E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da gaz, artan Norveç arzı ile düşüşte---

Avrupa'da gaz, artan Norveç arzı ile düşüşte

Avrupa'da gaz, artan Norveç arzı ile düşüşte
28 Haziran 2021 - 13:14 borsagundem.com

Norveç'ten kıtaya iletilen doğal gaz hacmindeki artış ve kıta genelinde daha soğuk hava koşullarına dair öngörüler ile Avrupa'da işlem gören Temmuz ayı vadeli doğal gaz kontratları bugün aşağı yönlü hareket ediyor.

Hollanda TTF hub'ı Temmuz vadeli gaz kontratı bugün en son 0,41 EUR azalışla 31,98 EUR/MWh seviyesinden işlem gördü.

Kontrat daha önce 13 yıllık bir rekor olan 32,75 EUR/MWh seviyesinden işlem görmüş ve 3 Ekim 2008'de kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 35,28 EUR/MWh'in sadece 2,5 EUR altında kaydedilmişti.

İngiltere NBP hub'ı Temmuz ayı vadeli doğal gaz kontratı bugün en son 0,48 p azalışla 79,40 p/th seviyesinden satış yaptı.

Spot piyasada, TTF gün öncesi gün öncesi kontrat bugün en son 0,35 EUR azalışla 32,05 EUR/MWh, NBP spot gaz kontratı ise 0,50 p düşüşle 81,00 p/th seviyelerinden işlem gerçekleştirdi.

TTF hub'ında aktif olan Kuzey Avrupa merkezli bir portföy yöneticisi, son üç ayda kimsenin bu fiyat artışını öngöremeyeceğini, bugünkü düşüşün nispeten mütevazı olduğunu söylüyor.

Engie's Energy Scani analistleri, Norveç'te daha yüksek üretim beklentileri ve Fransa'nın yeniden gazlaştırma kapasitesinin bir bölümünün bakımdan geri dönüşü beklentileri ile Avrupa doğal gaz fiyatlarının bu hafta düşüşe geçebileceğini söylüyor.

İletim sistemi operatörü Gassco verilerine göre, Norveç gaz sahalarında yaşanan bazı aksaklıklar son günlerde giderildi. İngiltere ve anakara Avrupa'ya yapılan Norveç arzı Cuma gününden bu yana 15 milyon m³/gün 292 milyon m³/gün seviyesine yükseldi.

Gassco verilerine göre, Salı günü Norveç'ten kıtaya iletilen gaz hacmi Nisan başından bu yana en yüksek seviye olan 331 milyon m³/gün düzeyine ulaşabilir.

Montel Energy Quantified (EQ) verilerine göre, Temmuz ayı başında Almanya'da ortalamanın altında sıcaklıklar bekleniyor. Verilere göre, ülkede Temmuz ortasına kadar sıcaklıklar normalin 1,5 °C kadar üzerine çıkabilir.

Çin’in altın ithalatında düşüş

Emtia piyasalarında hareketlilik sürüyor

'Güçlü dolar' fiyatlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)