E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın ithalatı 30 milyar dolara ulaştı---

Altın ithalatı 30 milyar dolara ulaştı

Altın ithalatı 30 milyar dolara ulaştı
06 Kasım 2023 - 14:40 borsagundem.com

Türkiye'nin altın ithalatı ekim ayında 2,6 milyar dolar olarak kaydedilirken, 10 aylık ithalat ise 30 milyar dolara ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirlerle son 2 ayda altın ithalatının artış hızında önemli bir yavaşlama kaydedildi. Altın ithalatı, ekim ayında da yıllık yüzde 36'lık gerilemeyle yaklaşık 2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bloomberght'de yer alan habere göre, 2023 yılının Ocak-Ekim ayı dikkate alındığında toplam altın ithalatı 30 milyar doların üzerine çıktı.

Ocak-ekim döneminde altın ithalatına 26,5 milyar dolar döviz harcandı. Bu, geçen yılın aynı döneminde 15 milyar 150 milyon dolardı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da ekim ayına ilişkin dış ticaret verileri sunumunda altın ithalatındaki bu tabloya dikkat çekti. Bolat, altın ithalatındaki düşüşe karşın, bu kalemdeki ithalatın dış ticareti artırıcı etkisinin devam ettiğini belirtti.

Altın talebinde 2013 yılından bu yana en yüksek seviye

Türkiye'nin altın talebindeki durum Dünya Altın Konseyi'nin verilerine de yansımıştı. Konseyin üçüncü çeyreğe ilişkin verilere göre Türkiye'de tüketicilerin altın talebi bu çeyrekte yıllık yüzde 12 gerilemeyle 41,4 ton olarak kaydedildi. Bu talebin 11,2 tonluk bölümü kuyumdan oluşurken; 30,2 tonu ise sikke tarafından geldi.

Yılın ilk çeyreği dikkate alındığında Türkiye'de tüketicilerin talebinin 159,3 tona ulaştığı görüldü. Bu seviye şimdiden altın talebinde 2013 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi. 2013 yılında Türkiye'de tüketicilerin kuyum ve sikke olmak üzere toplam altın talebi 184,1 tonu bulmuştu.

2023 yılının son çeyreğinde 25 tona yakın bir talep gerçekleşmesi durumda 2023 yılı altın talebinde rekor yılı olarak kaydedilecek.

Dış ticaret açığı ekimde 6.7 milyar dolara geriledi

 

Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatında yüzde 56'lık gerileme

 

Altın ithalatı dört ayın en düşük seviyesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)