E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası ne kadar sürecek?---

Ayı piyasası ne kadar sürecek?

Ayı piyasası ne kadar sürecek?
17 Haziran 2022 - 11:00 borsagundem.com

Piyasalar resmi olarak ayı piyasası topraklarına girdi. Peki ayı piyasası ne kadar sürecek?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500’de devam eden düşüşün ardından piyasalar resmen ayı piyasası bölgesine girmiş oldu. Yatırımcıların cevabını merak ettiği soru ise ayı piyasasının ne kadar süreceği. Bu süre kısa süreli mi olacak yoksa başta enflasyon olmak üzere birçok sorunla boğuşan dünya ekonomisi piyasaları aşağı çekmeye devam mı edecek?

Mantıklı yatırım stratejisi

Piyasaları kısa, orta ya da uzun vadeli tahmin etmenin imkansız olması gibi ayı ya da boğa piyasalarının ne kadar süreceğini tahmin etmek de gerçekte bir o kadar imkansızdır. GOBankingRates’ten Vance Cariaga’nın haberine göre, genel ekonomik eğilimler, faiz oranları, sosyopolitik olaylar ve yatırımcıların davranış şekilleri ve ruh halleri gibi birçok faktör piyasalara aynı anda etki eder. Tüm bu faktörlerin her an değişen nitelikte olması da bir veri analizi yapmayı imkansız kılar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de tarihi verilere, benzer örneklere ve özellikle de mevcut piyasa koşullarını çağrıştıran bir önceki örnek durum ve zaman dilimine bakmak, içinde bulunulan piyasa koşullarını daha iyi anlamaya ve bir öngörüde bulunmaya imkan verebilir. Ayı piyasalarının ortalama ömrü de bu verilerden biridir. Bu veriye göre bir tahminde bulunmak, tartışmaya açık olsa bile, bir yatırım stratejisi kurgulamak için mantıklı bir yol olabilir.

Ortalama yüzde 35,62’lik düşüş

Finans piyasalarına dair içerik hizmeti veren Seeking Alpha şirketinin paylaştığı verilere göre, 1928 yılından bugüne ortalama yüzde 35,62’lik bir düşüşle 28 ayı piyasası gerçekleşti. Yaşanan ayı piyasası örneklerinde ortalama süre 289 gün olarak gerçekleşmiş. Bu da ortalama olarak yaklaşık 9,5 aya karşılık geliyor. Seeking Alpha’nın verileri dikkate alındığında, içinde olduğumuz ayı piyasasının 2023 yılı Mart ayına kadar sürmesi beklenebilir.

Ayı piyasasına ne kadar hızlı girilirse, piyasanın sığ olma ihtimali de bir o kadar artar.

Ancak bu yaklaşım, başka bir yaklaşıma sahip veri analizlerine bakıldığında fazlasıyla iyimser bile olabilir. Örneğin, ABC News’ün yayınladığı istatistiklere göre, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ayı piyasalarının zirveden dibe gitmesi ortalama 13 ay sürerken, başa baş noktaya dönmesi ise ortalama 27 ay sürüyor. S&P 500 endeksi, aynı zaman diliminde girdiği ayı piyasası dönemlerinde ortalama yüzde 33 düşüş yaşıyor. 1945’ten bugüne yaşanan en büyük düşüş tecrübesi ise S&P 500’ün yüzde 57 oranında aşağı yönlü seyrettiği 2007-2009 yılları arasında ayı piyasasında gerçekleşiyor.

Ayı piyasasına hızlı giriş, sığ bir piyasanın da kanıtı

ABC News’a göre, ayı piyasasına ne kadar hızlı girilirse, piyasanın sığ olma ihtimali de bir o kadar artar. Tarihsel olarak bakıldığında, hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesi 253 gün yani 8,3 ay sürmüştür. S&P 500 ayı piyasasına daha kısa sürede düşerek girdiğinde ise endekste ortalama yüzde 28’lik bir değer kaybı yaşanmış. İçinde bulunduğumuz ayı piyasasının başlangıcı ise S&P 500’ün kapanış zirvesinden yüzde 20’lik bir düşüşe başladığı 2022 yılı Ocak ayı. Bu tarih ayı piyasasının kabaca 190 gün önce başladığını gösteriyor.

En kısa ayı piyasası 2020 yılının ilk çeyreğinde, pandemi sürecinin ilk günlerinde yaşandı.

CNBC verilerine göre ise tarihsel olarak ayı piyasasının ortalama ömrü 359 gün yani yaklaşık olarak 1 yıl. Northwestern Mutual Wealth Management Kıdemli Portföy Yöneticisi Matt Stucky, CNBC’te verdiği röportajda, ayı piyasasının dip yaptığı seviyeden yeni bir zirve yapması için 38 aylık bir süre gerekebileceğini söylüyor.

En kısa ayı piyasası pandeminin ilk günlerinde yaşandı

Seeking Alpha verileri en uzun ayı piyasasının 1973-1974 yıllarında yaşandığını ve 630 gün, yani yaklaşık 21 ay sürdüğünü söylüyor. En kısa ayı piyasası ise 2020 yılının ilk çeyreğinde, pandemi sürecinin ilk günlerinde yaşanmış. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, en uzun ayı piyasasının ne zaman gerçekleştiği ve ne kadar sürdüğü noktasında dahi bir mutabakat olmaması. Çünkü ABC News’in hesaplamasına göre en uzun ayı piyasası 61 ay sürdü ve 1942 yılının Mart ayında, yüzde 60’lık bir düşüş sonrası tekrar yükselmeye başladı.

Görüldüğü üzere kullanılan veriler, analiziniz üzerinde farklı sonuçlar doğurabiliyor. Ortalama ve en yüksek düşüş oranları, analizinizi hangi tarih aralıklarında aldığınız ya da düşüş ve geri dönüşlerin oranı dahi sizi farklı sonuçlara götürebiliyor. Sonuç olarak, veriler ışığında bir karar vermek ve buna uygun bir alım satım stratejisi geliştirmek izlenmesi gereken en mantıklı yöntem olarak öne çıkıyor.

Ayı piyasası, alım için bir fırsat mı?

 

S&P 500’de ayı piyasası ne anlama geliyor?

 

S&P 500 Endeksi ayı piyasasında

 

Ayı piyasasında dip bulmaya çalışmayın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR17 Haziran 2022 22:19

    AYI ve BOĞA borsaya neden alet edilir, bu tuhaf bağlantıyı kuran ve dayatanları kınıyorum. Parayı kazanan İNSAN ancak ne hikmetse HAYVANCIKLARIN resmi manşete çekiliyor, CUKKADAN minik bir pay onlara verilmiyor. İNSANA ait resim istiyoruz.

  • Ali Ak17 Haziran 2022 14:43

    Bist100 devam devam.Paniklemeyin.!!

  • Veli17 Haziran 2022 12:57

    Bizde artık yandaşa bağlı. Çünkü yabancı kalmadı yandaş borsayı ele geçirdi.

  • Külah17 Haziran 2022 12:32

    Bitmez tabi hatta 5 senede bitmez 10 senedir sürüyor yapımı yeni hava limanı janta düşmesin diye yapılan kasıtlı geciktirme hepsi bu,sağır sultan bile biliyor bunu.

  • nedo17 Haziran 2022 12:32

    Yandık o zaman.