E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriArçelik, Hitachi ile sözleşme imzaladı---

Arçelik, Hitachi ile sözleşme imzaladı

Arçelik, Hitachi ile sözleşme imzaladı
16 Aralık 2020 - 08:10 borsagundem.com

Arçelik, Hitachi Global Life Solutions, Inc. ile hisse alım sözleşmesi imzalandığını duyurdu. Hisselerin %60 ı için işlem bedelinin 300 milyon dolar olarak açıklandı

Arçelik, Kamuyu Aydınlatma Platformu KAP'a yaptığı açıklamada Hitachi Global Life Solutions ile hisse alı sözleşmesi için 300 milyon dolarlık imzayı attığını duyurdu. Hİsse devri 1 Nisan'da tamamlanacak.

Şirketten açıklamaları şu şekilde:

Gelişmekte olan pazar büyüme stratejimiz, Arçelik A.Ş. ile Hitachi Global Life Solutions, Inc. ("Hitachi GLS") arasında Arçelik A.Ş.'nin çoğunlukluk hissesi ile Japonya pazarı dışındaki küresel ev pazarında, bir ortaklık için satın alma sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmede yer verilen kapanış şartlarının yerine taraflar arasında ortak Girişim Sözleşmesi, Marka Lisans Sözleşmesi ve ilgili sair sözleşmeler imzalanacaktır.

Buda kapsam, Hitachi GLS, Hollanda'da yeni bir şirket kuracak ve 12 şirketi ve bu ev aletleri iş kolunun tüm konutlarını yeni kuracağı şirkete devredecek; Arçelik A.Ş. bu şirketin ("Şirket") hisselerinin% 60'ını satın alacaktır. İşlem, Hitachi GLS'nin Tayland ve fabrikasında üretim tesisleri bulunan iki iştirakini ve bölgedeki 10 satış şirketini (Tayland, Çin, Hong Kong, Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya, Orta Doğu, Vietnam ve Myanmar) içermektedir. Söz konusu şirketler ağırlıklı olarak buzdolabı, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, pirinç pişirici, su pompası ve klima satmaktadır. Tayland ve Çin'deki üretim şirketlerinin buzdolabı ve çamaşır makinesi üretim kapasitesi yıllık toplam 3 milyon adettir.

Marka Lisans Sözleşmesine göre, "Hitachi" markasını Japonya hariç dünya çapında kullanma hakkı için Hitachi GLS'ye lisans ödemesi yapacak olup; en az 15 yıl boyunca bütünüyle olmak üzere, 10'ar yıllık dönemlerde yapılacak müzakerelerde tarafların anlaşmasına bağlı olarak 40 yıla kadar marka kullanma hakkına sahip olabilecektir. Ayrıca, Teknoloji ve Ürün Markası Lisans Sözleşmelerine göre, Şirketin belirli teknolojilerin, mülkiyetin ve teknik bilginin prosedürü için teknoloji sağladı iş ortaklarına teknoloji lisans ücreti ödeyecektir.

Hisselerin %60'ı için işlem bedeli net nakit/borç hariç ve tüm azınlık hakları dahil 300 milyon USD'dır. Devrin gerçekleşeceği kapanış tarihinde net işletme sermayesi ve net borç seviyesindeki değişime bağlı olarak fiyat düzeltmesi yapılacaktır. Hitachi GLS kapanışa kadar bağlı şirketlerdeki azınlık hisselerinin bir kısmını satın alabilir. Bağlı şirketlerdeki kapanış tarihi itibarıyla kalan azınlık hisseleri payına isabet eden değere göre fiyat düzeltmesi yapılacaktır.

Ortak Girişim Sözleşmesinde Şirket'in Arçelik A.Ş. ve Hitachi GLS tarafından yönetimi amacıyla yönetim kurulu ve üst düzey yöneticilerin seçim esasları, özellikli konularda tarafların veto hakları, belirli koşullarda hisse alım ve hisse satım opsiyonu mekanizmaları, sözleşmenin fesih koşulları gibi esaslar tanımlanmıştır. Şirket yönetim kurulu, 5 kişiden oluşacak, %60 çoğunluğun oyu ile karar alınabilecek ve şirket yönetim kurulunun 3 üyesi Arçelik tarafından gösterilen adaylardan seçilecektir. Bu kapsamda devralınacak şirket, Arçelik'in çoğunluk hissesi ile kontrol hakkı olması nedeniyle Arçelik finansal raporlarında bağlı ortaklık olarak tam konsolide edilecektir.

Devralınacak Hitachi ev aletleri iş kolunun 31 Mart 2020 tarihinde sonra eren mali dönemindeki (FY2019) konsolide net cirosu yaklaşık 1 milyar ABD Doları, FAVÖK'ü yaklaşık 70 milyon ABD Doları seviyesindedir. Şirketlerin 3.800'e yakın çalışanı bulunmaktadır. Devir sonrası ürün gamının kurutucular, bulaşık makineleri, ocak, davlumbaz, fırın ve diğer küçük ev aletleri ile genişletilmesi öngörülmektedir.

İşlemin tamamlanması sözleşmelerdeki düzenleyici otoritelerinin onaylarının alınması dahil kapanış koşullarının gerçekleşmesine bağlı olup, işlemlerin 1 Nisan 2021'e kadar tamamlanması planlanmaktadır.

Ortaklık Sözleşmesine taraf olacak Hitachi GLS hakkında bilgiler aşağıdaki gibidir;

Merkezi Tokyo, Japonya'da bulunan Hitachi Global Life Solutions, Inc., Hitachi, Ltd.'nin sahip olduğu ortaklığı olup, ev aletlerinin satışı için dijital teknolojileri kullanan çözümlerin yanı sıra sıra, alet, klima ekipman ve diğer ekipman ve cihazlar için mühendislik ve bakım hizmetleri sunmaktadır. Hitachi GLS'nin 31 Mart 2020 tarihinde sona eren mali dönemindeki (FY2019) konsolide geliri 465,3 milyar JPY'dir.

Arçelik, Japon sanayi devini alıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 168,20
En Yüksek: 173,90
En Düşük: 167,80
Değişim -0,36 %
FK: 14,82
PD / DD: 2,14
İşlem Hacmi 960.144.465
Toplam Adet: 5.632.119
Ağırlıklı Ort.: 170,57
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ16 Aralık 2020 12:17

    Haber çıktı daha önce bu haberi bilenler hisselere girip büyük karlar elde ettiler ve şimdi satışa geçtiler.

  • muck16 Aralık 2020 10:23

    Türk işi Japon işi bunu yapan 2 kişi :D

  • GÜNEŞ16 Aralık 2020 09:28

    Japonlar ayaklanmıştır , ülkeyi Türkiye ye peşkeş çekiyorlar diye 

  • acacu16 Aralık 2020 23:17

    Şu yorumun altına ne kadar saçma sapan cevaplar yazılmış. Buzdolabı çamaşır makinesi üreten bir şirket ile ülke ordusuna tank üreten stratejik ve gizli teknolojilerin olduğu fabrikayı bir tutan ne çok kıt zekalı var. Siz bu kısıtlı zeka ile borsada nasıl hisse seçebiliyorsunuz?

  • ZELİHA KARAKAŞLI16 Aralık 2020 12:16

    bu çağda bu türlü fosil beyin yapılı insanlar var malesef bunlardan bir şey olmayı bırakın kendilerine dahi zarar verirler.

  • RAMO CANCAN16 Aralık 2020 10:11

    Sen kesin vizyon sahibi ve hiç bir projesi olmayan CHP düşüncesincesin bence.Bu kafa ile kıyamete kadar yolunuzu zor bulursunuz.bu olay bizde olsa CHP gider anayasa mahkemesine dahi başvurabilir idi.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU16 Aralık 2020 10:06

    onlar neden sanayileşmiş ve kalkınmış bir ülke sen senin gibi düşünen chp zihniyeti yüzünden.bu ülkeyi bir adım dahi bir yere götüremezsiniz.

  • Türkoğlutürk16 Aralık 2020 09:54

    Japonyadan toprakta almıyor,köylere su dağıtım işinede çökmüyor,fabrikayı da bedava fiata kapatmıyor.

  • Türkoğlutürk16 Aralık 2020 09:14

    Tebrikler,hayırlı olsun.insan bu şirket ile nasıl gurur duymaz.rusya başarısı,İngiltere çıkartması,ithalatçıysa hoşuna gitmez.

  • Tebrikler Arçelik 16 Aralık 2020 08:48

    HAYIRLI OLSUN