E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın rallisi için yeni rekor hedefi---

Altın rallisi için yeni rekor hedefi

Altın rallisi için yeni rekor hedefi
29 Mart 2024 - 17:41 borsagundem.com

Altın rallisi dur durak bilmiyor. Ünlü emtia analisti Bruce Kamich’e göre FED’in faiz indirimlerinin yaklaşmasıyla ve ABD’de başkanlık seçimi belirsizliklerinin etkisini hissettirmesiyle altın fiyatları çok daha yüksekleri görebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fiyatları yatırımcıları 2023’te inişli çıkışlı bir seyir izledi. Yılın ilk dokuz ayında patlama dalgalı bir seyir izleyen altın yıl sonunda ekim ayının en düşük seviyelerinden tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükseldi.

Sonbahar aylarından bu yana devam eden altın rallisi birçok yatırımcıyı hazırlıksız yakaladı. Kalıcı enflasyon nedeniyle daha güçlü kalacak bir doların altına olan talebi azaltacağı ve fiziksel altının ve altın ETF’lerinin değer kaybedeceği bekleniyordu.

Ancak YahooFinance’in haberine göre altın rallisine ters ayakta yakalanmayan TheStreet Pro Analisti Bruce Kamich 10 Ekim’de verdiği bir demeçte altının 8 yıllık döngünün “dip noktasında” olduğunu söylemişti.

Kamich’in son tahminleri ise altın yatırımcılarının özellikle dikkat etmesi gerekeceği cinsten.

FED faiz politikasında frene bastı

ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu ve işsizliği düşük tutan bir para politikası oluşturmayı hedefliyor. Kovit kısıtlamaları sırasında işsizliği azaltmaya yönelik kolay para politikaları nedeniyle 2022'de enflasyon yükselmişti. Konteyner gemisi Ever Given’ın , Süveyş Kanalı'nda karaya oturması ise küresel tedarik zinciri krizinin çok daha ciddi seviyeye ulaşmasınave fiyatların fırlamasına neden olmuştu.

Tüm bu gelişmeler karşısında küresel merkez bankaları Paul Volcker’ın 1980’lerde FED yönetiminin başındayken enflasyonla verdiği savaştan bu yana en şahin politikaları yürürlüğe koydu. ABD Merkez Bankası’nın politika faizleri sıfıra yakın bir seviyeden %5,25’e yükseltildi. Bu dolar cinsinden fiyatlanan altın içinse kötü haber anlamını taşıyordu.

Faiz artışları enflasyonu başarılı bir biçimde dizginlerdi. Enflasyon göstergesi olarak alınan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran 2022’de ulaştığı %9’luk zirveden Şubat 2024’te yaklaşık %3,2’ye geriledi.

FED artık faiz oranlarının artırılması konusunda eskisi kadar baskı altında değil. Bu da ABD Doları’nın geri çekilmesine ve altının yükselmesine neden oluyor.

Enflasyonun FED’in %2'lik hedefine ulaşıp ulaşmayacağı veya ne zaman ulaşacağı belli değil. Bununla birlikte, şimdiye kadar kaydedilen ilerleme, FED’in kenara çekilmesine yol açtı ve daha da önemlisi, FED’in Aralık ayındaki Ekonomik Projeksiyon Özeti, faizlerin 2024'ün sonuna kadar üç kez düşürülebileceğini gösteriyor.

Altın fiyat grafiği yeni bir hedef gösteriyor

Bruce Kamich, 50 yılı aşkın bir süredir teknik analiz kullanarak altın gibi emtiaları analiz ediyor. Emtia uzmanı bu süreçte birçok boğa ve ayı piyasasına şahit oldu.

Momentum da dahil olmak üzere fiyat, hacim ve teknik analiz göstergelerini değerlendirme deneyimi, altının Ekim ayında dibe vuracağı konusunda doğru tahminde bulunmasına imkan verdi.

Altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine önemli ölçüde yükseldi. Kamich kısa süre önce yeniden değerlendirdiği SPDR Altın ETF'sinin grafiklerinde yükselişin devam edeceği sonucuna ulaştı.

Kamich mart ayında kaleme aldığı yazısında, “Günlük işlem hacmi histogramı, son günlerde hacimde bir artış olduğunu gösteriyor. Günlük Denge Hacmi (OBV) çizgisi, şubat ayının ortasından bu yana güç gösteriyor ve yukarı yönlü hareket için yeni bir zirve yapmaya hazırlanıyor. Trendi takip eden Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD) osilatörü, sıfır çizgisinin üzerinde yükseliş eğilimi gösteriyor” açıklamasında bulundu.

SPDR Altın Hisseleri ETF’si 27 Mart'ta 203 dolardan kapandı ve daha yüksek fiyatlar gelebilir. Kamich, haftalık nokta ve şekil grafikleri kullanarak ulaştığı projeksiyonda ETF için 271 dolarlık bir fiyat hedefi hesapladı. Üstelik ETF’nin daha fazla yükselme ihtimali de var. Kamich, ETF’nin 300 dolara kadar ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.

ABD ekonomisi 2024'te altını destekleyebilir

ABD Merkez Bankası, gayri safi yurtiçi hasılanın 2023'teki %2,5'ten 2024'te %2,1 büyüyeceğini tahmin ediyor. İşsizliğinse 2023'teki %3,6'dan %4'e çıkması ancak yine de tarihsel göstergelere göre düşük kalması bekleniyor.

Yavaşlayan bir ekonomi ve artan işsizlik, özellikle ABD başkanlık seçimlerinin getirdiği belirsizlik de göz önüne alındığında, gelecek yılı zorlaştırabilir.

Böyle bir ekonomik ortamda altın güvenli liman özelliğiyle daha düşük bir dolardan faydalanabilir. SPDR Altın Hisseleri ETF’si küresel ekonomilerin sağlamlaştığı ve Küresel Finans Krizi’nden çıkıldığı 2008 ve 2011 yılları arasında iki kattan fazla yükseldi. Altın Fiyatları FED’in 2019’da faizleri düşürmeye başlaması ve küresel ekonominin 2020’de Kovid nedeniyle alt üst edildiği dönemde de yüksek performans göstermişti.

Altın, Kamich'in geçen ekim ayında öne sürdüğü gibi "8 yılın" en düşük seviyesini gördüyse, faiz indirimleri ve yatırımcı belirsizliği altın varlıklarının yükselmesine yardımcı olabilir. Kamich 2024’te altın madenciliği yatırımlarını tercih ettiğini belirtiyor.

 

Altının kilogram fiyatı yükseldi

 

Powell, ABD ekonomisine ilişkin görüşlerini güncelleyecek

 

Fed'in takibinde olan PCE verileri beklentilerle paralel arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı30 Mart 2024 08:55

    altın döviz uçtu TL çakıldı diplere batışın eşigine geldik alım gücü her gün eriyor ev araba alma imkanı kalmadı ancak gram gram altın tasarrufu yaparız yani uçuyoruz kaçıyoruz derken çakıldık.