E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası erkenden kış uykusuna mı girdi?---

Ayı piyasası erkenden kış uykusuna mı girdi?

Ayı piyasası erkenden kış uykusuna mı girdi?
22 Ağustos 2022 - 13:39 borsagundem.com

Ayı piyasasının sona erip ermediği belirsizliğini koruyor. Uzun yıllardır en iyi Temmuz ayını geçiren borsalar, yukarı yönlü hareketin yavaşlamasını ayı piyasasının erken bir kış uykusunda olmasına yoruyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hazirana kadar sert düşüşler sonrası yaz ayları borsalarda ralliyle geçti. Yatırımcılarda dibi gördüklerine dair iyimserlik hakimdi. Resesyon da dahil olmak üzere tüm olumsuzlukların fiyatlandığına dair inanç, boğa piyasasının yaklaşmakta olduğunu müjdeliyordu. Ancak Ağustos ayı beklentilerin altında kaldı ve ayı piyasasının erken bir kış uykusuna yattığı fikri piyasalarda hakim olmaya başladı.

CNN Business’tan Nicole Goodkind’ın haberine göre, piyasalar, S&P 500'ü yüzde 20'den fazla düşüren Haziran ortasındaki şiddetli gerilemenin ardından toparlanmışa benziyor. Ancak analistler ve yatırımcılar, gökyüzünün açık olup olmadığı ya da yaklaşmakta olan bir fırtınanın gelip gelmediği noktasında birbirinden ayrılıyor. Oysa şu an için işler iyi gidiyor görünüyor. Geçen ay S&P 500'deki yüzde 9,2'lik getiri, Büyük Buhran'dan bu yana en iyi Temmuz ayını işaret ediyor.

Hisse senetlerinin yüzde 88’i, 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fidelity Investments'tan Jurrien Timmer, endeksteki tüm hisse senetlerinin yüzde 88'inin şu anda 50 günlük hareketli ortalamalarının oldukça üzerinde olduğunu kaydediyor. Timmer, “Eğer bu ralli bir süre daha devam ederse, tarihsel olarak bunun yeni bir boğa piyasası olmadığı sonucuna varmak zor olacak" diye yazıyor.

Resesyon korkuları, son 40 yılın en yüksek enflasyon oranı ve FED'in tarihsel olarak agresif faiz artırımları bu yazın başlarında oldukça iç karartıcı bir tablo çiziyordu ve piyasalar da buna göre tepki verdi. Ancak olumlu istihdam raporu ve beklenenden düşük enflasyon sayesinde oldukça güçlü geçen Temmuz ayı, en kötünün geride kalmış olabileceğine dair inancın arttığının işaretlerini veriyor gibi gözüküyordu.

Sağlıklı bir alçak gönüllülük

Truist’te Baş Yatırım Görevlisi olan Keith Lerner, “Stratejistler ve ekonomistler şu anda sağlıklı bir alçak gönüllülük modunda olmalılar. Piyasa bir resesyonu fiyatlandırıyordu ancak tüm bu ekonomik raporlar, belki de yumuşak iniş potansiyelinin o kadar da hayal olmadığını ortaya koydu” diyor. Lerner, “Şimdi piyasalar, bunu aşacağımıza dair iyimserlikle fiyatlanıyor” şeklinde konuşuyor.

Temmuz ayındaki FED toplantısının tutanakları, merkez bankası yetkililerinin yumuşak bir inişin yakın olduğunu düşündüklerini gösterdi. Ancak tutanaklarda, sıkılaştırma politikasının tam etkilerinin henüz hissedilmediğine de dikkat çekildi.

Daha büyük kayıplara hazır olunmalı

Son 50 yılda, hisse senetlerinin zirve yapmalarının arından yüzde 20 veya daha fazla değer kaybetmesiyle gerçekleşen ayı piyasalarına yalnızca bir resesyon eşlik etmedi: 1987 yılındaki çöküş.

İkinci Dünya Savaşı ile bugün yaşanan düşüş arasında 17 ayı piyasası (veya ayı piyasasına yakın) yaşandı. LPL Research tarafından yapılan bir analize göre, yaşanan 17 ayı piyasasında yaklaşık yüzde 30'luk bir düşüş gerçekleşti ve hepsi en az bir yıl sürdü. İyi haber, şu an için bu rakamların yanından bile geçmiyoruz. Resesyon teknik olarak dillendirilse de gerçekleşmedi ve ayı piyasasına girmemizin üzerinden sadece iki ay geçti. Geçmiş verilere dayanarak konuşacak olursak, daha fazla kayıp için hazırlık yapmak en mantıklı yol gibi gözüküyor.

Ağustos ayı ise tarihsel olarak yatırımcılar için garip ve genelde sakin bir ay olma eğilimindedir. İnsanlar tatildedir ve düşük işlem hacmi genellikle daha fazla oynaklığa neden olur. Eylül ayının ortalamasına bakıldığında ise tarihsel olarak yılın en zayıf ayı olduğu görülecektir. Bu nedenle, şu an yaşanan sıçramanın ilk bakışta bir ayı piyasası sıçraması olacağı söylenecektir. Bu da şu anki toparlanmanın, başka bir düşüşten önceki hafif yükseliş olduğu izlenimini güçlendiriyor.

Bank of America analistleri de aynı fikre sahip ve yaşanan yükselişi bir ayı piyasası rallisi olarak gördüklerini dile getiriyorlar. Morgan Stanley Wealth Management'tan Lisa Shalett da benzer fikirde ve bu durumu şu şekilde ortaya koyuyor: “FED’in 75 baz puanlık faiz artışı, enflasyon ölçümlerinin tepetaklak olması ve resesyon göstergelerinin kırmızıya dönmesiyle, hem hisse senetleri hem de tahviller bir politika ekseni beklentisi üzerinde toparlandı: Görev tamamlandı mı?” Bu sorunun cevabının ‘hayır’ olması hala muhtemel.

Faiz artışları yakın zamanda sona ermeyecek

FED yetkilileri daha gidilecek çok yol olduğunu söylüyor. San Francisco FED Başkanı Mary Daly, Eylül ayında faiz oranlarını 50 ya da 75 baz puan artırmanın enflasyonu düşürmenin 'makul' bir yolu olacağını söylüyor. FED tarafından son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan sıcak enflasyonla mücadele, 75 baz puanlık faiz artışlarını yeni 75 baz puanlık artışlarının takip edebileceğini gösteriyor.

Kilit enflasyon ölçütü olan geçen ayki Tüketici Fiyat Endeksi verileri, yükselen fiyatların biraz soluk aldığını gösterdi. Daly, “Biraz rahatlama oldu ve bunu gördüğüme gerçekten sevindim, ama buna güvenmiyorum” dedi. Daly, “Bizi fiyat istikrarına geri getirmek için FED olarak daha yapacak çok işimiz var” şeklinde konuştu. Daly, FED'in yakın zamanda faiz artırımlarını yavaşlatacağını düşünmüyor. Daly, faiz artışlarının en erken 2023 yılına kadar devam edeceğini tahmin ediyor ve bunun sonucunda güzel şeyler yaşanacağını söylüyor. Wall Street yatırımcıları ise Daly ile aynı fikirde değil.

Piyasaları en iyi tüketiciler anlıyor

Daly, “Piyasalarda bir anlayış eksikliği var. İçinde bulunulan durumu en iyi anlayanlar ise tüketiciler gibi görünüyor” diyor. Daly, “Fed’in gereksiz oynaklık yaratmamasına güveniyorlar. Bir işletme veya tüketici olarak sahip olabileceğiniz en kötü şey, oranların hızla yükselmesi ve ardından düşmesidir. Bu çok fazla ihtiyat ve belirsizliğe neden olur” şeklinde konuşuyor.

Yine de FED, bir resesyonu tetiklemek ve faiz oranlarını yükseltmek arasında bir ipte yürümek zorunda. Son aylarda ise ciddi bir ekonomik gerileme korkusu hakim ancak Daly “En kötü durum senaryoları yerine verilere baktığımızda, gerçekten rahatlamış hissediyorum" diyerek bu korku senaryolarına katılmadığının altını çiziyor.

Yaz rallisi bitti, sıra ayı rallisinde

 

Bank of America: Wall Street ayı piyasası dibine henüz ulaşmadı

 

Ayı piyasasında kazanmanın anahtarı

 

Borsa uzmanları uyardı: Ayı piyasası rallisi

 

Ayı piyasasının sona erdiğini nasıl anlarız?

 

Ayı piyasasının bitmediğini gösteren 9 işaret

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)