecek yıl içinse %9 bilanço büyümesi öngörüyor. Coulter, enflasyonun tedarik zincirlerinden yayılarak ve birçok sektörde bilançolara zarar vereceğini düşünüyor. Ancak bu durum yatırımcıların tüm varlıklarını nakde geçirmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Coulter, sağlık hizmetleri, teknoloji ve yüksek fiyatlandırma gücüne sahip olan diğer "yüksek katma değerli sektörlere" yatırım yaptığını söyledi. Borsa uzmanı enflasyonun marj baskılarına neden olduğu ve fiyatlandırma gücüne sahip olmayan firmalara ise yatırım yapmadığını söyledi.

Coulter, şu anda kenarda çok fazla nakit tuttuğunu söyledi. Ancak TPG söz konusu sektörlere ek olarak, bir güneş enerjisi üreticisi ile 750 milyon dolarlık yatırım anlaşması gerçekleştirdi. Borsa uzmanı bu tür anlaşmaların zamanlamadan bağımsız olarak her zaman mantıklı olacak uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirtiyor.Ancak Coulter genel olarak bu tür yatırımların yaygınlaşması için kötü bir zaman olduğunu da söyledi.

Milyarder yatırımcı “Alıcı ve satıcı nerede buluşacağını kesin bir şekilde bilemiyor. Ortak noktada buluşulmadığı sürece sözleşme aktivitelerinin yavaşlayacağı bir ortamın içerisindeyiz” dedi.

Milyarder yatırımcı ayı piyasasının üçüncü aşamasının önünde sonunda başlayacağını ve bu sürecin gelecek yıl başlamasını öngördüğünü söyledi. Borsa uzmanı bu aşamanın enflasyonun düşürülmesi sürecinden kaynaklanmasını bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel yatırımcılar büyük oranda ABD Merkez Bankası’nın (FED) hedeflediği ‘yumuşak inişe’ ulaşıp ulaşamayacağını tartışıyor. 40 yılın en yüksek seviyesine tırmanan ABD enflasyonu FED’in agresif parasal sıkılaştırma politikaları ile frenlenmeye çalışılıyor. Ancak söz konusu sıkılaşma dünyanın en büyük ekonomisinde yavaşlamaya ve bir resesyona neden olma potansiyeli de taşıyor.

Coulter, ABD ekonomisi için yumuşak bir iniş ihtimalini görmüyor. Milyarder yatırımcı, “Ben sert ve hızlı bir süreç olmasını umuyorum. Zira sert ve hızlı olduğunda, piyasa ileriyi görmeye başlar. Eğer borsa dönmeye başladığında neler olduğuna bakarsanız resesyon vurduğunda bu tam anlamıyla darbe olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı yatırımcıların FED’i takip etmeye devam etmesi halinde borsaların olumlu cevap vermeyeceğini söyledi. Coulter FED’in önemli bir politika değişikliği yapmak yerine enflasyon sonuçlarını “kovalamaya” devam ettiğine dikkat çekti.

Ayı piyasasının ikinci aşaması yaklaşıyor

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Halka arz şirketleri yarı yarıya değer kaybetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)