E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın ekim rallisiyle Amerikan borsalarını geçti---

Altın ekim rallisiyle Amerikan borsalarını geçti

Altın ekim rallisiyle Amerikan borsalarını geçti
27 Ekim 2023 - 11:19 borsagundem.com

Orta Doğu’daki savaş yatırımcıları altın varlıklarına çekti. Altın vadelileri ekim ayı rallisinde elde ettiği güçlü yükselişlerle S&P 500 Endeksi’nin yıllık performansını geride bıraktı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 yılı itibariyle altının onsu ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi’nden daha güçlü performans gösterdi. Altının ekim ayı rallisinde gösterdiği güçlü performans tahvil krizi baskısı altındaki Amerikan hisse senetlerini gölgede bıraktı.

MarketWatch’un haberine göre, altın rallisi büyük oranda 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırması sonucu ortaya çıkan Hamas-İsrail savaşından etkilendi. Yatırımcıların güvenli limanlara kaçma talebiyle altının onsu 2.000 dolar sınırına kadar geldi. Altın bu seviyeleri mayıs ayından bu yana görmemişti.

Buna karşın hisse senetleri ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışları ve Amerikan devlet tahvilleri getirilerindeki olağanüstü yükselişlerle birlikte son birkaç aydır düşüş trendi izliyor. Gold Newsletter editörü Brien Lundin altın fiyatlarındaki yükselişi Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından dünya çapında oluşan şok dalgalarına bağlıyor.

Dow Jones verilerine göre perşembe günü kapanış itibariyle S&P 500 Endeksi 1 Ocak’tan bu yana %7,8 yükseldi. Altın vadeli işlemleri ise aynı dönemde %9,2 değer kazandı.

FactSet verilerine göre, ekim teslimi olan altın vadeli işlemleri, perşembe günü ons başına 3,10 dolar veya %0,16 artışla 1987,20 dolara yükseldi. Altın vadelileri 16 Mayıs'tan bu yana en yüksek uzlaşma değerini gördü ve ekim ayının başından bu yana %7,5'ten fazla arttı.

Buna karşın S&P 500 Endeksi ise ekim ayının başından itibaren %3,5 düştü. Gösterge endeksi üç aydır negatif seyir izliyor. FactSet verilerine göre, S&P 500 ekim ayını düşüşle bitirirse, Mart 2020'den bu yana ilk kez art arda üç ay düşmüş olacak.

Altın 2022’de de hisse senetlerinden daha iyi performans göstermişti. Altın vadelileri seneyi düşüşle bitirse de bu düşüş S&P 500 Endeksi’nin kaydettiği %19,4’lük çöküşün yanında çok daha sınırlıydı. Altın ayrıca 2020 yılını da hisse senetlerinin önünde bitirmişti. Pandeminin etkilerinin hissedildiği yıl boyunca altın vadelileri %24,4 yükselirken S&P 500 Endeksi ise sadece %16,3 artış gösterebilmişti.

Perşembe günkü kapanış itibariyle S&P 500, 31 Temmuz'daki 2023 kapanış zirvesi olan 4588,96 puandan %9,8 düştü. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre endekslerin son zirvelerinden %10 veya daha fazla gerilemesi düzeltme bölgesine girdikleri anlamına geliyor. Diğer bir deyişle S&P 500 Endeksi düzeltme bölgesinin oldukça yakınında işlem görüyor.

Dow Jones verilerine göre endeks son iki işlem gününde %2,6 düşerek 10 Mart'tan bu yana en büyük iki günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Mart ayında ABD borsaları Silicon Valley Bank’in çöküşü nedeniyle olası bir bankacılık krizi endişelerini taşıyordu.

FactSet verilerine göre altının hisse senetleri karşısındaki yüksek performansı eşit ağırlık S&P 500 Endeksi’ne bakıldığında çok daha dikkat çekici görünüyor. S&P 500 şirketlerinin sermaye büyüklüğüne göre farklılaşmadan eşit ağırlıklı olarak değerlendirildiği endeks hisse senetlerinin genel performansı hakkında sağlıklı bilgi sunması nedeniyle önemli. Eşit ağırlıklı S&P 500 Endeksi yılın başından bu yana %4,3’lük düşüş kaydetti.

Gram altın rekor kırmaya devam ediyor

 

Piyasalarda Fed endişesi arttı

 

İsrail dünyaya duyurdu: Kara harekatı açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)