E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemArdern de "BMGK'da veto kaldırılsın" dedi---

Ardern de "BMGK'da veto kaldırılsın" dedi

Ardern de BMGK'da veto kaldırılsın dedi
24 Eylül 2022 - 17:47 borsagundem.com

BM Genel Kurul toplantıları için New York'ta bulunan Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, BM'yi eleştirdi. Ardern, BM'nin "ilgisiz" bir kurum haline gelme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin veto yetkisinin kaldırılması çağrısında bulundu. 

BM'nin reformları benimsememesi halinde "ilgisiz" bir kurum haline gelme riskiyle karşı karşıya olduğunu savunan Ardern "Bu durum için belki de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden daha büyük bir örnek yok.. Bu BM Sözleşmesi'ne ve uluslararası kurallara dayalı sisteme doğrudan bir saldırı" dedi ve uluslararası toplumun bu değerleri savunması gerektiğinin altını çizdi.

BM'nin 77inci Genel Kurulu'nda konuşan Ardern, "Veto uygulaması kaldırılmalı ve daimi üyeler (BM Güvenlik Konseyi) sorumluluklarını ulusal çıkarlar yerine uluslararası barış ve güvenliğin yararına kullanmalı" dedi. 

 
Kovid-19 pandemisinden çıkarılan dersleri iklim değişikliğiyle mücadeleyle kıyaslayan Yeni Zelanda başbakanı "İklim eylemi ancak bu konuya kendini en az adayan ülke kadar başarılı olur, çünkü onlar kollektif arzuyu aşağı çeker" diye konuştu.

Ardern konuşmasında ayrıca "İnsanlar savaşın varlığının yalnızca yasal değil, aynı zamanda asil olduğuna inandırılmışsa, o savaşı nasıl başarıyla sonlandırırsınız? İnsanlar varlığına inanmıyorsa, iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edersiniz? Kendileri nefret dolu ve tehlikeli söylem ve ideolojiye maruz kalanların, diğerlerinin insan haklarını desteklemesini nasıl sağlarsınız? Silahlar farklı olabilir ama bunu sürdürenlerin amaçları genellikle aynı" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya beşten büyüktür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllardır savunduğu "Dünya beşten büyüktür", "Daha adil bir dünya mümkün" şeklindeki tezlerini New York'taki BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada bir kez daha tekrarlamıştı. 

Erdoğan: Doğu Akdeniz'de barış hukuka saygı duymaya bağlı

 

BM’den eğitim alanında ‘derin kriz’ uyarısı

Atina Erdoğan'ın BM'deki konuşmasına kilitlendi

Ardern'e Nobel Barış Ödülü verilmesi için kampanya başlatıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUHALET KUŞUÖTMEZ24 Eylül 2022 19:19

    TAmamda abd ırak suriye yemen afganistan işgal edinca abd nin vetosu kaldırılsın demiyorsunuz neden rusya ya diyorsunuz.

  • Sai25 Eylül 2022 02:55

    Yeni Zelanda Başbakanı 2000lerde üniversitede okuyan bir genç olduğu için olabilir. :))