E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste negatif başlangıç bekleniyor---

Endekste negatif başlangıç bekleniyor

Endekste negatif başlangıç bekleniyor
30 Ekim 2020 - 08:54 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de toplam coronavirüs hasta sayısı 2.319 kişi artarak 370.832’ye, hayatını kaybeden kişi sayısı 72 kişi artarak 10.099’a yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 320.762.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fransa ve genel olarak Avrupa'nın nefret tohumları saçan politikalarını kabul etmiyoruz .
• Erdoğan: Putin'e Karabağ'daki kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gözümüz babamızın oğlunu görmez dedik .
• TCMB PPK Özeti: Son dönemde Avrupa ülkelerinde salgına bağlı kısıtlamaların artırılması dış talep ve ihracat görünümü üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır .
• TCMB PPK Özeti: Salgının ve sağlık önlemlerinin tüketim alışkanlıkları ve genel harcama davranışına olası etkilerine yönelik belirsizlikler devam etmektedir .
• TCMB PPK Özeti: Küresel iktisadi faaliyete dair belirsizlikler başta olmak üzere emtia fiyatlarına ilişkin aşağı yönlü riskler canlılığını korumakta olup, küresel enflasyon oranlarının önümüzdeki dönemde ılımlı bir görünüm sergilemesi beklenmektedir .
• ABD'de biyoteknoloji şirketi Moderna'nın, üzerinde çalıştığı potansiyel Covid-19 aşısı klinik deneylerinin planlandığı üzere devam ettiği ve ilk sonuçların gelecek ay açıklanacağı duyuruldu .
• ABD’de 3. çeyrekte GSYH hasıla yıllık bazda %33,1 oranında arttı.
• Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tutarken, Aralık ayına ilişkin teşvik sinyalleri verdi.
• AMB Başkanı Lagarde: Avrupa'da ekonomi ivme kaybediyor .
• Covid -19 salgınına karşı alınan tedbirleri görüşmek için video konferans aracılığı ile bir araya gelen AB liderleri, coronavirüse karşı temin edilecek aşının üye ülkeler arasında adil paylaşımı konusunda anlaştı .
• Avrupa Birliği, coronavirüs salgınının üye ülkelerin sağlık sistemlerini çökertmemesi için üye ülkeler arasında hasta transferine finansman desteği sağlayacağını duyurdu.
• Almanya'da 2 Kasım'dan itibaren geçerli olacak önlemler kapsamında , restoranlar ay sonuna kadar kapatılacak. Etkinlikler ülke çapında yasaklanacak. Kamuya açık alanlarda maksimum 10 kişi bir araya gelebilecek.
• Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ulusa sesleniş konuşmasında bugünden itibaren ülke genelinde karantina uygulanacağını açıkladı.
• İspanyol Meclisi, ülke genelinde coronavirüs vakalarındaki artış sebebiyle ilan edilen OHAL’i 9 Mayıs'a kadar uzattı
• ABD'li savunma şirketlerinden Boeing ve Raytheon, Covid-19 salgınının neden olduğu krizin etkisiyle işten çıkarmalara gideceklerinin sinyalini verdi.

Ne Olacak?

• İçeride Dış Ticaret Dengesi ve Turizm İstatistikleri açıklanacakken, Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi açıklanacak.
• G - 20 Maliye Bakanları 13 Kasım’da olağanüstü toplantı ile bir araya gelecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Artan coronavirüs vakalarının ekonomik ve sağlık açısından yarattığı tehdit risk iştahının hafta başından bu yana küresel ölçekte düşmesine neden olurken, jeopolitik olarak artan gerginlikler düşüşe destek oluyor.

ABD’de yaşanan teşvik paketi belirsizliği sürmeye devam ediyor. Son olarak Trump teşvik paketinin 3 Kasım sonrasına kaldığını açıkladı ve bunun sebebinin Pelosi olduğunu ifade etti. 3 Kasım’da gerçekleşecek seçim öncesinde ise anketlerde Joe Biden mevcut Başkan Donald Trump’ın önünde.
İç piyasaya bakıldığında ise Akdeniz gerginliğinin yanı sıra Fransa ve ABD ile de tansiyon yükseldi. ABD’nin S - 400 test denemelerini kınaması ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Yapacağınız yaptırımı yapın’ açıklamasında bulunurken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un önce Müslümanlara yönelik söylemleri ve Fransa’da bir derginin Erdoğan’ın karikatürünü yapması Türkiye - Fransa arasındaki tansiyonu artırdı.

Küresel piyasalarda zayıf görünüm sürerken, içeride ana gündem TCMB Enflasyon Raporu’ydu. BİST100 endeksi %0,22 oranında düşüşle geçtiğimiz işlem gününe 1.150 seviyesinden başlangıç yaptı.

Merkez Bankası yılın son Enflasyon Raporu toplantısı piyasanın ana gündeminde olup, toplantıda verilecek mesajlar TL varlıkların fiyatlamasında etkili oldu. Toplantıda Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyonunu yukarı yönlü revize etmesiyle piyasada satışlar hızlandı. TCMB Başkanı Uysal enflasyonun 2020 yıl sonunda %12,1 olarak gerçekleşeceğini, 2021 yıl sonunda %9,4'e gerilemesinin beklendiğini açıkladı. Bir önceki raporda 2020 yılı yıl sonu enflasyon tahmini %8,90, 2021 yılı içinse %6,9’du. Ayrıca Uysal swap anlaşmaları içinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Açıklamaların ardından Dolar / TL 8,28 olan yeni zirvesini gördü. BİST100 endeksi Cumhuriyet Bayramı öncesindeki yarım iş gününde günü %2,22 oranında düşüşle 1.126 seviyesinden tamamladı.

VİOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Çarşamba günü 1.235 - 1.266 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.237 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 26.843 adet azalarak 182.315 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.284 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.250’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.270 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.206 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.232 ve 1.240 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.215 ve 1.206 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Yabancıların en fazla aldığı hisseler

BİST'te şirketlerin açıklanan 9 aylık kar ve zararları

Burçelik Vana ve İhlas Yayın Holding sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Shortçu30 Ekim 2020 09:49

    Dow 26 binden, bist100 de 110 binden yükselişe geçer. Açılışa panik satışlar gelince hisse alıp long pozisyon açacağım.