E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​AR-GE'ye 13 milyar TL---

​AR-GE'ye 13 milyar TL

​AR-GE'ye 13 milyar TL
02 Temmuz 2014 - 20:46 borsagundem.com

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2002'de 1,8 milyar lira olan Ar-Ge harcamalarının, 2012'de 13 milyar lira düzeyine çıktığını söyledi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Siyasi partilere tasarıya verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Yılmaz, tasarının, ülkenin uzun vadeli kalkınma hedefleri açısından, katma değeri yüksek, bilime ve teknolojiye dayalı üretim ve ihracat yapısı oluşturması bakımından reform niteliğinde tasarı olduğunu kaydetti.

Bakan Yılmaz, bu alanda son dönemde büyük yatırımlar yaptıklarını, sadece Kalkınma Bakanlığı olarak üniversitelerdeki araştırma altyapılarına geçen 10 yılda 3 milyar lira kaynak ayırdıklarını ifade etti. Özel sektör ile araştırma merkezlerini daha yakın çalışır hale getirmek gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Bu merkezler, kendi bütçesi olan, araştırmacılara daha fazla destek sunabilecek, kamudan daha fazla destek alabilecek, 7 gün 24 saat açık kalacak, çeşitli sınıflandırmalar çerçevesinde ulusal ve bölgesel düzeyde işler görecek mekanizmalar olarak tasarlandı" dedi.

Tasarıyla, üniversitelerin devre dışı kalmasının sözkonusu olmadığını belirten Yılmaz, araştırma merkezlerinin üniversite bünyesinde kalacağını bildirdi. "Hangi üniversite bu sisteme dahil olmak istiyorsa, kendisi bu kararı alacak" diyen Yılmaz, üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin de araştırma merkezlerinde görevlendirileceğini bildirdi.

Cevdet Yılmaz, bu üniversitelerde üretilecek patentlerin ticarileşmesi halinde üniversitelerin de paylarını alacağını söyledi.

Yılmaz,  2002'de 1,8 milyar lira olan Ar-Ge harcamalarının, 2012'de 13 milyar lira dözeyine çıktığını belirten Yılmaz, 2002'de özel sektörün toplam Ar-Ge harcamaları içinde yüzde 28 olan payının yüzde 45'e yükseldiğine dikkati çekti. Bakan Yılmaz, bu merkezlerin personel sayısının 29 binden 105 bine, özel sektör araştırmacılarının sayısının ise 6 binden 52 bine ulaştığını bildirdi.

TÜBİTAK'ın bilime odaklanmasını, başka siyasi amaçlara alet olmamasını istediklerini dile getiren Yılmaz, Kocaeli'ndeki Bilişim Vadisi'ndeki kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Yılmaz, bunun tamamlanmasının ardından, bu yıl içinde altyapı ihalesine çıkmayı planladıklarının altını çizerek, bu kapsamda da bu yıl içinde 15 milyon liralık harcama yapılmasının tahmin edildiğini kaydetti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)