E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıArtan vaka sayısı global risk iştahını baskılamaya devam ediyor---

Artan vaka sayısı global risk iştahını baskılamaya devam ediyor

Artan vaka sayısı global risk iştahını baskılamaya devam ediyor
30 Ekim 2020 - 09:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafında hazırlanan günlük bültende haftanın son işlem gününde, global piyasalarda artan baskı ile birlikte risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün negatif açılış yapması öngörülüyor.

ABD'de endeksler, pozitif gelen yılın üçüncü çeyreği büyüme datasına rağmen gün sonunda ayrıştı. Kapanışta, Dow Jones endeksi, yüzde 0,12 düşüş gösterirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,19 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,65 değer kazandı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,22 değer kaybederek Çarşamba gününü 1.126 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,55 ve holding endeksi yüzde 1,25 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,46 ile KOBİ Sanayii, en çok kaybettiren ise yüzde 3,62 ile iletişim olduğu görüldü.

Bugün, Yurtiçinde Turizm ve Dış Ticaret Dengesi dataları takip edilecek. Global Piyasalarda ise Euro Bölgesi Büyüme ve TÜFE ile ABD PCE ve Michigan Tüketici Güven Endeksi rakamları izlenecek.
Haftanın son işlem gününde, Asya seansında ve global piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinde azalan risk iştahının olumsuz etkisi ile birlikte fiyatlama davranışları üzerşnde baskının arttığı izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• ABD'de koronavirüs salgının etkilerinin güçlü şekilde hissedildiği ve ekonomik açıdan en kötü çeyrek olarak kaydedilen 2. çeyreği takiben ülkede 3. çeyrekte ekonomi yıllık bazda yüzde 33,1 ile rekor büyüme kaydetti.
• TCMB yayımladığı 2020 yılı 4 .çeyrek Enflasyon Raporunda; 2020 yıl sonu enflasyon beklentisini % 12,1 ve 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi % 9,4 düzeyine yükseltti. Banka, Gıda Enflasyonu Beklentisi Temmuz ayında açıklanan yılın üçüncü enflasyon raporuna göre; 2020 yıl sonu için % 10,5’den % 13,5’e ve 2021 yıl sonu beklentisini ise % 8’den % 10,5’e yukarı yönlü revize ettiğini açıkladı.
• Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak faizleri sabit tuttu. Piyasa beklentilerine paralel olarak banka mevduat faizini -%0,5 seviyesinde tuttu. Banka, politika faizini %0, marjinal fonlama faizini % 0,25 seviyesinde sabit bıraktı. Faiz karar metninde 1,35 trilyon euroluk pandemi acil alım programı (PEPP) altında yapılacak alımlara devam edileceği vurgulandı.
• Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, karar sonrasında yaptığı açıklamalarda ekonominin beklenenden daha hızlı ivme kaybettiğini söyledi. Lagarde Aralık toplantısı için tüm araçların gözden geçirileceğini söyledi.
• İspanyol Meclisi, ülke genelinde koronavirüs vakalarındaki artış sebebiyle ilan edilen olağanüstü hali (OHAL) 9 Mayıs'a kadar uzattı
• Merkezi Amerika’da olan biyoteknoloji firması Moderna tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada tüm gönüllülerin kayıtlarının tamamlandığı, geliştirilen Corona virüsü aşısının piyasaya sürülme aşamasına geçme hazırlıklarına başlandığı ifade edildi.
• Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre, 2020 üçüncü çeyrekte küresel altın talebi son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.
• Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmezken, 2020 mali yılına ilişkin daralma beklentisini yüzde 4,7'den yüzde 5,5'e, enflasyon tahminini yüzde eksi 0,5'ten yüzde eksi 0,6 olarak revize etti. Banka, politika faizini yüzde eksi 0,1'de bıraktı. Söz konusu kararı 1'e karşı 8 oyla alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen Borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına devam edeceğini duyurdu. Banka, 2 trilyon yenlik şirket tahvili ve 3 trilyon yenlik şirket bonosu alımlarına da devam edeceğini, ayrıca Mart 2021 sonuna kadar her biri için 7,5 trilyon yenlik ek alım yapacağını anımsattı.
• Haftanın son işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endeksler üzerinde artan baskı ile birlikte risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün negatif açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-100 puan aralığı yatay, 100-300 puan aralığı hafif alıcılı, 300 puan üstü pozitif, 0--100 puan aralığı yatay, -100--300 hafif satıcılı ve -300 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Aşıda pozitif gelişme olmadıkça tepki alımları satış fırsatı olmalı

Riskli varlıklara talep geriliyor

Küresel piyasalar yön arayışında

Endekste yükselen trend altında kısa vadeli görünüm zayıf

O seviye aşılmadıkça endeksteki zayıflığın sürmesi bekleniyor

Endekste negatif başlangıç bekleniyor

Salgın kaynaklı endişeler risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)