E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltını bekleyen üç senaryo---

Altını bekleyen üç senaryo

Altını bekleyen üç senaryo
22 Aralık 2023 - 08:16 borsagundem.com

Ons altın fiyatının 2.150 dolarla tarihi seviyelerini görmüş olması 2024 yeni rekor zirvelerinin görülebileceğinin habercisi olabilir. Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı rapora göre üç olası senaryo önümüzdeki yıl altın fiyatlarına etkide bulunabilir.

Haftaya 2.019 seviyelerinde başlangıç yapan ons altın, hafta içerisinde yukarı yönlü hareketlenmeler yaptı. Bu hareketlenmeler ile haftanın dördüncü işlem gününde 2.030 doların üzerinde alıcı buldu.

Altın yatırımcıları, metale yön vermek için Amerikan Merkez Bankası (Fed)’nın para politikası görünümüne ilişkin daha fazla ipucu görmek istiyor. Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, ons altında 2.030 doların üzerinde kalınmasının iyimserliği destekliyor ancak önemli bir direnç seviyesi olarak görülen 2.075 dolar aşılmadan büyük resimde anlamlı bir değişim beklenmiyor. Altın daha önce 3 kere test ettiği 2.075 doları geçtiğimiz haftalarda geçtiğinde 2.150 dolara varan bir atak gerçekleştirmişti. Bundan ötürü 2.075 seviyesi ve üzeri haftalık kapanışlar yapılması analistlere göre fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.

Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı rapora göre ons altını bekleyen üç senaryo

Altın fiyatına etkide bulunabilecek ilk senaryoda ABD ekonomisi eğer yumuşak bir iniş gerçekleştirir ve resesyondan kaçınırsa beklentinin altında bir ekonomik büyüme tecrübe edebilir. Bu piyasaların en fazla mutabık kaldığı senaryo. ABD ekonomisi şu anki hızını koruyacak olursa Fed muhtemelen önümüzdeki yıl politika faizinde sadece iki kez kesintiye gider.

İkinci senaryoda ABD ekonomisi sert bir iniş gerçekleştirebilir. Eğer bu durum gerçekleşirse ekonomi resesyona girer. Böylece Fed ekonomiyi destekleyebilmek adına agresif bir şekilde faizleri kesmek zorunda kalacağından bu ortam altın boğa performansını açığa çıkarır.

Üçüncü senaryoya göre, ki bu olasılığı en düşük senaryo, ABD ekonomisi ne yumuşak iniş ne de sert iniş yapar. ABD ekonomisi trendin üzerinde güçlü büyüme göstermeye devam eder. Dünya Altın Konseyi bu ihtimali yüzde 10 olarak değerlendiriyor.

Altında yeni zirveler gelecek mi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)