E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAdani Group’a bir darbe de pasif yatırımcılardan---

Adani Group’a bir darbe de pasif yatırımcılardan

Adani Group’a bir darbe de pasif yatırımcılardan
10 Şubat 2023 - 15:30 borsagundem.com

Hindenburg raporu sonrası 110 milyar dolar kaybeden Hindistanlı Adani Group bu kez de endeks firması MSCI’ın kararıyla sarsıldı. MSCI Adani Group şirketlerinin endekslerindeki ağırlığını düşürdü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD merkezli açığa satış araştırmaları firması Hindenburg Research’ün Adani Group hakkında yayınladığı rapor, küresel piyasalarda etkilerini hissettirmeyi sürdürüyor. Hindistan’ın en büyük sanayi gurubu Adani Group bu kez de endeks sağlayıcısı MSCI’dan darbe aldı. MSCI, Adani Enterprises da dahil olmak üzere dört Adani Group şirketinin endekslerindeki ağırlığını azaltacağını açıkladı. Söz konusu karar pasif yatırımcıların Adani Group’a olan yatırımlarında satışa geçeceği anlamını taşıyor.

Endeks sağlayıcısı MSCI, serbest işlem gören hisse sayısını yeniden değerlendirdikten sonra amiral gemisi firma Adani Enterprises de dahil olmak üzere dört Adani Group şirketinin endekslerindeki ağırlıklarını azaltacağını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 24 Ocak tarihinde yayınlanan Hindenburg raporu Hint sanayi devini offshore vergi cennetlerinde paravan şirket kurmakla ve hisse senedi manipülasyonu yapmakla suçluyordu. Adani Group tüm suçlamaları reddetse de hisse senetlerindeki sert düşüşe engel olamadı.

Kriz öncesine kadar Asya’nın en zengin insanı olan milyarder Gautam Adani, Hindenburg raporunun ardından servetinin büyük bir kısmını kaybetti. Grubun borsalarda listelenen yedi ana firması piyasa değerinin yaklaşık 110 milyar dolarlık kısmını sildi.

Endeks firması MSCI, Adani Group’un amiral gemisi şirketi Adani Enterprises’ın yanı sıra, Fransız Total Energies ve Adani Transmission’ın ortak girişimi olan Adani Total Gas’daki ağırlığını azaltmayı planlıyor.

MSCI aynı zamanda Hindistan’ın en büyük çimento şirketlerinden olan ACC’deki ağırlığını da azaltacak. Firma geçen yıl Adani Group tarafından İsviçreli Holcim firmasından satın alınmıştı. ACC, Adani’nin borsalarda listelenen yedi ana şirketi arasında yer almıyor.

Uluslararası haber kaynaklarına göre Adani Group konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Dört Adani firması MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nde 30 Ocak itibariyle %0,4 ağırlığa sahipti. Endeksteki ağırlık değişikliği 1 Mart itibariyle yürürlüğe girecek.

CNBC’nin haberine göre, Periscope Analytics Analisti Brian Freitas konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha düşük ağırlık, pasif yatırımcıların endeksi izlerken hatalarını azaltmaları için hisse senedini satmalarını gerektirecektir. Aktif yatırımcılar, pasif yatırımcılar satışa geçmeden önce harekete geçmeye çalışacaktır. Bu hisse senedinde daha erken satışa neden olabilir" ifadelerine yer verdi.

 

Mobius’tan Adani yorumu

 

Adani 1 haftada 100 milyar dolar kaybetti

 

Adani Group’tan öfke dolu savunma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)