E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivAlbert Saydam: Fas, otomotiv sanayisinde Türkiye için ciddi tehdit---

Albert Saydam: Fas, otomotiv sanayisinde Türkiye için ciddi tehdit

Albert Saydam: Fas, otomotiv sanayisinde Türkiye için ciddi tehdit
29 Ocak 2024 - 12:26 borsagundem.com

TAYSAD Başkanı Albert Saydam, “Otomotivde asıl tehdit Çin değil Fas'tır” dedi.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, otomotiv sanayisinin güncel durumu ve gelecek planları ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çin'den Avrupa ve Türkiye'ye gelen otomotiv şirketlerini tehdit olarak görmemek gerektiğini kaydeden Saydam, "Bu gelişin karşısında durmak mümkün değil bir şekilde koluna girmemiz lazım. Çinliler'in Türkiye'de üretim için ciddi bir ilgisi var. Avrupa Birliği'nin getirmiş olduğu vergiyle Türkiye'ye olan ilgileri artıyor" dedi.

Yigitcan Yıldız’ın Habertürk’teki haberine göre Türkiye otomotiv sanayisi için asıl tehdidin Fas olduğunu da aktaran Saydam, "Fas Türkiye için ciddi bir tehdit. Fas gibi ülkeler Avrupa Birliği'ne çok yakın. Orada işçilik ücretleri 3 euro/saat, bizde 12-13 Euro'lardan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

'ÇİNLİLERİN YANINDA OLALIM'

Son dönemde, hem küresel hem de Türkiye otomotiv sanayisinde en önemli gündem maddelerinden biri, Çinli firmaların agresif politikaları konusunu tedarik sanayisi açısından değerlendiren Albert Saydam, "Ben Çin’i tehdit olarak görenlerdendim, ama artık öyle görmüyorum. Çünkü Japonlar, Almanlar, Fransızlar, İtalyanlar ne zaman yatırım yapsalar hem kendi tedarik sanayini getiriyorlar hem de yerel tedarik sanayi de geliştiriyorlar. Bizim son 50 senelik hikayemiz böyleydi. Çinliler ise kendileri bir araç üreticisi olarak geliyorlar ve zaten kendilerine ait tedarik sanayi ile geliyorlar, kendi fabrika alanından dışarı bile çıkmıyorlar. Ben bunu tehdit olarak böyle görüyordum. Gelmeliler, çünkü zaten gelecekler bari yanlarında olalım. Bu gelişin karşısında durmak mümkün değil bir şekilde koluna girmemiz lazım. Çin’i anlamak ve Çin’le çalışmak bizim 2024’te ajandamızda. Çünkü önünde durmak mümkün değil. Çinliler’in Türkiye’de üretim için ciddi bir ilgisi var. Avrupa Birliği'nin getirmiş olduğu vergiyle Türkiye'ye olan ilgileri artıyor" dedi.

“FAS TÜRKİYE İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT”

Türkiye otomotiv sanayisi için asıl tehdidin Fas olduğunu da aktaran Albert Saydam, "Fas Türkiye için ciddi bir tehdit. Fas gibi ülkeler Avrupa Birliği'ne çok yakın. Avrupa Birliği merceğine almış durumda. Orada, işçilik ücretleri 3 euro/saat, bizde 12-13 Euro’lardan bahsediyoruz. Oradaki ana sanayiler bizim zaten hep temaslı olduğumuz ana sanayiler, müşterilerimiz. Onlar da bizi Fas'a ve Cezayir’e çağırıyorlar. Diyorlar ki buradaki başarı hikayemiz Türkiye ile Türk tedarikçilerle öne çekilebilir. Hatta tedarik sanayiden Fas’a gitmiş 3-4 tane üyemiz var" şeklinde konuştu.

Çinli otomobil devlerinden Türkiye hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi29 Ocak 2024 21:38

    Çinlilerin Türkiye'de üretim için ciddi bir ilgisi var diyor röportaj veren. Çinli kimsenin önüne bedava ot koymaz . Çin'e bir kuruşluk ihracatımız var mı ? Aramalı ithalatıyla milyarlar ödüyoruz çekik gözlülere. hani ticarette denge vardı ? Tebliğ çok iyi oldu da Çinli otomotivcilerin önü kesildi. Piyasaya bir girsinler görürsünüz fiyatları , rekabeti. İpek Yolunu bile kullanırlar, haberiniz olsun

  • Yorum29 Ocak 2024 19:29

    Sen öyle san Çin gümbür gümbür geliyor dünya piyasasına satılmayan onlarca model var tüm modellerle dünya piyasasına girdiği an pazarın en az %50 sini ele geçirir zaten avrupalı ve ABD li otomobil üreticileri pazar hakimiyetini kaybediyor birde bunun üstüne pazar aylarında %20 30 kaybederlerse olay biter tüm Avrupa ve ABD deki fabrikalar kapanır Türkiye gibi hatta Hindistan Vietnam gibi ülkelerde üretim yaparak mücadele etmeye çalışırlar ama Çin batırmak istedimi hepsini her halukarda batırır