E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAntalya zirvesinden sonuç çıkmadı---

Antalya zirvesinden sonuç çıkmadı

Antalya zirvesinden sonuç çıkmadı
10 Mart 2022 - 13:25 borsagundem.com

Dünyanın gözünü Türkiye'ye çeviren tarihi zirve sona erdi. Savaşın 15. gününde gerçekleştirilen görüşmede sonuç çıkmadı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” açıklamasını yaptı.

Ukrayna'daki savaşın başlangıcından beri yapılan en üst düzey görüşme bugün Antalya'da gerçekleştirildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın bir araya geldiği toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı zirvenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” açıklamasını yaptı. Kuleba, "Tahliyeler konusunda Lavrov taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti" dedi.

Kuleba'dan Çavuşoğlu'na 'teşekkür'

Dmitro Kuleba, amaçlarının savaşı sonlandırmak olduğunu vurgulayarak, "Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı, "Yine böyle (Antalya'daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım" diye konuştu. 

Kuleba: Biz savaşı durduramıyoruz

Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız" dedi.

Ukraynalı Bakan, “Lavrov’un talepleri teslimiyet listesi gibi” değerlendirmesini yaptı.

Lavrov: Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, kritik zirvenin ardından, “Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz. Müzakerenin yerini hiçbir şey tutamaz. Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz” açıklamasını yaptı ve  "İnsani koridor açılması önerimizi tekrarladık" dedi.

Lavrov sözlerine şöyle devam etti:

Ukrayna krizinin topluca, bütün tarafların çıkarlarını gözeterek çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerinin görüşlerinin de dikkate alınarak sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Ukraynalı meslektaşlarımız tarafından, ki bunu sürekli yapıyorlar, herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yerlere saptırmamalarını istiyoruz. Biz Rusya tarafının günlük insani koridor açılması önerisini tekrarladık. En etkili ve en güvenli güzergahların seçilmesini amaçlıyoruz.

'Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz'

Sergey Lavrov, “Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. Ukrayna’nın da güvenliğini istiyoruz ama Rusya’nın da güvenliğinin sağlanmasını gözetiyoruz. Sanırım bu konuda gerçekçi düşünen insanlar da var ve bu bizi umutlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Rus Bakan, Putin ile Zelenskiy’nin bir araya gelebileceğini de ekleyerek, “Putin, Zelenskiy ile görüşmekten kaçınmıyor” dedi.

Nükleer savaş olacak mı?

Lavrov, basın toplantısında “Bir nükleer savaş olacak mı” sorusuna, “Ben nükleer savaş olacağına inanmak istemiyorum” şeklinde cevap verdi. Rus Bakan, dün hastaneye düzenlenen saldırı ile ilgili olarak da hastane binasının boş olduğunu kaydetti.

Yerli ve yabancı 334 gazeteci zirvedeydi

Zirveyi takip etmek için akredite olan yerli ve yabancı 334 gazeteci, otelin arka tarafındaki ayrı bir giriş noktasından saat 08.00 itibarıyla 6’şarlı gruplar halinde içeriye alınmaya başladı. Basın mensupları, güvenlik taramalarının ardından bakanların basın açıklamalarını yapması beklenen G-20 Liderler Zirvesi’nin de yapıldığı salonun bulunduğu alandaki basın odasına alındı.

Toplantı salonunda yoğun güvenlik tedbiri alındı

Zirveyi takip eden gazetecilerin ülkeleri arasında Ukrayna ve Rusya Federasyonu’nun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya, Kanada, Hollanda ve Çin Halk Cumhuriyeti de bulunuyor. Üçlü görüşmenin ve basın toplantılarının yapılacağı salonda, sabah erken saatlerden itibaren bomba imha ekipleri arama yaptı, eğitimli polis köpeklerine de salonun çevresinde güvenlik taraması yaptırıldı.

Peskov'dan zirve açıklaması

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Zelenskiy ile Putin’in görüşmesinin gündemde olduğunu açıkladı. Sözcü, iki liderin bir araya gelmesiyle ilgili, “Kiev, sürekli bu tür teklifte geliyor. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak” diye konuştu.(Sözcü)

Kritik zirve başladı, masa detayı dikkat çekti

 

Lavrov ve Kuleba, Antalya'da görüşecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Maximillian10 Mart 2022 18:17

    Zorbalar sadece zorbalıktan anlar ya yenersin ya yenilir, diplomasi sonradan gelir, savaş öncesi diplomasi eşit güçler arasında işe yarar

  • oktay doğaner10 Mart 2022 15:36

    baştan beri izliyoruz. Hiç bir öngörüsü gerçekleşmeyip tam tersi olan lavrov denen dümbüğün yetkisi yokki nasıl sonuç alınsın.

  • xyz10 Mart 2022 14:39

    Normal. Sonuç çıkması anormal olurdu. Sonuç çıkmayacağını ben bile oturduĝum yerden biliyorum Maraz çıkaran İngiltere ve ABD ama masada yok. Zelinskiy ise kukla.